論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

最近上facebook搵本地工人,但發現全部都係老seafood,超揀工,仲要惡意留言.....搵到好氣餒....但又怕搵到衰agent....

好想知你地自己搵個陣係咪好易搵到......

rudyjr    發表於 16-5-26 08:43

大宅

我去網站helper choice搵, 期間都好多波折, 係佢interview我, 有d又要求live out, 有d又話點解要限放假幾點返? 好啦, 比我請到一個, visa出埋, 點知佢返左家鄉又唔返黎, 之後我又要再搵, 而家搵到個做緊手續, 放假要十點返.................唉~~~ 祝我好運~

子爵府

有親戚朋友有請姐姐的搵佢地姐姐介紹,費用平好多而且至少知多d姐姐的背景,網上姐姐要求多多,如高於底薪。

別墅

畀面勳章

tiffany242 發表於 16-5-25 11:57
我去網站helper choice搵, 期間都好多波折, 係佢interview我, 有d又要求live out, 有d又話點解要限放假幾點 ...

祝你好運,快啲可以搞掂哂!
唉,係fb全部都話份工唔係人做....(emoji)(emoji)搞到好想搵oversea...但又怕衰agent!

別墅

畀面勳章

tuenmunoasia 發表於 16-5-25 11:58
有親戚朋友有請姐姐的搵佢地姐姐介紹,費用平好多而且至少知多d姐姐的背景,網上姐姐要求多多,如高於底薪 ...

我身邊就係無人可以介紹到

大宅

回覆 yumi1219 的帖子

應該無人夠我份工咁難請人架, 我有2件4歲, 6歲,
有一貓一狗.... 應該唔會有人再多野做過我呱.....

別墅

畀面勳章

tiffany242 發表於 16-5-25 12:24

應該無人夠我份工咁難請人架, 我有2件4歲, 6歲,

我1個兩歲1個newborn,仲有兩隻狗....我話會幫手湊,佢地又唔鍾意,但又話一個人做唔哂啲野....

子爵府

就算工人介紹,未必一定係好㗎!

佢地係人都話係friend, 親戚,cousin

就算你個工人姐姐good, 佢個妹都未必勤力架

Agent 只要唔係嗰D教工人辭工都算ok

我之前D工人有偷錢,借錢,做雞,咁都有一,两個ok ge, 我冇怪個agent, D工人又唔係佢個女,就算係佢個女,都唔會一定聽亞媽話啦!

我仲會請吓個agent 食吓嘢,同佢friend 吓,得閒去佢公司吹吓水,update 吓工人D嘢,等佢覺得我個人reasonable, 有乜事都肯幫我多D,真係請個工人幫手,都要用好多腦汁㗎!

大宅

佢地好多都唔願湊nb就真~~~~

別墅

畀面勳章

細姐姐 發表於 16-5-25 12:27
就算工人介紹,未必一定係好㗎!

佢地係人都話係friend, 親戚,cousin

唉....弊在我之前遇著1個2月簽文件,到依家都未入入境處....

子爵府

樓主,如果你唔使番工,係屋企,工人係唔like ge

本地揾有經驗,難D,佢地好揀擇

我之前番工,好夜放工,老公一半時間出差,屋企冇老,冇嫩,冇貓冇狗,唔使煮食,先請到本地

不過,實在太自由,害咗佢地,個個學壞晒,啱啱走嗰個仲走去湾仔做雞,

而家冇番工,請咗個海外印,蠢架!乜都唔識,樣樣要教,我仲要俾多$300 一個月,要佢唔好一定星期日放假

我只要佢做清潔,唔教佢煮食,等佢唔識湊仔,煮食,冇乜技能,冇咁易起我飛脚!

珍珠宮

yumi1219 發表於 16-5-25 11:42
最近上facebook搵本地工人,但發現全部都係老seafood,超揀工,仲要惡意留言.....搵到好氣餒....但又怕搵到 ...

我係geoexpat都—様

大宅

細姐姐 發表於 16-5-25 13:02

哈哈,死啦,我屋企果個咩都識做。

別墅

畀面勳章

細姐姐 發表於 16-5-25 13:02

其實佢地resume都會照寫咩都有經驗.....
不過佢地真係好衰,無人幫手就話一個人做唔到,有人幫手又唔like

別墅

畀面勳章

melonfans 發表於 16-5-25 13:27
我係geoexpat都—様

所以決定請返海外,係香港做開個啲真係格都衰啲,雖然唔係全部,但都好串!

大宅

樓主, 如果你唔急用人, 都係請海外好d...

子爵府

我都搵過本地,工人講明冇獨立房及廁所,放閒日都唔做,我心諗你返去食風啦

別墅

畀面勳章

chichiho 發表於 16-5-25 14:43
我都搵過本地,工人講明冇獨立房及廁所,放閒日都唔做,我心諗你返去食風啦
...

係呀!有啲人仲衰到話返工種野好過喎!我都心諗好彩你未做我工人咋,個人賤到咁....

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 tiffany242 的帖子

我之前係,公公婆婆加我同老公加一個11個月B仔同一個K1男仔仲有一隻貓....無房佢訓....都請都

別墅

畀面勳章

judycyk 發表於 16-5-25 16:26
回覆 tiffany242 的帖子

我之前係,公公婆婆加我同老公加一個11個月B仔同一個K1男仔仲有一隻貓....無房佢 ...

咁西利!可能之前啲菲無咁醒,依家全球都勁賤把口,又勁揀工....最好只做清潔,同埋得兩公婆都係返工最好....

首頁

尾頁

跳至