少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

睇完都鄧你辛苦

嘗試放手, 唔好同佢做功課喇, 唔好同佢趕返學. 老師講得啱, 遲到,功課做錯由老師罰佢.

你唔好心急, 唔好勞氣, 等佢知道同你作對係冇用.

20分鐘食飯時間又太少了. 45分鐘就差不多.
你又就了仔仔, 你地屋企係6:00食飯唔好改, 等佢適應屋企.

試下全日唔好提佢要做乜做乜, 可能比你想像好.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 up88 於 08-10-18 15:12 發表
我回應完又係無我d字,又係br,有人知點解呀?

up88

唔quote得唔得??

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 up88 於 08-10-19 16:32 發表
mywong :
真係好辛苦呀,如你說45分鐘比佢吃飯,無可能,太長時間,學校午飯他們都只有最多25分鐘左右,所以要迫他快,最多都是25分鐘,如不,每天都要老師同學去等佢,次次都最晚,除了我整三文治,他會吃快些! ...

up88

你知道他响學校也食得慢 我自己覺得响學校趕頭趕命,返到應該慢慢食,好好享受晚餐.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 up88 於 08-10-23 15:12 發表

但最奇係如吃肉他都吞好耐,或吞唔到,但吃魷魚絲或炸魷魚呢D呢難吞的,他又可以吞到喎,所以因此知道佢唔係吞野有困難!

up88

你仔仔真係好唔鐘食豬肉, 問佢係咪真係唔鍾意食, 係就唔好再煮比佢食.

我細個好憎食魚, 阿爸阿媽迫我,我連筷子都屈斷. So 有時我仔仔話唔食既我都唔迫佢, 只要營養平均就ok. 雖然係悶d餐餐都差唔多, 但最緊要佢肯食. 不過我同我老公就成日換款, 一路食一路討論d飯菜, 點樣好味,希望佢有時會試下d新野, 因為有次食發菜(我個仔最憎d黑色野), 我同老公傾d發菜好貴好少有喇, 我仔仔聽到竟然話要試仲話好好味.

首頁

尾頁

跳至