跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 WW 於 08-10-22 10:37 發表
我住地下, 一家三口 & 兩隻狗, 有時洗下車, 一期水費都唔過 $100, 之前試過廁所漏水, 所以先交 $2xx 水費, 妳最好留意埋個坐廁會唔會有漏水情況.

, $100 我可以交9個月lor, 我有咩辨法去查呀? 我見唔到有漏水wor

大宅

原文章由 christy-mama 於 08-10-21 12:07 發表
點解你地可以咁平架!

你地冲廁所水是否用同一個食水錶計算呀?

基本上村屋係用食水沖廁所. 市區樓先用咸水.

大宅

原文章由 christy-mama 於 08-10-22 14:37 發表

, $100 我可以交9個月lor, 我有咩辨法去查呀? 我見唔到有漏水wor

你可以試關水制連廁所. 看看水錶重有無跳.

子爵府

BK Milk勳章

早幾年,我住村屋,4個大人+一隻狗狗,
都係3百多小小,村屋成日有偷水情況,
如果你有相熟"水電佬"朋友,最好叫人睇睇,
因為我以前有個朋友,佢同我講,幾十年都未交過水費,最後先知原來佢地偷水用,
以前做水電個朋友,佢話有d人再衰d,
就會改一改個錶,之後令到個錶倒轉行,
所以住村屋要好小心水電

大宅

我5月份第一次收水費單, 食水 $7XX , 沖廁水$9XX , 嚇到我呀 ~~~
跟住打去水務署叫人黎CHECK , 結果一個月後收到封信---- 由於抄錯水錶, 現只需繳交 食水 $67, 沖廁水 $0.00

你話死唔死得人=.=

你快D打去叫人黎CHECK 錶啦 ~~~

侯爵府

畀面勳章

Hi Christy Mama,

How are you...do u remember ar ????
very expensive $9xx.00, before around 5-600.00

How about your friend ar ???

原文章由 christy-mama 於 08-10-17 12:03 發表
我是地下連花園既, 最近收到第二次水費單, 要交$900幾蚊, 正常嗎, 相比以之前住樓, 貴左好多, 想問問大家平時用開幾多水費架?

子爵府

原文章由 PW530 於 08-10-23 15:29 發表
Hi Christy Mama,

How are you...do u remember ar ????
very expensive $9xx.00, before around 5-600.00

How about your friend ar ???

Hi

我當然記得啦, 你好嗎! 係啦! d水費好貴呀! 我無問佢地呀, 我老公琴日試下將個水閘制攪細d, 佢話可能個水壓大wor, 但一攪細, 就搶水啦, 花園開水時, 廁所無晒水用, 激死!

[ 本文章最後由 christy-mama 於 08-10-24 17:34 編輯 ]

子爵府

原文章由 sallymama 於 08-10-23 12:37 發表
我5月份第一次收水費單, 食水 $7XX , 沖廁水$9XX , 嚇到我呀 ~~~
跟住打去水務署叫人黎CHECK , 結果一個月後收到封信---- 由於抄錯水錶, 現只需繳交 食水 $67, 沖廁水 $0.00

你話死唔死得人=.=

你快D打去叫人黎CHE ...

我老公都有對錶wor, 佢話個度數正確呀, 係呢, 你個水錶是否在自己花園內ga, 你指係個水錶有問題???

侯爵府

畀面勳章

我當年由住樓轉村屋時,都是這樣自己用多咗都唔覺ka,洗天台、車、厠所等等......妳試吓出街前記底水錶度數(出街後應沒有用水,應該水錶唔會轉)唔轉即冇漏水,如轉就煩 la可能有水管漏水 或其他問題.......希望妳係唔覺用多咗la,如漏水或其他問題就煩 la......
原文章由 christy-mama 於 08-10-24 17:31 發表

Hi

我當然記得啦, 你好嗎! 係啦! d水費好貴呀! 我無問佢地呀, 我老公琴日試下將個水閘制攪細d, 佢話可能個水壓大wor, 但一攪細, 就搶水啦, 花園開水時, 廁所無晒水用, 激死! ...

[ 本文章最後由 PW530 於 08-10-25 17:46 編輯 ]

子爵府

原文章由 PW530 於 08-10-25 17:44 發表
我當年由住樓轉村屋時,都是這樣自己用多咗都唔覺ka,洗天台、車、厠所等等......妳試吓出街前記底水錶度數(出街後應沒有用水,應該水錶唔會轉)唔轉即冇漏水,如轉就煩 la可能有水管漏水 或其他問題.......希望妳係唔覺用多 ...

你既方法好好wor, 等我試下先, 希望唔好漏水啦!

大宅

佢地冇話水錶有問題, 係話抄錯錶啫 ~~~
我個錶係自己個花園後面架 ~~~
原文章由 christy-mama 於 08-10-24 17:33 發表

我老公都有對錶wor, 佢話個度數正確呀, 係呢, 你個水錶是否在自己花園內ga, 你指係個水錶有問題???

首頁

尾頁

跳至