論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新工人今個星期尾來,舊工人五月尾走。有一個星期overlap 。心情複雜。好驚新工人唔識照顧小朋友(兩個細過五歲)。無四大長老睇,但自己要返工。
其實我想續舊工人,但佢開價要加一千,我問過加五百得唔得,但佢話唔得,我唯有找過個新。因為時間緊迫,就簽左agent介紹的新工人。後來再同舊工人傾,原來加五百都ok,但果時已經比左九千agent費,唯有自己放手啦。之後舊工人好多人找佢見工,最後佢揀左照顧兩個識行識走的老人家同一隻狗仔。仔女在英國,仲要出五千蚊比佢。我都唔知自己有沒有揀錯。心情十分忐忑

男爵府

舊嘅唔去, 新嘅唔嚟, 當初佢跳草裙, 就知你呢個工人無本心, 睇錢看
換過未必唔係好事, 一陣續幾個月, 佢又唔做的話, 你更頭痛
通常工人都係報喜不報憂, 想當年我第一個完約工人, 又係同我話去湊老人家, 點知唔夠幾個月, 就C返嚟同我呻, 老人家好刻薄, 又樣樣慳住, 做到無停手, 老實, 比錢請你, 自己識行識走, 點會無要求, 所以, 唔洗太悲觀

hsbc005    發表於 16-5-23 23:34
ling_198710    發表於 16-5-23 16:03

大宅

MavisNg 發表於 16-5-23 15:09
舊嘅唔去, 新嘅唔嚟, 當初佢跳草裙, 就知你呢個工人無本心, 睇錢看
換過未必唔係好事, 一陣續幾個月, 佢又 ...

Jm多謝你的分析。
聽完你講,我心情都好d。希望有個好開始

男爵府

畀面勳章

回覆:新工人就到,忐忑不安

唯有睇多啲個cam。

首頁

尾頁

跳至