自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

事源今日仔仔派左中文默書返黎,老師話佢個"舌"寫錯,頭一筆應該係橫唔係撇.
所以想請問大家個"舌"應該係(撇,十,口)定係(橫,十,口)呢????
要別人愛你只有一個祕訣,就是做一個值得愛的人。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係由細到大寫撇,十,口~~
但係比老師話錯,所以想問清楚~

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 mandyho2003 於 08-10-17 04:03 發表

我係寫撇的,我睇詞典亦係撇 bor...

我查字典都係撇架~~

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 小李子 於 08-10-17 04:07 發表

我覺得你個仔無錯 wo r ,我都覺得係撇, 只不過撇都有分橫撇同直撇; 同埋書本 d 字 印出o黎 ge 印刷體同我o地 ge 手寫體有時有好多都唔一樣 ga (如果我係老師, 我會話比小朋友知呢個分別)! 係個老師矯枉過正 ...

衰在佢係同仔仔講係(一橫)先岩~唔係話佢撇得唔好~
我都好想打電話同果老師講下,不過同你一樣憂慮,驚仔仔做左磨心.因為中文老師就係仔仔班主任,唉~~~
但係仔仔都問我點解係錯?佢都有少少唔開心~
二來我覺得小朋友返學讀書係學正確既知識,點可以指鹿為馬呢~
你仔仔老師仲勁

[ 本文章最後由 rainbow.KC 於 08-10-17 04:35 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

係d靚妹靚仔老師無用個心教,照書讀我都冇野講~但仔仔個班主任教左十幾廿年書都係咁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀~我都係同仔仔講佢冇錯,不過係學校要跟老師個寫法~
仲有我睇返中文書,有一頁果"舌" 印得比較橫,另外兩頁果"舌" 都係印撇.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 shannnb 於 08-10-17 06:18 發表
撇!
你唔想打電話,咪叫你個仔, 帶本字典番學校, 問下miss, "唔係wo , 我覺得係 撇 先岩wo 個舌字! " 當係良性研究討論 問下miss 覺得會唔會係唔同字典出唔同寫法囉,, ...

多謝你既提議,不過小兒剛上小一驚佢未必表達得咁好,一陣間唔小心講錯野仲衰 唉......
而家做家長真係大壓力....

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我就係驚咁樣 但係唔出聲又有d過唔到自己同覺得好唔底

首頁

尾頁

跳至