夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 rean_chau 於 08-10-25 11:39 發表
男人總係有一樣野衰.
我老公都試過因為賭而爭銀行錢. 我幫過兩次, 最後通諜係:再有下次, 必定離婚, 個仔一定係跟我,唔駛爭.

最近睇報章, 話屋企人既態度應該係:不離不棄不借.

不借我做得到, 不離不棄就...... ...

結婚前借比佢個d錢, 已經煙消雲散囉, 化為烏有, 冇得返黎囉!
e+小則借, 多則不借啦, 係無能為力啦, 等佢自生自滅把啦! 如果唔係有個女, 早就離棄佢囉!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 lanlan001 於 08-10-24 22:06 發表

都冷戰咗好耐, 好似一個月左右啦!
少去澳門賭, 但係香港賭呢, 每晚都係好夜返, 心淡囉, 冇期望囉!

hk 有得賭呀 賭什麼呀 , 你一個月 , 我 try 半個月多呀 是另一件事囉 , 佢"門"我 學電單車呀 , 知道後 , 怒火呀

複式洋房

有冇唔比家用或者欠人好多錢? 如果有, 你就要同佢傾吓, 如果冇改善, 你就要為自己打算吓.

大宅

原文章由 叮噹小孩 於 08-10-26 00:05 發表

hk 有得賭呀 賭什麼呀 , 你一個月 , 我 try 半個月多呀 是另一件事囉 , 佢"門"我 學電單車呀 , 知道後 , 怒火呀

打麻雀, 十三張咁囉! 每晚都成點鐘先返黎, 我都冇氣嬲啦!
學電單車咁危險, 唔怪得你咁怒火囉! 不過, 都阻止唔到架啦, 只好叫佢小心d啦!

大宅

原文章由 mable68 於 08-10-26 12:36 發表
有冇唔比家用或者欠人好多錢? 如果有, 你就要同佢傾吓, 如果冇改善, 你就要為自己打算吓.

有架, 一年都有3, 4個月係比少, 同埋冇比添, 我又可以點呢! 欠人錢梗有啦, 咪係銀行囉, 佢話香港係人都有欠卡數架啦, 有幾出奇呀! 激死啦!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 lanlan001 於 08-10-26 21:09 發表

打麻雀, 十三張咁囉! 每晚都成點鐘先返黎, 我都冇氣嬲啦!
學電單車咁危險, 唔怪得你咁怒火囉! 不過, 都阻止唔到架啦, 只好叫佢小心d啦!

唉 , 係囉 危險呀 , 佢忍住已成年呀 , 你話 , 不怒就假呀 , 我已經有時問佢呀 ,有冇呀 ,佢就say 冇囉 。 唉

你老公賭都幾大興趣呀 , 很難頂囉 , 香港地 可以話 所有男人哪個不好睹呀 , 如不賭 , 就有另一種東西 , 男人離不開 5種 , 漂 , 賭 ,飲 , 盪 , 吹 等等 . 實有一樣中呀 , 看佢有多上心囉 , 如有男人冇以上 興趣 , 真是絕世一個 men , 有哪人福份嫁此位囉mouth:

大宅

原文章由 叮噹小孩 於 08-10-26 21:29 發表

唉 , 係囉 危險呀 , 佢忍住已成年呀 , 你話 , 不怒就假呀 , 我已經有時問佢呀 ,有冇呀 ,佢就say 冇囉 。 唉

你老公賭都幾大興趣呀 , 很難頂囉 , 香港地 可以話 所有男人哪個不好睹呀 , 如不賭 , 就有另一 ...

佢都賭咗十幾廿年囉, 冇得改啦, 當初結婚後我就成日話離婚, 仲要玩埋跳樓, 都改變唔到, 諗住生咗個女會好d, 一樣無變, e+我都絕望囉, 冇晒期望, 睇怕佢都係賭到老, 賭到死為止.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 lanlan001 於 08-10-27 22:54 發表

佢都賭咗十幾廿年囉, 冇得改啦, 當初結婚後我就成日話離婚, 仲要玩埋跳樓, 都改變唔到, 諗住生咗個女會好d, 一樣無變, e+我都絕望囉, 冇晒期望, 睇怕佢都係賭到老, 賭到死為止. ...

這樣 ,, 你還 LIKE 佢嗎 ?

別墅

樓主,總之你就小心d啦,咩都要為自己諗咗先

如果你有睇我之前d post, 就會知,我都係過來人,好明白你啲心情
因為我隻c6終於都要攪到破產先安樂(剛剛申請咗),現在都係觀察期,如果再衰,我都同佢講,唔該你有咁遠同我走咁遠

大宅

我屋企都有個賭神(公認架嘞)~本身都已經無錢,身上得一百幾十都要賭,對得多都唔知同佢講咩好,佢樣樣賭樣樣都識,就連破產佢都識,我同佢一齊時間唔係好長(都7年囉),但係每次鬧佢我都覺得好攰,男人做任何嘢都有藉口,只要佢想做,無論比人點鬧點嘈,佢都一定會去做,根本控制唔到~~
我係驅魔人媽媽

子爵府

好媽媽勳章

c6 又再去大海 , 又輸了呀 唉 又冇咗份糧啦
比佢激死 , 都不知點樣, 佢才會醒

大宅

好媽媽勳章

賭和嫖都係死症,唔係話淨係輸左份糧咁簡單,跟著會輸多D...多D...欠落好多街數;佢唔講,你唔知;問佢,實話"無";可能萬中只得1個係"回頭是岸",但唔好諗自己咁好彩,就係果個,只能諗自己是9999其中1個;還要諗吓佢四周圍一定有D同一嗜好的豬朋狗友;離婚時,會一齊教路去分你身家,因為香港地係男女平等,男的亦可以分女身家,詳程唔講得,實例.總之就係早走早著,遲走瞓唔著!
女人通常衰心軟,以為可以改變男人!亦以為老公唔會講大話,"話男人已變了,不再大賭,只是小賭...."十分支持老公.
我而家好似好衰咁,叫人離婚咁!但係針拮唔到肉唔知痛!因身邊有朋友是咁!當初自己都唔贊成人地離婚,但係今日....早知早離早著...唔能夠再講啦!
希望你保重!

大宅

原文章由 叮噹小孩 於 08-11-6 13:41 發表
c6 又再去大海 , 又輸了呀 唉 又冇咗份糧啦
比佢激死 , 都不知點樣, 佢才會醒

你一定要做返d野呀, 或者向戒賭熱線救助la, 同佢一齊搵專業人士比吓意見好d既! 唔好比c6咁樣落去呀, 會變得好大件事架, 迷咗落去好難翻身呀!
又或者真係早離早著呀! 因為諗住男人會改變, 真是一件好天真既事黎架! 唔係人人有咁好彩遇到, 我就係一個活生生既人辦啦! 如冇小朋友真容易好多, 有小朋友真要好好考慮la!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Sherryko9 於 08-11-6 14:39 發表
賭和嫖都係死症,唔係話淨係輸左份糧咁簡單,跟著會輸多D...多D...欠落好多街數;佢唔講,你唔知;問佢,實話"無";可能萬中只得1個係"回頭是岸",但唔好諗自己咁好彩,就係果個,只能諗自己是9999其中1個;還要諗吓佢四周圍一 ...

唉 , 此問題有想過呀 , 但實際冇做囉 (心軟囉) , 見佢樣 ,就不知點
我真係很怕呀 , 點做好呀

洋房

試問愛一個人又點會唔心軟哩. 不過就好像管教小朋友一樣, 你見到做錯, 你唔會唔教, 問題係用物野方法.

經歷左咁多年, 我地試過福音戒賭, 明愛輔導員, 心理醫生, 返教會.
其間真的很想放棄, 離婚算了, 但原來自己一直為神所帶領和保守, 終於今年初一家人受洗, 丈夫有很大的轉變.

你此刻的心情, 我很明白, 鼓勵你即使丈夫未能跟你上中心戒賭, 你可先去了解一下, 並可學習一些與賭徒相處的技巧 (如果你想跟他一起生活), 不要孤獨一人去面對, 認識一些同路人, 你會更有力量的. 因為你要領他離開賭博的枷鎖.

原文章由 叮噹小孩 於 08-11-6 20:56 發表

唉 , 此問題有想過呀 , 但實際冇做囉 (心軟囉) , 見佢樣 ,就不知點
我真係很怕呀 , 點做好呀

子爵府

我都同意男人真係同小朋友一樣
好似我男友咁, 我同佢都會耐唔耐去澳門一次, 平均一年去兩次左右啦.. 每次去我都會同我地都會話玩1000蚊, 輸哂就唔玩, 仲有個銀包永遠都係我keep佢身上只有佢果d本
因為佢試過一次輸哂之後靜雞雞問個朋友借左幾千蚊去賭唔畀我知... 最後當然係輸埋啦... 呢件事畀我知到之後勁嬲, 佢話冇下次

但而家每次輸哂1000蚊, 佢仲會話不如玩多1000蚊, 第一次都我都聽佢講, 但就係果次我地輸左2-3000蚊, 所以事後我同自己講唔可以畀佢再tum到...
所以到上個week我地去玩既時候, 我已經好堅決, 佢問我, 我話唔得唔準, 跟住就有少少黑面, 跟住仲唔肯走想繼續行, 行一陣又問.. 都係唔得之後先肯走....

所以話男人畀佢話唔係唔得, 但一定要set個deadline畀佢, 唔可以畀佢鍾意玩幾多就玩幾多, 因為佢永遠唔會玩夠, even輸左佢地只會想繼續玩, 諗住繼續玩一定可以拎返之前輸果d... 所以我地做gf/wife一定一定要好好咁睇住佢地...

ps.. 我有d朋友都好鍾意賭, 以前都係打電話賭波, 佢地永遠都係輸1000, 之後就要賭2000, 再輸就4000咁賭架.. 所以真係要小心各位c6, 唔好畀佢地做賭徒呀

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 mirandalaw 於 08-11-7 09:51 發表
我都同意男人真係同小朋友一樣
好似我男友咁, 我同佢都會耐唔耐去澳門一次, 平均一年去兩次左右啦.. 每次去我都會同我地都會話玩1000蚊, 輸哂就唔玩, 仲有個銀包永遠都係我keep佢身上只有佢果d本
因為佢試過一次輸哂 ...

比佢過去 , 已告知佢玩不要過火呀 , 佢say 知啦 , 會啦 放心啦
唉 , 到頭來佢就忘記佢之前說話囉 。
男人說話 , 真不可以盡信及可自我控制能力呀

首頁

尾頁

跳至