烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請問有冇人知Buffalo 五層鑊好不好用?
因想在萬寧換購,又驚唔好用!
之前用過其他不鏽鋼鑊,唔知係咪唔識用,煮親餸都會黐底!
我都擔心換O左個Buffalo 五層鑊,會煮親餸都會黐底WOW!!!

[ 本文章最後由 wai001 於 08-10-19 11:39 編輯 ]
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

另外想一問,係咪用不鏽鋼鑊,因為傳熱快,所以一定係要凍鑊落油哩???如果唔係,就會黐底呀???

[ 本文章最後由 wai001 於 08-10-19 11:39 編輯 ]
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

伯爵府

[quote]原文章由 wai001 於 08-10-19 11:33 發表
我都擔心換O左個Buffalo 五層鑊,會煮親餸都會黐底WOW!!! ... [/quote
好用,我用了十二年了,隻鑊仲好好,不過唔知而家D鋼水有無以前那些咁好了,當年我買要千多元,我奶奶話我傻,買隻咁貴既鑊,但時間證明一分錢一貨。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 wai001 於 08-10-19 11:33 發表
我都擔心換O左個Buffalo 五層鑊,會煮親餸都會黐底WOW!!! ...

ok woo, I also use this almost five years la, and I just buy the other one from Meyer $699 on sale, but my c6 said no more space can put in kitchen, is anyone have interest? pls pm me.

[ 本文章最後由 kinglongma 於 08-10-25 20:44 編輯 ]

大宅

同一般鑊有咩分別?

男爵府

我用咗好多年啦
覺得好用 ,不過依家用緊依隻係第二隻
點解 , 因為我發皮四比我掟難咗
所以要買過
肉都赤埋

大宅

我都用左十幾年,依家都用緊萬寧隻萬用鍋,我係之前買ge!!煎pan 都係 不鏽鋼ga!!!

大宅

我都用緊五層鑊5年, 要唔黐底就要燒紅隻鑊先落油, 但當油沾到鑊邊,而鑊又燒得好紅, 鑊邊會燶(啡色), 搞到要花時間"省"返"令"佢. 另外,由於五層鑊厚身的關係,要燒紅隻鑊要長d時間.
發現唔到有乜好處. 所以想買黑鐵鑊, 貪佢輕身傳熱快, 唔使"省"鑊

別墅

原文章由 秋風 於 08-10-20 12:21 發表
我用咗好多年啦
覺得好用 ,不過依家用緊依隻係第二隻
點解 , 因為我發皮四比我掟難咗
所以要買過
肉都赤埋

你有冇 Keep 住張單呀! 佢哋係有保養架! 好似仲係終身保用添! 之前我老公唔小心跌咗隻鑊落地, 隻耳成隻甩咗, 我拎咗隻鑊同埋張單去, 佢哋換過隻新嘅比我喎! 一毫子都冇收到呀!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

可唔可以詳細講下點用, 因為我隻5層鑊同埋隻不锈鋼pan 都被我打左入冷宮!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

子爵府

一o的都唔好用, 無論燒到幾 hot 都痴底, 而家冇用 la

原文章由 mclam 於 08-10-21 18:51 發表
可唔可以詳細講下點用, 因為我隻5層鑊同埋隻不锈鋼pan 都被我打左入冷宮!!

大宅

我之前隻都係牛頭架...不過係七層...特左價都仲近900....唔差丫...

今期我想換那...高身煲....好似欠5個樹擔呀...仲唸緊好無...專程去買夠20個樹擔..先換....最好妳地有多就PM我....去MTR取...等我月尾前換埋佢...
http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

男爵府

原文章由 Lillis 於 08-10-21 17:34 發表

你有冇 Keep 住張單呀! 佢哋係有保養架! 好似仲係終身保用添! 之前我老公唔小心跌咗隻鑊落地, 隻耳成隻甩咗, 我拎咗隻鑊同埋張單去, 佢哋換過隻新嘅比我喎! 一毫子都冇收到呀! ...

張單都唔知去咗邊喇
就算有單都未必換比我啦
唔係甩咗隻耳仔呀
係隻鑊凹咗

首頁

尾頁

跳至