美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教下jm轉咩粉底好。
我算混乾?u 位中性偏乾,鼻毛孔粗大,3,4pm 到會輕微出油
之前用開hera bb cream,覺得有d焗同有d 灰,我想轉用專櫃粉底,黃肌第一二色,輕薄得來有中度coverage,Sheer to dewy finishing。配咩base最好?我額頭真係有細紋,有時會cake 粉。
謝謝!

侯爵府

dizzylizzy23 發表於 16-5-16 00:39
想請教下jm轉咩粉底好。
我算混乾?u 位中性偏乾,鼻毛孔粗大,3,4pm 到會輕微出油
之前用開hera bb cream ...

Cdp
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

我同你skin type 差唔多 其實我覺得粉底真係人夾人 要不斷試 就算幾多人推薦果隻好好都未必岩自己 例如armani 好多人話好好用 但我用會變灰

Base: 用緊chanel / rmk 粉色base
因為我膚色唔係好圴混

粉底: chanel / cle de peau 粉餅 / guerlain / estee lauder / tom ford

建議你去專櫃試一試先 最好拎到sample 走 就可以自己係屋企化 睇下係咪真係岩心水
Tom ford 佢會倒係個小瓶度比您拎番屋企試嫁
但當然有啲brand 既sample 又未必係自己既色

dizzylizzy23    發表於 16-5-16 22:37

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我用Armani就覺得好好用, 真係要親身試先知.

大宅

YSL

禁止訪問

回覆:dizzylizzy23 的帖子

伯爵府

我係混合偏乾 平日返office T zone 到4-5點會出油 近排有時太懶會skip foundation 只遮瑕唔用粉底

Base會著重控油同遮毛孔
用Sofina 控油Base 加 benefit Porefessional

粉底先著重返保濕
LM Silk Creme Fdt (中至高coverage 保濕)
Armani lasting silk uv fdt (一般-中coverage 保濕)
Dior Forever (偏白 高coverage 控油可以last到成日 但可能會cake粉)
Chanel prefection lumiere velvet (偏黃 低coverage 控油)

噴埋Urban Decay makeup setting spray 乾晒後再上碎粉

碎粉我都係用番著重控油嘅
Priori透明碎粉 又或者係MAC嘅Blotted Powder都好好用

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

Covermark.......

男爵府

yeesumyin 發表於 16-5-16 11:31
我用Armani就覺得好好用, 真係要親身試先知.

Agree

大宅

回覆 SaBB 的帖子

唔知你指cdp 邊款呢?

大宅

回覆 yeesumyin 的帖子

係呀?邊個型號?thz!

大宅

回覆 aliceme 的帖子

ysl 邊款?thz!

大宅

回覆 Piglymeowbb 的帖子

同意,但我基本唔出油,得個鼻有少少。double wear 聽聞幾控油,好matte架wo,岩油肌用多d

大宅

Gi-leung 發表於 16-5-16 12:30
我係混合偏乾 平日返office T zone 到4-5點會出油 近排有時太懶會skip foundation 只遮瑕唔用粉底

Base會 ...
好仔細!終於搵到個同我相似膚質。
我用過Sofina 控油Base 查鼻,同無用好似無咩分別。
我想再問多少少,lm,armani,dior 同chanel 邊隻光澤感強d,我唔鐘意matte finishing。
睇coverage 我想試lm 同dior ,但夏天用會唔會焗?
dior 控油咁勁,會唔會太dry?

Urban Decay makeup setting spray 係指all nighter?

thz!

大宅

mmami 發表於 16-5-16 13:21
Covermark.......
唔知你係咪指moisture veil 柔滑美肌粉底?我去過專門店試,佢幫我上埋水瑩護肌液,再上moisture veil(支裝,creamy liquid) ,光澤妝感係幾靚,但1個鐘面頰谷起左粒4mm 直徑大的紅色粒粒。

伯爵府

dizzylizzy23 發表於 16-5-16 22:59
好仔細!終於搵到個同我相似膚質。
我用過Sofina 控油Base 查鼻,同無用好似無咩分別。
我想再問多少 ...

Sofina我係用台版 單用sofina控油未必夠 但加埋porefessiona兩支一齊用真係無得頂

光澤感 LM > Armani > Chanel > Dior
Chanel同Dior真係去到好matte架喇

Dior本身真係偏厚 所以如果保濕做唔夠 易有皮仔同cake粉

Urban Decay我係用de-slick 灰蓋果支

大宅

Gi-leung 發表於 16-5-17 00:09
Sofina我係用台版 單用sofina控油未必夠 但加埋porefessiona兩支一齊用真係無得頂

光澤感 LM > Armani > ...
多謝你嘅意見,我睇埋youtube 果d測試一天,發現lm 先係我想要嘅效果,再有光澤感都唔怕,我真係較乾,無咩油。
我用日版sofina 控油base,唔值咁貴。

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

dizzylizzy23 發表於 16-5-16 23:11
唔知你係咪指moisture veil 柔滑美肌粉底?我去過專門店試,佢幫我上埋水瑩護肌液,再上moisture veil(支 ...
This one......

男爵府

我用armani, Tom Ford, Lancome多

Chanel, suqqu, Dior, Mac, 植村秀我都唔岩用

可以問下有無sample or yahoo bid!

侯爵府

dizzylizzy23 發表於 16-5-16 22:40
回覆 SaBB 的帖子

唔知你指cdp 邊款呢?

粉餅得一款
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

首頁

尾頁

跳至