親子旅遊

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

天氣:非常熱.出好多汗,我去果幾日,每天都落一次雨

地鐵:我認為就甘買車票都好方便,部機易用所以我都無去整八逹通,小朋友一個2歲幾,一個五歲幾都係跟我過閘,無特別去整張小童費八逹通.

唱錢:新加坡紙响香港中銀上網唱

當地搭的士: 我向orchid hotel-->動物園sg 28,由酒店幫我向門口找,白色7人座,

動物園--> city hall 地鐵站sg 26藍色的四定五座位甘,响動物園的士站排隊,我下午4點排唔算多人.

orchid hotel --> 機塲 sg15 藍色的四定五座位甘,由酒店幫我向門口找

聖淘沙入島: 我係坐地鐵到harbourfront站,上1樓步行過去,入島費全免的,而且只係行十分鐘左右,全程有瓦遮頭的,步行個景仲好靚下.出島就搭免費單軌出返黎.

上網卡: 响鴨x街買左張$150 新加坡+馬來西亞,話自動轉線,點知成程馬來西亞都收得非常之差,新加坡又係,無拿拿又上唔到,唉,真好把鬼.另一張諗住搭新加坡航空機上有得買,結果係無的,空姐話無賣了!甘我落左機就响機塲有買sg15,非常好用,而且有半個鐘打去外地及本地,我試過打返香港,收得非常好,又唔使setting,一插卡即用.打返香港打019852(電話no)就可以.

legoland hotel 有免費上網,都ok的

酒店:一晚legoland hotel ,$1050,好正,小朋友勁鐘意,話要住多晚,所以建議訂兩晚
orchid hotel 住左三晚,夠大,我地將兩張床拍埋,兩大兩小訓仲有好多位,冷氣好夠,感覺乾淨,只係大堂比較細,近地鐵站.價錢好抵$2300三晚,當然係要預早幾個月訂啦!

包車:因為jason可以包車順便交收埋門票,sg160來回,不過兩程司機都遲到少少,但jason有交帶,司機遲到佢會whatsapp講,讚!

門票: 環球影城係同jason買,現在已經無左sg5飲食卷送了.動物園係同jason買.
luge 現塲買,出示新加坡航空機票尾買三次的luge+吊車sg22,加左三次小童陪坐次sg3,即一共sg31.
可以換人玩,我在beach 站個luge買完票,我老公同仔就坐吊車上去玩,玩左兩次落返黎,就換我同仔玩埋果次.

複式洋房

回覆樓主:

請問SG15係邊張電話上網咭?

複式洋房

回覆樓主:

請問是這隻嗎?

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我係鴨記買果張卡, 係新加坡係收得好好,

只係係馬來西亞收得差,

我係出發前爬過文, 如果你收唔到的話

你要試下重新開機, 果然重新開機係再收得返,

不過係馬來西亞, 就算收得返都係勁慢

日本の平安を祈ります

大宅

回覆樓主:

多謝分享!!
我仲有兩個星期出發

wcpcelia    發表於 16-5-19 17:26

大宅

griffinma 發表於 16-5-19 15:12
請問是這隻嗎?
係呀,拎完行李出左去行前幾步再向左邊就見到間賣上網卡既店,SG15包半小時外地或本地電話通話

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

lamlamming 發表於 16-5-19 16:33
係呀,拎完行李出左去行前幾步再向左邊就見到間賣上網卡既店,SG15包半小時外地或本地電話通話
...
喱張卡只可以新加坡用?
[img=500,400][/img]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

多謝樓主分享.

你地由機場去酒店, 係咪坐普通的士, 定係其他顏色既的士? 定係坐MRT?

大宅

回覆樓主:

請問legoland water park入面有冇for小朋友救生衣免費提供?另外可否自己帶水泡嗰d入場

伯爵府

meimeitse 發表於 16-5-19 17:49
請問legoland water park入面有冇for小朋友救生衣免費提供?另外可否自己帶水泡嗰d入場
...

有大中小救生衣。

伯爵府

回覆:岩岩去完新加坡,我都比返少少資料出來

下次你哋去Legoland試下用starhub或者M1啦,我上星期都係响機場買,2間都係買$15但有面值$18嗰隻,因為我係去五日,第二日即日來回新山!2間公司都講要响馬來西亚都用的話,需要先响星加坡開咗個plan,開咗plan後有尚最小$8餘額先可以响馬來西亚用免費流動數據,佢哋幫我做咗$5用3天1G 計劃,叫我3日後自己再開另一個計劃。

我試咗响2張卡响legoland都用到,不過好似starhub好用D!去到新山已自動跳咗去馬來西亚電訊商,返到香港都用到,係用"3"的!M1就只可响印尼及馬來西亚用,而且有D烦,去到新山時就收到一個短訊叫我手機打咗個要求開通先,等一陣收到回覆要再set APN,返回星加坡都要关機再開至用到。

我都想知Singtel可唔可以咁,因為上佢個官網揾唔到,你哋如果有人去買singtel幫我八吓啦

哩張Starhub傳單係响T1大華銀行拎,係個講廣東話ee賣俾我,佢叫我跟住整就得,不過最後佢幫埋我整好哂

amk650191    發表於 16-6-13 13:00

伯爵府

amk650191    發表於 16-6-13 13:16

男爵府

樓主,可否講吓你在機場買果張咭,用幾多日,有幾多數據,近邊個位買?
我又係訂咗2間legoland and 2晚orchid hotel.
想問你酒店搭的士去機場係15蚊咁平?要搭幾耐呢?

大宅

miu~miu 發表於 16-5-19 17:05
喱張卡只可以新加坡用?

係呀,只可新加坡用,因為我住legoland hotel 有免費wifi,所以無再特別去買馬來西亞上網卡

大宅

fifiger 發表於 16-5-19 19:41
樓主,可否講吓你在機場買果張咭,用幾多日,有幾多數據,近邊個位買?
我又係訂咗2間legoland and 2晚orch ...

拎完行李一出去,行前少少既左邊就有間賣上網卡,同佢講$15果隻,佢識廣東話。用五日

大宅

我又係訂咗2間legoland and 2晚orch ...

我中午3點幾坐的士由酒店到機場係sg 15左右。藍色的士

大宅

bosch 發表於 16-5-19 17:49
多謝樓主分享.

你地由機場去酒店, 係咪坐普通的士, 定係其他顏色既的士? 定係坐MRT? ...

坐藍的sg15

大宅

(emoji)(emoji)

大宅

griffinma 發表於 16-5-19 14:55
請問SG15係邊張電話上網咭?

呢張

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

lamlamming 發表於 16-5-19 21:24
坐藍的sg15
thx.

首頁
12345...9

尾頁

跳至