親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

真係好嬲,朋友話想去新加坡自由行玩,機票同酒店已經係我攪。點知叫佢地出來商量行程,佢地叫我自己睇天書,到時帶佢地去就得啦!連研究行程都懶,咩都係我做,咁不如我自己去啦!佢地跟團仲好。大家都唔使煩。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:不如一個人去玩

一個人真係唔錯架,漫無目的都係一種悠閒

男爵府

2018復活節勳章 Poo得好勳章 美好大世界2017勳章

唔想PLAN咁真係不如跟團啦...

伯爵府

咁真係好嬲,一係就自己 plan 晒,但要同佢哋講明,佢哋唔參與 plan 行程,到時唔好嫌三嫌四,諸多聲氣,但我諗,到時都係樓主激氣多!一係你話大家都忙,唔得閒 plan 行程就到時去到邊玩到邊,但呢個結果都係閙交收場!

可以參考吓呢度 Jm 果 d, 大致都係咁上下。你哋幾時出發?幾多人?Good luck!

大宅

認同樓上,

最慘係去到,唔岩行/玩,一陣又呀芝阿draw.........最黑人憎!!!

大宅

好媽媽勳章

kyk 發表於 16-5-16 15:48
咁真係好嬲,一係就自己 plan 晒,但要同佢哋講明,佢哋唔參與 plan 行程,到時唔好嫌三嫌四,諸多聲氣,但 ...

我已經同佢地講,好多地方都要訂”飛“,如果唔一齊睇我點知你地有冇興趣,到時我訂哂“飛“,你地又話唔好玩。我最怕係我plan哂行程,到時一個二個話唔好玩,我驚到時我真係會“扯火”
快樂可人兒
:-DResults:

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

會去幾多日呀?
不如你plan 咗你自己想去嘅行程先,再問下佢地有無異議。 買入場卷出發前一至2星期先買囉。或者到時分開行。
大家一齊去玩,唔好嬲啦,最多無下次。

大宅

好媽媽勳章

kmpurin 發表於 16-5-16 16:15
會去幾多日呀?
不如你plan 咗你自己想去嘅行程先,再問下佢地有無異議。 買入場卷出發前一至2星期先買囉。 ...

會去五日,其實我都係想佢地參予多啲,咁大家先玩得投入。如果事前咩都唔知,到時先出現問題就唔好啦!
快樂可人兒

伯爵府

引用:Quote:kyk 發表於 16-5-16 15:48 咁真係好

原帖由 ir9974 於 16-05-16 發表
我已經同佢地講,好多地方都要訂”飛“,如果唔一齊睇我點知你地有冇興趣,到時我訂哂“飛“,你地又話唔 ...
你唔好訂票住呀!入場票你出發前一日訂都得,最壞打算去到現場先買啫。新加坡D景點門票好貴㗎!你一定要俾佢地知清楚有咩睇,同埋有佢哋同意先好買。嗰D\"你想去咪去囉\",千祈唔好信呀!有D人口講冇所謂,但去到現場就另一回事。我覺得佢哋既然講得出話去星加坡,個心一定有個譜,以為你會帶佢去嗰度,你知D女人都係行街shopping食嘢多,佢哋會唔會只係以為你同佢地行吓街食下呀?嘩佢乜都唔知,如果你就帶佢哋去Night safari,一陣佢爆句做乜山長水遠嚟到黑媽媽又餵蚊之類說話,你聽到都唔舒服啦。

bosch    發表於 16-5-16 21:13
rebecky162    發表於 16-5-16 17:01

伯爵府

ir9974 發表於 16-5-16 16:04
我已經同佢地講,好多地方都要訂”飛“,如果唔一齊睇我點知你地有冇興趣,到時我訂哂“飛“,你地又話唔 ...

呢 d 真係預咗,得兩個人都好 d,因只需一問一答,我諗你哋起碼四個人,一問要等晒佢哋覆,諗起都煩明白!一齊旅行梗係一齊參予 plan 行程,講真,真係最怕呢 d, 因為有太多嘢玩,要取捨!同埋d 入場券唔平!
除非你都做到咩都唔 plan,否則,我諗你同佢哋講明,如得你一個 plan,佢哋唔事先講要玩乜唔玩乜,plan 咗出嚟就唔會改!不過,你點做,都係得個煩字同吃力不討好!

大宅

認同樓上姐妹
樓主唔好嬲啦, 唔好搞到未出發先受氣啦 (現在都煩plan緊身同感受+1)
主題公園果D真係唔使急, 到時你滿腔熱誠, 人地就嫌三嫌四咁就仲激氣啦

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

多謝大家開解,我都會盡量要佢地參予返,此終都係大家希望開開心心去玩。我會同佢地講清楚,如果你地真係唔一齊plan行程,到時只會問題多多,大家想有個愉快旅程,最好都係搵日坐底一齊研究。
快樂可人兒

男爵府

我都有考慮一個人去旅行. 只係影相要自拍囉.

別墅

做朋友唔一定做到旅行腳,even好朋友,情侶亦然。
樓主要認真地諗下,同呢幾位朋友同行,係咪真係適合彼此...,又或者,改去其他地方又係咪適合啲...因牽涉太多取向性的選項,而選擇又取決於性格,有人鐘意well planning,有人愛free style行到邊玩到邊,呢種落差已經在出發前顯現了!相信樓主都清楚sin係一個要plan的地方,因為佢玩嘅野較多元,所以又係咪去啲單一元素嘅地方好啲呢?!例如陽光海灘華欣,shopping聖地首爾...etc,呢個option我純舉例,唔啱可irnoge,只不過重點係,樓主和佢啲「腳」今次出門,預期會否愉快呢?如endup大家都覺得錢洗左,又同期望有落差,更甚係起衝突的話就無謂了~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

同意樓上所有jm. 但而家話左一齊去, 一下子話自己去即係預早反枱.

我係你就自己決定行程, 之後一次過俾佢地睇同改一次, 有唔同意見就少數服從多數, 大家ok 就夾錢買平飛, 或者齊齊去到至買貴飛. 叫佢地之後唔好怨, 唔一早參與就係咁.

子爵府

BK Milk勳章

ir9974 發表於 16-5-16 17:22
多謝大家開解,我都會盡量要佢地參予返,此終都係大家希望開開心心去玩。我會同佢地講清楚,如果你地真係唔 ...

只怕你吃力不討好,plan好晒仲要到時比班大帝話

珍珠宮

回覆樓主:

最怕到時plan好晒, 去到有咩唔滿意就煩

珍珠宮

好閒啫

佢都交哂俾你

你鍾意點就點 到時冇投訴
嘈就留佢自己係酒店 各有各

首頁

尾頁

跳至