論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日工人問先生攞錢話資助買電話,工人背景巳做六年,今年尾完約,佢舊不舊就同我家人講話完左應該唔再續要回鄉陪阿仔。其實一路以黎做嘢幾好,之前做左兩年左右因為佢電話壞左我就叫老公比1000蚊佢當資助/bonus比佢,跟住一路都冇再比其他。但今次佢其實前後問左我老公兩次,第一次就扮哂問電話價錢,今次直頭開口問攞錢。。。我老公最後話問要太太先,佢就即刻話千祈唔好問。我覺得好嬲,點解要1.唔問我要問先生。2.點解話唔好同我講,工人唔係以為我老公會私自比你唔同我傾嘛。3.我突然覺得呢個女人好恐怖,好貪心,比一次就以為人地要每次資助你。

總恬:請工人真係成日要鬥智鬥力,又怕佢玩野,續約又驚唔續又驚,相處又一堆鎖碎事,政府又冇資援。佢唔做我唔恨,唯一係長服又一大舊錢要比。。慘

伯爵府

回覆樓主:

佢唔續約你係唔洗比長服金。

珍珠宮

MYQQQBBB 發表於 16-5-28 00:41
今日工人問先生攞錢話資助買電話,工人背景巳做六年,今年尾完約,佢舊不舊就同我家人講話完左應該唔再續要 ...

個個都貪,吾偷算執到,你氣場勁,怕你吾問你係好事,慳番吾洗勞氣,反正都9588
我以前工人諗好多計r我著數,我都費事so佢,連出去食飯set lunch包野飲,都專登叫+ $野飲,我—句,u pay for it! turn down佢收皮

珊瑚宮

6 年無偷大野........快去還神

送個電話比她我覺......抵

玩具萬歲!

子爵府

送係自願

開口問就過份,做咗6年,揾埋大把la, 應該負擔到,仲要開口攞,過份,唔要面

我個新海外印,第一個月出糧,還咗錢,都自己去銅鑼湾買咗個$500 雜嘜smartphone, 佢話要同老公whatsapp

我有一個舊samsung S2 俾佢用,放屋企同出街做嘢用,(屋企fixed line 取消咗),佢唔敢攞"黎私用,冇乜錢都自己買啦!

水晶宮

由Day1請工人,我Agent已教我,無論工人要求任何,有任何訴求不滿,先生都唔好理,由女主人理.
比著我,就連最初果1000元都唔會資助佢.亦無後來的煩惱.
佢地好難明,點解之前得,今次就唔得.
而且,第一次係先生比1000元,佢都可能以為先生係鬆手D,太太係孤寒D,所以才從先生處入手.
你又唔洗咁嬲,反正你先生已經表左態,叫佢問你,佢唔敢問你,你一點損失也沒有.

hsbc005    發表於 16-5-29 01:57

象牙宮

今日工人問先生攞錢話資助買電話,工人背景巳做六年,今年尾完約,佢舊不舊就同我家人講話完左應該唔再續要 ...

工人貪的無厭。
也很利用男人心理。 她知說服女雇主比男雇主難, 明白么。能叫人多D錢... 好過自己出。

數目要清晰。日后好辦事。她買私人東西, 我都計數。(工人很少來此一套), 她明白, 無得聊

請工人真係成日要鬥智鬥力,又怕佢玩野,續約又驚唔續又驚,相處又一堆鎖碎事。

佢唔做你唔恨,合約完就88 。。就不千涉長服了。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fitfish 發表於 16-5-28 12:21
6 年無偷大野........快去還神

送個電話比她我覺......抵

認同! 6年唔偷野又做到基本工作, 唔太差既話, 我都覺得值得買。

去8老匯有幾個牌子, 都係1000蚊鬆d咋嘛。

工人唔係玩野, 我寧續約或比長服, 都抵過你不停比agent fee or賠償錢。

珊瑚宮

工人如想買靚野,但無錢

可以想歪的....偷錢,偷野去賣,借錢,賣淫...

玩具萬歲!

別墅

方方媽媽 發表於 16-5-28 13:48
由Day1請工人,我Agent已教我,無論工人要求任何,有任何訴求不滿,先生都唔好理,由女主人理.
比著我,就連最初 ...

我不嬲都認為一還一二還二,雖則我係冇發覺有乜大件野唔見,但我就覺得佢今次動機唔好又叫先生唔同我講,所以真係好嬲。之前資助係我地新搬屋,舊居有婆婆幫忙所以轉環境就好似奬勵形式比佢。我估計姐姐因長服都唔會開口話唔續,所以我都預左要比,而且小朋友大我都想自己湊返。佢雖然不過不失,但此終做耐左有自己一套,最唔好係唔話得,有時講下碟餸咸d都面黑。電話我就不打算買,因我真係唔想縱容佢地嘅思想。
都想請教你地,小朋友上小學忙嗎?時間如何安排?因工人不續我都唔打算再請。廢事又要重新再教,而且香港地你估多個外人在家好過癮咩,寕願自己辛苦少少。。。

珍珠宮

MYQQQBBB 發表於 16-5-28 23:17
我不嬲都認為一還一二還二,雖則我係冇發覺有乜大件野唔見,但我就覺得佢今次動機唔好又叫先生唔同我講, ...

姐姐走咗!我衣家1湊2吾算好辛苦,大的初小,细b 5m, 6:10煮早餐,7:30上校車,買餸做家務,下午有時間要nap, 因為细b有時4:30,5:30飲奶。最忙放學,沖涼,煮飯,做功課,洗碗,温書,10:00小朋友一定上床訓

伯爵府

melonfans 發表於 16-5-29 00:28
姐姐走咗!我衣家1湊2吾算好辛苦,大的初小,细b 5m, 6:10煮早餐,7:30上校車,買餸做家務,下午有時間要n ...

買洗碗碟機,
買蒸焗爐,
盡量煮簡單菜式,
等大b大少少教佢幫細b冲涼,
或教大b幫手做家務當親子時間。

伯爵府

melonfans 發表於 16-5-29 00:28
姐姐走咗!我衣家1湊2吾算好辛苦,大的初小,细b 5m, 6:10煮早餐,7:30上校車,買餸做家務,下午有時間要n ...

買洗碗碟機,
買蒸焗爐,
盡量煮簡單菜式,
等大b大少少教佢幫細b冲涼,
或教大b幫手做家務當親子時間。

rosevinwong    發表於 16-5-30 12:35

珊瑚宮

全屋大洗....請鐘點

自煮就食簡單

人人要識自理

rosevinwong    發表於 16-5-30 12:35
玩具萬歲!

伯爵府

你個呀姐都幾貪心又厚面皮,
收完1次又想收第2次
你見街上d工人全部都有僱主資助買電話?
有d仲拎住平板ipad,notebook,
做咗咁多年都揾唔少,
点解仲要問僱主要$買電話?
我同我姐姐講,
你做到約滿而我又冇炒佢,
我會送野俾佢,
但佢地如果在合約期間問我要$,
我係唔會再理佢地,
我唔鐘意俾人要脅,
我經驗係有第一次多數都會有第二次,
特别係貪心唔知足既人。

伯爵府

fitfish 發表於 16-5-2815:53
工人如想買靚野,但無錢

可以想歪的....偷錢,偷野去賣,借錢,賣淫...

我炒咗果個肥印,
個個星期都借$俾佢無簽欠單,
佢一樣係不停偷野,
借$借財仔連我媽朋友鄰居都唔放過,
唔知佢有冇做G,
不過我同我媽都因為發姣肥印Aris而俾人投訴!

做人最緊要知自己位置,
冇$唔好諗甘多冇謂野,
窮唔係問題,
但唔好冇咗自己人格,
我仲俾肥印在我家包頭,
曰曰播n次拜神歌守齋戒,唔該尊重吓佢自己拜緊既宗教。

男爵府

無論工人同你打咗幾耐工,佢哋臨走前一定掘番筆,攞得就攞,小心保管自己財物吧!工人走咗之後先發現唔見野就無得追,

子爵府

引用:Quote:MYQQQBBB 發表於 16-5-28 00:41 今日

原帖由 melonfans 於 16-05-28 發表

個個都貪,吾偷算執到,你氣場勁,怕你吾問你係好事,慳 ...
我个都系要叫最貴。所以bb大左之後都少带佢出去。

珍珠宮

Pinkmoon 發表於 16-5-29 18:52
我个都系要叫最貴。所以bb大左之後都少带佢出去。

yes, 食咗幾次都無帶佢,屋企食物又勁浪費,好討厭

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:工人問先生資助買電話

唔駛嬲!佢都唔續約囉,咪激襯自己,不過我建議你拖佢,話最後睇表現時,最後當然除咗法例要俾嘅,其餘乜都無

首頁

尾頁

跳至