論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

想問有經驗的人, bun bun 親手自己寫悔過書, 認以下罪狀, 可否吾駛補一個月通知金佢走?

1. 打我仔
2. 由得佢兩個自己去左圖書館6樓, 佢係2樓
3. 用我張八達通card搭車, 但再係我比佢的買送$ 樹reimburse
4. 帶住我對小朋友, 吾行紅綠燈過馬路

係吾係第一, 二點, 已經可以吾補$佢走? 如果佢走左, 去勞工署告我無比一個月通知金, 有無得拗?

珍珠宮

原文章由 hinhinmummy 於 08-10-18 21:29 發表
想問有經驗的人, bun bun 親手自己寫悔過書, 認以下罪狀, 可否吾駛補一個月通知金佢走?
1. 打我仔
2. 由得佢兩個自己去左圖書館6樓, 佢係2樓
3. 用我張八達通card搭車, 但再係我比佢的買送$ 樹reimburse
4. 帶住我 ...

應該唔得......
有時間睇天書warning letter 個part 就明 !

洋房

最緊要唔好口講口賠,要有實質証据最好,佢打你個仔就要立即報警攞咗個RN,如果唔係刑事案都好難話即炒又唔駛補。

珍珠宮

減齡達人勳章

小心到時個工人話你"強逼"/"威逼"佢之下而寫侮改書.
原文章由 agnespor 於 08-10-18 21:58 發表
最緊要唔好口講口賠,要有實質証据最好,佢打你個仔就要立即報警攞咗個RN,如果唔係刑事案都好難話即炒又唔駛補。

侯爵府

原文章由 SandraLo 於 08-10-18 21:57 發表

應該唔得......
有時間睇天書warning letter 個part 就明 !

OK, 我其實都預左要比$ 佢走, 係條氣頂住頂住..................

佢簡直當我白痴.........

侯爵府

原文章由 FennieMan 於 08-10-18 22:56 發表
小心到時個工人話你"強逼"/"威逼"佢之下而寫侮改書.

我有錄音, 佢自己認佢打我仔, & 疏忽照顧

子爵府

今日又發生咩事呀佢...

原文章由 hinhinmummy 於 08-10-19 10:28 發表

我有錄音, 佢自己認佢打我仔, & 疏忽照顧

大宅

點到要比機票la.至於佢自己認打你仔仔.佢到時亦可以話你強迫佢嫁....都係問清楚先算呀..

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 貓姐 於 08-10-19 14:45 發表
有錄音, 就去報警喇, 警方受理, 你就可以唔洗賠1個月代通知金

都唔一定..... 因未入罪.....
如hinhinmummy重未take action fire, 可以就呢d 證據寫warning letter 先, 甘就進可攻, 退可守.......

大宅

原文章由 SandraLo 於 08-10-19 18:20 發表

如hinhinmummy重未take action fire, 可以就呢d 證據寫warning letter 先, 甘就進可攻, 退可守.......

agree....

侯爵府

原文章由 SandraLo 於 08-10-19 18:20 發表

尋日岩岩簽左個新人, 但要11月尾先返工, 但佢既c 期係月中, 因為岩岩過一日就要比2400levy (c 人政府), 佢話佢吾夠ability control 我仔, 但佢既control, 就係在廳看報紙, 放個仔風爭, 個仔同家姐玩到傻啦, 佢就打我個仔law, 好彩佢兩個大, 識得報串者, 如果吾是, 真係係甘比佢打, 我果日鬧到佢上天花板, 佢一漓眼淚都無流過, 但我一話你自己寫封信, 講比我聽你衰d 乜, 甘我就比次機會你, 我無$, 無精神, 無時間去抄你換一個, 佢d 眼淚即流, 我估又係一個當我們香港人係lu lu 既bun law, 搏我抄, 拿一個月人工, 拿機票law, 激c 我啦

我好想即刻抄佢, 但阿女又就黎test, 我吾想攪到屋企變晒樣影樣佢考試..........成績表今次要見人......唉............我忍多你一個月, 依家阿仔放學去暫托

侯爵府

原文章由 heihei媽 於 08-10-19 10:52 發表
今日又發生咩事呀佢...

當我lu lu, 呃我$ law

別墅

佢打你個仔喎...有無表面傷痕先..??
我一定報警架..打我個仔..我同佢死過呀...(唔理要唔要比o個1個月通知金) , 總之打小朋友o既工人要不得lor...

珍珠宮

原文章由 hinhinmummy 於 08-10-20 10:56 發表 我好想即刻抄佢, 但阿女又就黎test, 我吾想攪到屋企變晒樣影樣佢考試..........成績表今次要見人......唉............我忍多你一個月, 依家阿仔放學去暫托 ...

既然都係等, 出封warning都好呀, 萬一佢再出手, 幾大都唔補搏一鋪!

侯爵府

原文章由 SandraLo 於 08-10-20 18:53 發表

既然都係等, 出封warning都好呀, 萬一佢再出手, 幾大都唔補搏一鋪!

我都係諗住甘既者, 我好天真甘諗, 佢上星期日放完假, 同d fd 傾完之後, 返黎會比resignation letter 比我 / 走佬自己吾返, 可惜................

珍珠宮

原文章由 hinhinmummy 於 08-10-21 10:00 發表

我都係諗住甘既者, 我好天真甘諗, 佢上星期日放完假, 同d fd 傾完之後, 返黎會比resignation letter 比我 / 走佬自己吾返, 可惜................

佢認哂重簽埋...... 似蠢個隻多d....
点都好, 出封信俾佢, 話further to 之前所發生嘅事 (attached埋佢簽個d 嘢), 要求佢唔好再犯, 因佢嘅存在, 就係要睇住兩個細路!

侯爵府

原文章由 SandraLo 於 08-10-21 17:38 發表

佢認哂重簽埋...... 似蠢個隻多d....
点都好, 出封信俾佢, 話further to 之前所發生嘅事 (attached埋佢簽個d 嘢), 要求佢唔好再犯, 因佢嘅存在, 就係要睇住兩個細路! ...

HM................你覺得佢蠢咩?

我點解要迫佢簽悔過書, 係因為我果日sat, 帶仔去上堂, 因為要過海, 就叫佢拿兩張八達通去拍card 慳兩元一程

甘我無兩張架麻, 未拿佢果張law, 之後就心血來潮車下八達通機啦, 因為果張八達通我係for佢每個week有一日帶我仔過海上堂, 要搭mtr 先用既, 但我車到, 佢每朝帶我仔返學時, 就用呢張八達通do $, 但佢又好醒wor, 每日do 我兩元咋wor, 正常佢要用4次電車既, 但佢就每日only do 我一次, 我後尾車埋阿仔果張, 都係一樣, 每日do 我仔果張一次only

如果佢每日do 齊, 即係一個week就要8元 x 5 = 40元, 加埋佢過海果程, 甘張八達通好快就會無$, 所以佢每日只係do 一次law, 甘你話佢蠢定醒?

侯爵府

講漏一句就是, 佢每日照claim 我電車$, 係買送record 既薄, 每日照mark 搭電車既$

珍珠宮

原文章由 hinhinmummy 於 08-10-21 18:10 發表
講漏一句就是, 佢每日照claim 我電車$, 係買送record 既薄, 每日照mark 搭電車既$

你意思係佢焗住認 ?

首頁

尾頁

跳至