論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

事緣我經朋友介紹,去她之前幇襯過的agent 簽左一海外菲,resume 只有星加坡經驗,
現正等visa 批。
我今天在facebook search 她的account,facebook 大頭相也對到當初agent 比我睇的,但問題是發現我同她用電話interview 的日子,她竟在facebook 打咭身處香港。10日後又打咭在香港,但中間有其他不是香港背景的相update。電話interview 由 agent 安排,說是在菲office 打給我的。
那這菲姐是在香港? 還是只是貪玩話自己在香港?

大宅

其實是怕agent 口說她是海外菲,其實是HK的斷約菲。
請問你們覺得如何?thanks

男爵府

Facebook 打咭會有假?信自己直覺吧!

大宅

wendyplc 發表於 16-5-23 16:53
Facebook 打咭會有假?信自己直覺吧!

謝謝你!
我應該打比agent 講嗎?

男爵府

fb 打卡雖然有假,但相信個工人無咁醒,睇黎你agent呃你多d 喎

男爵府

問agent , 佢可以扮唔知,話工人講大話,亦可能講個工人當時只係黎香港旅遊順便搵工,你可以問佢咁情況有無得換人?睇下agent 點講囉,十成會勸你試試先,唔係就要補錢等多幾個月喇

大宅

wendyplc 發表於 16-5-23 17:17
問agent , 佢可以扮唔知,話工人講大話,亦可能講個工人當時只係黎香港旅遊順便搵工,你可以問佢咁情況有無 ...

之前睇的resume 旁邊有agent remark 話新加坡工作visa checked
而電話interview 當天,也即facebook 在HK打咭日,agent said long distance call from Philippine(emoji)

公爵府

RedBean_0509 發表於 16-5-23 17:41
之前睇的resume 旁邊有agent remark 話新加坡工作visa checked
而電話interview 當天,也即facebook 在HK ...

唔好信agent 叫 佢比passport 你check

男爵府

回覆:海外菲在facebook 打咭,煩請比些意見,唔該曬

cv 假唔奇,我都中過招,睇你仲想唔想繼續請,你問得agent 都難好來好去,唔通佢認佢呃你咩

大宅

謝謝各位回應,繼續請落去實在心有不安

大宅

心有不安,唔好請佢,費時又送機票!

首頁

尾頁

跳至