自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如題!

琥珀宮

係報章上睇到報導:

數十長者遊行
不滿生果金資產審查

港府研究為長者生果金制度引入資產審查,引起長者不滿。
數十名長者昨天由遮打花園遊行至政府總部,反對生果金弔入入息及資產審查,有長者說,自己的資產是辛苦儲下的積蓄,如果設下入息及資產審查,他便不能領取生果金,並不公平。

香港社區組織協會及老人權益聯盟昨日亦批評若生果金引入資產審查,是對長者不敬,有六十九歲長者表示,一直以拾荒及售賣舊物品為生,原待明年七十歲時可領生果金,但《施政報告》提出為生果金設資產審查,令他很失望。

團體促請政府不要對生果金作入息及資產審查,並建議增加生果金至一千元,又要求港府調升長者醫療券金額,為長者提供半價醫療優惠。

呢位六十九歲阿伯真係好笑,講到咁慘要拾荒及售賣舊物品,點解拎唔到生果金或綜援呢?佢唔申請有入息及資產限制既65-69歲生果金,即係佢身家豈碼過廿幾萬或十幾萬啦,睇完佢咁講,我覺得政府要加生果金至$1000,真係需要入息及資產審查喎,有長者講到自己咁慘,其實有錢唔想洗,係要洗政府錢啫。:;pppp: 我唔想因此政府而加稅,身為納稅人,仲要養埋d富貴長者+幫埋人地養父母,一萬個唔合理。

琥珀宮

記得有個叫「關注綜援檢討聯盟」,一直爭取調整綜援,想知道多d佢地呢個組織,可入去睇睇:

http://www.cssa-alliance.org/

香港人話綜援金額唔合理,佢地呢d組織、政棍就相反,綜援金額唔夠,要政府俾多d。

原文章由 oldcake 於 08-10-17 16:12 發表
如果真係改既話, 相信到時又有政棍呼籲幾十萬人上街...

子爵府

錯唔係錯在審唔審查生果金
錯係錯在處理唔好綜援依個問題

好明顯好多人都係用"點解生果金咁咁咁?點解綜援點點點"依個角度作為出發點
即使特首0係生果金問題上有99%係0岩都好
都唔會得到大部份人認同

我相信當中有好多係混水摸魚
包括平時一亳子家用都唔比父母,突然敬老既慷慨人士
以及包括一d對社會冇貢獻既害蟲以"老人家"身份獲得社會上更多利益

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

不如將D審查資源去查D攞綜援嘅人好過啦

原文章由 <i>小魚兒正正</i> 於 08-10-19 08:06 發表
唉...cut d老人家.......不如cutd有手有腳<br />
有工作能力既綜媛人好過啦....<br />
真係吾明佢哋諗乜....d老人家都冇工作能力<br />
反而有氣有力嗰d又吾cut...<br />
都吾知諗乜
<br />

[ 本文章最後由 kiki.kiki 於 08-10-20 12:18 編輯 ]

伯爵府

其實我唔反對要審查, 唔通好似李家誠咁有錢, 大家都認為佢應該要拎咩. 我覺得要查唔緊要, 個 max. limit 係幾多先緊要, 原來只係得 16 萬就真係太少喇. 如果一個冇做嘢冇子女照顧又冇拎綜援的人, 一個月都唔止用一千蚊咁少啦, 實要用積蓄架喎. 所以我覺得至少都要一百萬啦, 而家啲人咁長命, 分分鐘要拎到生果金都可能仲要活多廿年喎.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

要審查都好應該....連施X青都話佢老豆都攞, 佢老豆話既然正苦比點解唔攞, 其實應該比D更需要既老人家, 而資產審查可以額度可以大D

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

我還未攪清加到一千蚊生果金的好壞,所以不敢評論。可是我不明白如加到一千蚊生果今要審查,點解綜緩d細路可以個個月有千幾蚊零食金(係每人計)而洗審查?老人家食生果可以保健康口者,但零食不是必需品吧?重可咁包閉食成千幾蚊?無錢米唔好食零食lo,而家d零食會食死人呀!咁係米又要加佢地零食金,等佢地去買有機或外國進口貴價零食呀?
原文章由 師奶 於 08-10-19 10:09 發表
我同意照舊唔好變又唔好再加生果金,揾老人家黎審查總覺得唔好,係都查嗰班後生攞綜緩,老人家儲到錢係慳返黎,好過d後生唔做野一世政府養。
生果金照舊都係幾百蚊,政府話到2033年4個有1個老人家到時比個幾百蚊都冇物用, ...
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

大宅

我都聽6299講我二嫂既父母都系呃綜援,賣左層樓,D錢過晒比個女,兩個人就羅綜援,唔知系唔真既。我二伯有兩層樓,一層收租,一層自住,唔明白點解自己既父母都唔養,所以話有D人真系好貪架。
原文章由 heichunmum 於 08-10-19 09:42 發表
但係...(我講下渣,唔啱聽當我唔識野啦)好多聽新聞呃綜援嗰啲都係有幾百萬身家的長者,有樓有積蓄,仲去要綜援..咁審查左再將資源分配俾真係好有需要嗰啲係唔係好啲呢?好似之前呃綜援那個年老法官,如果唔審下,咪佢又有份攞? ...

男爵府

係lor 養老本就用來慢慢meet, meet 曬政府都唔會餓死你架

綜緩起碼都要改成以工代濟, 俾個工作機會你, 做得唔好就無得做, 起碼都洗下工廁或者幫老人清潔屋企, 由政府出糧, 工都俾埋你做, 咁都做唔惦的就唔好再怨人, 社會無欠你的

禁止訪問

大宅

我覺得五十歲以下四肢健全的人就唔應該羅綜緩,跨區工作的可以有交通津貼,要D有手有腳既人都要做嘢。
生果金我就覺得要資產審查,但可以放寬D,因為有d老人家加唔加三百蚊冇物影響,但對D生活困難的老人家就好重要。
我既姑仔移居美國,她都話到老時多數都冇而家的福利,因為出生率低,少年輕人工作,稅收少,邊度有錢派?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我同意照舊唔好變又唔好再加生果金,揾老人家黎審查總覺得唔好,係都查嗰班後生攞綜緩,老人家儲到錢係慳返黎,好過d後生唔做野一世政府養。
生果金照舊都係幾百蚊,政府話到2033年4個有1個老人家到時比個幾百蚊都冇物用,都係比老人家一點心意,咪攬審查la。
依家話幾百蚊生果金唔夠用的老人家應該申請綜緩。

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

我覺得唔應該將個重點放o係老人家身上, 而係要為將來人口急劇老化社會作好打算, 人口老化, 到時交稅人可話少之又少, 加上近年政府不斷引入低素質新移民, 大部份都依靠政府資助, 我諗過多十幾廿年呢類人只會不斷增加, 到時有工作能力而又可以落入稅網o既人更加少之又少

生果金原意係比老人家買生果, 但呢個係當時社會環境比較富裕, 同埋社會生活環境根本同依家都唔同, 邊有依家咁嚴峻. 我覺得比生果金不如撥多 d 資源去改善老人福利仲好, 咁咪仲多老人家受惠

既然咁多不明朗因素, 理應係慎重重申考慮資源分配問題, 應該糾正資源錯配, 有需要老人家可以申請生果金, 有工作能力人一定唔會批綜援, 新移民住唔夠七年一定唔可以批綜援...

首頁

尾頁

跳至