興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 colinhoc 於 08-10-20 20:59 發表

完全同意.

不過唔係咁多地方買到MRC, 我只知"瑩"同"新三共"都有.

天祥都有. 我屋企都有幾隻, 極少用, 長擺防潮箱.

侯爵府

我上個月都係天祥買左塊67mm b+w mrc, 好似係 $330.
我係先買filter, 後買鏡

原文章由 軍魁星 於 08-10-20 21:06 發表

天祥都有. 我屋企都有幾隻, 極少用, 長擺防潮箱.

別墅

原文章由 MomMom 於 08-10-20 21:44 發表
我上個月都係天祥買左塊67mm b+w mrc, 好似係 $330.
我係先買filter, 後買鏡

我就相反, 係Boardway買咗支小黑, 心急想試, 就買咗塊Hoya用住先.

越用越覺得虧待咗支小黑, 終於再買咗塊B+W MRC.

侯爵府

colinhoc,

小黑幾? 你用咩機?

今晚囡囡去睇音樂劇, 要影相, 拎左我部d90 + LB5, 唔知佢影唔影得掂同埋好驚佢整爛支鏡. 支鏡都用左塊 Nikon NC filter.

原文章由 colinhoc 於 08-10-20 21:50 發表

我就相反, 係Boardway買咗支小黑, 心急想試, 就買咗塊Hoya用住先.

越用越覺得虧待咗支小黑, 終於再買咗塊B+W MRC.

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

原來filter都有咁多學問....我凈係諗用左filter唔洗抹個鏡頭.

男爵府

原文章由 ypoons 於 08-10-20 23:30 發表
原來filter都有咁多學問....我凈係諗用左filter唔洗抹個鏡頭.

我就懶到死, 唔用filter又甚小抹鏡, 次次用完吹幾野就放入櫃:lol

別墅

原文章由 MomMom 於 08-10-20 22:38 發表
colinhoc,

小黑幾? 你用咩機?

今晚囡囡去睇音樂劇, 要影相, 拎左我部d90 + LB5, 唔知佢影唔影得掂同埋好驚佢整爛支鏡. 支鏡都用左塊 Nikon NC filter.

...

同你一樣, 小黑5, 想買好耐, 年頭有晚喺酒樓食緊飯亞B要行街, 推住亞B喺Boardway見到, 有分期, 一時衝動買.

小黑五真係一支好鏡, 不過真係好重.

我不先用D80, 國慶前買咗D3. 主要因為係屋企同出街食飯時影亞B多, 唔用閃, 亞B動作越來越快, 安全快門已經捕捉唔到佢. 加上屋企細, 1.5X有好大限制.

而家主力D3+35/2 snapshot.

侯爵府

D3: My dream camera but too expensive & heavy

D3+35/2 會唔會wide 左d?我用D90+35/2,我都覺得wide 左D,諗緊買唔買50/1.4

你覺得D3點?同D700 差幾遠? <br /><br />
原文章由 &lt;i&gt;colinhoc&lt;/i&gt; 於 08-10-21 07:22 發表 &lt;<br />同你一樣, 小黑5, 想買好耐, 年頭有晚喺酒樓食緊飯亞B要行街, 推住亞B喺Boardway見到, 有分期, 一時衝動買.&lt;br /&gt;<br />&lt;br /&gt;<br />小黑五真係一支好鏡, 不過真係好重.&lt;br /&gt;<br />&lt;br /&gt;<br />我不先用D80, 國慶前買咗D3.  主要因為係屋企同出街食飯時影亞B多 ...
&lt;br /&gt;

[ 本文章最後由 MomMom 於 08-10-21 09:54 編輯 ]

子爵府

原文章由 MomMom 於 08-10-21 09:52 發表
D3 My dream camera but too expensive & heavy

D3+35/2 會唔會view 左d? 我用D90+35/2 我都覺得view 左D,諗緊買唔買50/1.4

你覺得D3點?同D700 差幾遠?

...

我就越來越鍾意wide. 我部 D700 幾乎全部用17-35 or 24/2.8. 用LB5都係上次去迪欣湖一次.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 軍魁星 於 08-10-21 09:55 AM 發表

我就越來越鍾意wide. 我部 D700 幾乎全部用17-35 or 24/2.8. 用LB5都係上次去迪欣湖一次.

wide 對我黎講好難用... D700 同D3 用落去變型都好勁. 人地話wide 鏡有透視感, 我影到變晒型..... 唔靚...
都係大散景易攪...

子爵府

原文章由 KnN 於 08-10-21 10:01 發表

wide 對我黎講好難用... D700 同D3 用落去變型都好勁. 人地話wide 鏡有透視感, 我影到變晒型..... 唔靚...
都係大散景易攪...

變型真係好勁, 不過我貪心, 想一張相影好多野, 唔洗影咁多張.

別墅

原文章由 MomMom 於 08-10-21 09:52 發表
D3: My dream camera but too expensive & heavy

D3+35/2 會唔會wide 左d?我用D90+35/2,我都覺得wide 左D,諗緊買唔買50/1.4

你覺得D3點?同D700 差幾遠? <br /> ...

坦白講, D700我無用過, D200同D2X我就試過.

我買之前睇咗好多網評, 好多人用D700轉D3.

由於我主要係室內用, 所以重少少唔太緊要. 講真三萬幾又真係幾貴, 不過如果用得二萬幾買D700, 都係有要求嘅人; 有得要求, 自然有付出. 我其實問過我老板(太太), 佢淨係叫我買貴嗰部, 費事我買完成日諗住換.

加上我屋企細, Full Frame真係好用d.

首頁

尾頁

跳至