在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位媽媽我做得啱嗎?剛開始幫囡囡戒片,用學習便厠好順利,佢好肯坐,去完仲要坐十幾分鐘,但第二天已開始唔肯坐,要搵野比佢玩,最近最好既係每次去比卡通片佢睇就會乖乖地坐,及去到尿尿,但其實佢就算片片有尿及便便佢都係唔會出聲果種,其實係咪太早幫佢戒呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

戒片方法各施各法, 冇話o岩唔o岩, 最要戒得到.

我d 仔女都係初初肯坐, 之後唔肯坐, 一段時間後又會肯坐, 佢地都係塊片污糟一唔出聲. 我一向係戒果陣時冇片著, 佢地d 褲仔濕左就會出聲. 另外我唔會俾小朋友去廁所時睇卡通片, 慣左既話出街點算, 我想佢地專心痾, 間中一次我陪佢地坐一陣或者帶公仔入廁所 (但要放到遠一遠) 係我既底線.

佢地唔肯坐我就算, 俾佢地著番褲仔, 由得佢地真係急時自己去.

翡翠宮

都唔算早喇,早D戒片,早D適應,依家天氣慢慢熱,都要戒片喇

大宅

回覆 bosch 的帖子

謝謝你的分享呀~我都試吓唔著片幫佢戒先,希望成功啦~

大宅

回覆 wahiuma 的帖子

謝謝分享呀~

子爵府

我仔都戒緊片, 也是不出聲的, 但定時定侯, 半個小時帶他去vv, 同埋同佢講要vv就要同媽媽講要vv, 慢慢他就會識講架啦~

大宅

回覆 101mama 的帖子

希望阿囡慢慢會學識啦~昨天試唔著片,但半個鐘內賴咗三次vv,又唔講又好似冇所謂咁,佢完全唔會覺得唔舒服,其實係咪未識講,就唔好唔著片呢?

子爵府

回覆 angel128 的帖子

開頭係會癩架, 我仔都癩左幾日先癩小左, 勤D同佢去廁所就無問題架啦,
同埋開始左唔著片就最好不要著返, 如果唔係會唔適應~

大宅

回覆 101mama 的帖子

明白了,謝謝~

侯爵府

101mama 發表於 16-5-20 09:30
回覆 angel128 的帖子

開頭係會癩架, 我仔都癩左幾日先癩小左, 勤D同佢去廁所就無問題架啦,

那晚上用片嗎?

子爵府

回覆 Shellyxlk 的帖子

午睡不用, 晚上仲用緊

首頁

尾頁

跳至