婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我入門兩年,99日日俾62鬧,有時一D好小既事都會鬧一餐,62平時自己想既野就當真既一樣,總之有他講冇你講,總之一言難盡,我怕連我自己都忍唔倒,因為有時他無端白事都會話我,發我脾氣。
我99好慘架,自己有層樓,婚後幫我62生左兩個,最後62又帶左幾個俾99揍,以前一份人工養兩頭家,99就為62死慳爛慳,買餸為左平幾毫行通街。我曾問99點解仲要在62身邊,99話怕62。唉

大宅

唉,99真係比62鬧到慣晒lu,佢早已心灰意冷,離婚系冇可能架,否則當年62帶多幾個化骨龍翻黎俾佢揍個時就離啦,已經捱左幾十年,唔會臨老再黎搞呢D野嘍。
我62另外幾個仔女一年都唔黎睇佢超過五次,今年父親節,過生日都唔黎,反而母親節有個仔黎,個幾個仔女錫99這個後母多過佢,所以是什么因就種什么果。

大宅

我99冇發洩係我身上,只系佢地兩個在一件事上有兩種意見俾我,有時我都唔知聽邊個既好,好似揍仔方面我當然聽99多D,62有時又要這樣那樣,按照99既方法或用科學D既方法同佢講,佢就話我駁嘴,如果按62既方法,99又叫我唔好聽62既,話62未揍過仔,得個講字,兩個都要認叻(但99D意見又多數唔公開對住62講),唉,總之做人新抱真系難。而家我都系唔出聲,覺得想點做就點做。
原文章由 felixeatcat 於 08-10-19 18:42 發表
我99 & 62 也和你差不多.....唯一唔同就係 99 會找機會發洩係身上, 所以我呢兩年來也黑面做人, 咁佢見到我黒面的話, 就唔會"野" 我....唯有係咁啦.....

大宅

咁你應該叫你老公做個好榜樣俾BB睇,睇唔過眼可以唔出聲,只要唔好太過分就得。老人家到老系會長氣及煩D,我99以前總講佢地以前D野俾我聽,個時剛入門,每次都好專心聽,有時仲發表下意見,但發覺同一個故事佢講超過五次仲以為我未聽過咁,我又唔好意思同佢講我已聽過,有時邊做野邊聽佢講,齋聽。可能佢都系解下悶,其實都幾頂癮。我都唔知可以忍到幾時先同佢講我已聽過。

我C6平時在家好少出聲,極少同佢老豆講野,佢講當年已當冇左老豆,但佢一定會陪佢地兩老到終老架,有時我都怕呢種家庭環境會比我仔一個唔好既印象,好在C6對個仔非常好,佢話佢要俾個仔有個好爸爸,一個完整健康既家。
原文章由 jin9 於 08-10-21 00:30 發表
我99唔係比62鬧. ..係成日比我個c6鬧~有時見到真係驚自己個b第時會咁對自己~

大宅

我地系一齊住架
原文章由 ayaya86 於 08-10-21 13:32 發表
咁佢好慘啊其實D仔女咁大,佢應該為自己打算,不如你地接埋佢一齊住啦

大宅

即系“老爺”
原文章由 明恩 於 08-10-21 18:15 發表
請問咩叫62=.='

首頁

尾頁

跳至