跳至

首頁

尾頁

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 doswong 於 08-10-17 21:35 發表
下午看了那個bb菜譜後,便一心諗住煑牛奶燉旦畀悅悅食,因為上次也給了少少旦黃悅悅食,完全無問題喎,點知今次.....,食了幾匙,咀角開始紅了,跟住咀邊開始有幾點紅,心諗住少少敏感啦應該,點知沖完涼食奶,悅悅好像不舒服的喊,我以為 ...

有冇蛋白呀 ? 1歲前唔好食蛋白啊

男爵府

原文章由 doswong 於 08-10-18 16:25 發表
我都知旦白唔食得,所以淨係揀咗旦黃畀佢食咋。
我個食譜係我個FRIEND畀我既,話4-8個月食得,咁悅悅都已經七個月咪諗住試吓囉,點知佢會敏感......唉!
今日好番好多架喇,淨係對眼仲有D腫同埋有D'偶'咁啦!多謝各位關心,好快會好 ...

不過每個人都可能會對特定的食物敏感, 你將來再試吓啦

男爵府

原文章由 echo_seng 於 08-10-20 08:57 發表
我諗你的食譜同我個本一樣,我整整過同一樣燉蛋比我個仔食,佢食左一啖,即該嘔,連前之個餐奶都嘔出黎!所以我無再試!
你是否都係隔左個蛋黃出黎,不過我係整個陣,都發覺好難完全隔走蛋白,我諗唔同蒸蛋,蒸蛋好易隔晒蛋白,會唔會有少 ...

咁樣睇o黎, 佢地都係對燉蛋敏感喎, 我諗我地d B 咁細, 都係唔好食燉蛋住....mouth:

男爵府

原文章由 cowHome 於 08-10-20 15:37 發表
我有次在奶奶度食飯, 有白飯魚蒸旦, 我奶奶俾左一小塊旦bb食, 佢個咀角即刻紅, 跟住紅到落去下巴...頸, 同心口...好彩跟住好快就散左...

之後我問醫生(去打6個月6合1果時), 佢話再過多兩月先俾佢試食旦黃, 唔好食旦 ...

WHY 一定要打一歲支針之前試到?

首頁

尾頁

跳至