自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔9月讀全日N, 之前一直放託兒所, 8月中託兒所畢業, 9月開學, 成個月都係適應期返半日, 我地雙職家長...邊有咁多假陪佢玩, 我明白新環境小朋友一定要時間適應, 所以我好同意有呢個安排...只係我真係能力有限安排唔到邊個湊佢 (4大長老年紀大, 已經搞唔掂呢只 little monster)
如果我係FTM就好了...

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

明白你苦處.....
不如試下同老細傾下, 9月每日只返半日, 扣薪可以嗎?
如果唔係, 平日同隣里關係好嗎? 或者試下問下, 有冇隔離屋既c9, 幫幫手?

fb 有個group, 係專post搵托兒/ 幫人托兒 。
如果你有需要, 上group 問下請ee幫手湊 。
Childhood is journey, not a race.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係全日制學校?有無託管延展果d?試下同學校商量一下

大宅

是是但但 發表於 16-5-23 10:48
明白你苦處.....
不如試下同老細傾下, 9月每日只返半日, 扣薪可以嗎?
如果唔係, 平日同隣里關係好嗎? 或者 ...

謝謝你比咁多建議呀! 我依家慢慢搵不同方法睇下有無人幫到我....

象牙宮

mamahahaha 發表於 16-5-23 10:44
仔仔9月讀全日N, 之前一直放託兒所, 8月中託兒所畢業, 9月開學, 成個月都係適應期返半日, 我地雙職家長... ...

有方法的。

托兒。托在EE家, 你的選擇會多D。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

mamahahaha 發表於 16-5-23 11:17
謝謝你比咁多建議呀! 我依家慢慢搵不同方法睇下有無人幫到我....
...
唔洗客氣。希望你早點搵到解決方法。
Childhood is journey, not a race.

洋房

坊間有D課託服務,睇下岩唔岩用

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你住邊區?或者我可以幫你,你pm我

伯爵府

回覆樓主:

希望小朋友儘快適應到學校生活, 咁樣就可以同學校傾縮短適應期,明白你既苦況, 之前我小朋友也是這樣的,,差不多二十多日才適應到

珍珠宮

回覆樓主:

過渡期無計

珍珠宮

zhouzhouBB 發表於 16-5-23 12:47
希望小朋友儘快適應到學校生活, 咁樣就可以同學校傾縮短適應期,明白你既苦況, 之前我小朋友也是這樣的, ...

我囡喊足一個月,一個月先翻到全日,有大半個月都係放中午前

子爵府

同學校傾下,話佢地知你適應日成個月既話會巾難度,睇下學校會唔會其他安排

琥珀宮

仔仔9月讀全日N, 之前一直放託兒所, 8月中託兒所畢業, 9月開學, 成個月都係適應期返半日, 我地雙職家長... ...

樓主有權將個b放全日喎,因為交足一個月學費嘛,而且之前已返開托兒所,應該適應到

琥珀宮

其實都多餘,有人湊就唔使返全日啦,攪咩鬼適應期?以前細時我媽未又係就咁放低我係托兒所,喊兩日冇野啦

男爵府

如果之前返開育嬰,應該好快適應到,可以試下同學校&公司兩邊商量下~如果公司可以home office更好!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

問下學校, 睇下幫唔幫到手

男爵府

同學校了解清楚未?真喺要全部學生成個月只返半日?定喺未識應既學生可以喺呢一個月內返半日,過左呢個月就唔比再半日呢?

伯爵府

試下同校方溝通下...
其實如果小朋友無喊無咩特別, 有些學校會肯早少少俾你全日托架.....

大宅

引用:問下學校, 睇下幫唔幫到手

原帖由 大聲公 於 16-05-23 發表
問下學校, 睇下幫唔幫到手
我唔敢問, 睇下自己解決唔解決到
只係感嘆下

大宅

引用:Quote:mamahahaha 發表於 16-5-23 10:44 仔

原帖由 mandy952 於 16-05-23 發表
其實都多餘,有人湊就唔使返全日啦,攪咩鬼適應期?以前細時我媽未又係就咁放低我係托兒所,喊兩日冇野啦
...
其實我地托兒所都係喊擺低就走
喊多幾喊咪唔喊 不過我都好諒解校方唔想小朋友怕左返學

最慘係我c6完全唔理, 唯有係呢度 sun 下

首頁

尾頁

跳至