網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

昨日有事要過東門,爲了令我的車錢用得更有意義,順便開多個戶口滿足支付寳的補全身份要求(苛求,我覺得)。。。。

之前知道中銀在羅湖地鐵有分行,近近地就這一間,費事四圍找。

之前網友分享說可以在網站輸入資料免卻到時填表的時間,就做了,帶著ref 號碼去到,門口按票機有個小姐,道明原因,個小姐說有人也是在香港做了入資料,但是他們找不到紀錄,所以要重新排隊,無捷徑,車。。。。

好多人,可是做開戶的櫃檯只有三個,有時又開不足,開戶服務的時間也相對較長,我估計我坐了差不多45分鐘才輪到我,中間有人鼓噪,有人不耐煩已經離開,如果中間沒有人離開,我相信可能排隊時間同香港輪候急症室差不多@@@@

終于到我啦,歡天喜地走過去,個職員應該算是老經驗那類,可惜都找不到我網上輸入資料的記錄,唉。。。。不過個職員都熟手女工,我說爲了支付寳滿足補全身份而來,要收費最低的戶口,職員一聼就知道什麽事,我終于開了長城借記卡,原來還需要拍照,叫我望一望鏡頭(早知梳靚個頭先!)

收了我105元,其中5元是卡的工本費,100元就存入帳戶。個小姐問我要不要網銀,說免費的,就開了。另外也跟我說手機銀行也很方便功能齊全,所以又開了。

臨走前,其實銀行已經落閘關門,不過班職員算不錯,沒有不耐煩,催您快點搞掂。職員叫門口個保安幫我看看手機銀行和網銀setup 的狀態,還幫我試了,捐了1毫子給教育基金,證實功能完全正常。保安哥也是個熟手男工,也很有禮貌。

職員沒有幫我開短信,所以沒有2元的收費,但保安告訴我這借記卡每年需要10元年費,職員卻沒有告訴我。

拿著網銀的token,借記卡和其他簽署了文件副本,就完成了。

我這次帶了tablet,找家餐廳有wifi 的坐下,心急加卡想看看補全身份得唔得,終于得左,thank God, 沒有白花時間在銀行,以後賣家返現,中紅包之類,不怕用不了。然後拿拿聲退出手機支付寳。其他野返香港再搞。

大陸的IT技術其實某程度上比香港先進得多,我都覺得唏噓,爲何現在香港落後了這麽多?

大宅

我都觉得,内地银行先进过香港

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

你話幾鬼唏噓,香港越搞越差,難爲仲有批人自我感覺良好!

翡翠宮

回覆樓主:

樓主試下去京東、1號店、蘇寧、易迅、國美、當當、亞馬遜cn買自營商品,送貨效率快到嚇死你,夜晚十一二點落單,我好放心第二日到集運倉,呢樣都勝過香港效率啦。

saiwanho    發表於 16-5-26 01:47

大宅

現在所有網站都實名登記,除左電話重要入大6身份證,系淘寶先有用回鄉卡

我以前系京東登記左大6電話同電郵,買過野-宜家又要我完善身份,點知又要大6身份證,客服話系統不接受回鄉卡,等待時機吧!

重可買野-俾錢時又彈一輪完善身份之類先到下頁-遲早又要淨身

男爵府

saiwanho 發表於 16-5-25 17:09
昨日有事要過東門,爲了令我的車錢用得更有意義,順便開多個戶口滿足支付寳的補全身份要求(苛求,我覺得) ...
其他網友又話中銀不用存款入帳戶既??? 您只做了一間銀行便可認証了??? 為何有些網友話要開多2,3個不同戶口才可認証???

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

slchan121 發表於 16-5-25 19:19
其他網友又話中銀不用存款入帳戶既??? 您只做了一間銀行便可認証了??? 為何有些網友話要開多2,3個不同戶口 ...

樓主第一句已經有提,佢係上開去所以順便開多個戶口,即是話樓主呢個唔係第一個大6戶口

saiwanho    發表於 16-5-26 01:48

複式洋房

回覆 saiwanho 的帖子

同你情況一樣,之前在香港亦都入定資料,去到開戶時都沒有我的record,有少少擔心嗰網業是否有問題!另外開戶要影相,我反而無這part!

大宅

回覆樓主:

如果京東要實名就麻煩啊。

翡翠宮

sohato 發表於 16-5-25 19:03
現在所有網站都實名登記,除左電話重要入大6身份證,系淘寶先有用回鄉卡

我以前系京東登記左大6電話同電郵, ...

乜京東要實名先買到?睇返原來我用咗老婆大陸身份開嘅中銀户口綁定咗,所以無叫過我補充資料。
佢個注册都用到香港手機號,相信好快會接受回鄉證實名。我之前有畀過意見叫佢哋接受香港手機號架,唔知關唔關事,咁我再去寫下意見返饋。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我琴日都去開戶口,
1個中銀,1個工商,
中銀o係福田關口開,
100蚊,年費幫我豁免左,
每月2蚊信息費我話唔要,
30分鐘已經走得,
工商就搭203巴士去到東門前一個站,
即係門診部落車就到,
呢間只收15蚊,
年費同唔夠300收費2蚊都幫我豁免左,
都係30分鐘就搞掂晒,
跟著行過去東門行街~

saiwanho    發表於 16-5-26 01:49
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

不過琴晚搞綁定,
話查不到此卡,
今日打去支付寶搞埋轉簡體,
應該呢2日可以綁到~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

大宅

回覆樓主:

臺灣都要组團返大陸開銀行戶口

bennypoon6    發表於 16-5-26 22:38
saiwanho    發表於 16-5-26 01:50

禁止訪問

翡翠宮

ohato 發表於 16-5-25 19:03

啱啱試咗我用香港手機號開嘅京東戶口試下落單,完全無問題喎,京東可以買。

子爵府

tennylai 發表於 16-5-25 21:44
臺灣都要组團返大陸開銀行戶口
好誇張喎,為左網購,搞到要坐飛機去辦手續?!
1號閑人: 外汇牌价再加1.5%手續費,簡化了的公式: 101.5/"港币现汇买入价"

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:你話幾鬼唏噓,香港越搞越差,難爲仲有批人

原帖由 saiwanho 於 16-05-25 發表
你話幾鬼唏噓,香港越搞越差,難爲仲有批人自我感覺良好!
最近收果d件已經全部用電腦label, 真係一日千里!

saiwanho    發表於 16-5-26 01:51
放下自在

別墅

saiwanho 發表於 16-5-25 17:09
昨日有事要過東門,爲了令我的車錢用得更有意義,順便開多個戶口滿足支付寳的補全身份要求(苛求,我覺得) ...

男爵府

sohato 發表於 16-5-25 19:03

hahaha ..... 您的描述,尤其最後一句,好鬼精警!

首頁

尾頁

跳至