在職全職

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

如果老細當面話你做得差, 咁你地會唔會考慮辭職?但係你知道自己一d都唔差, 仲比好多人好添....不過老細係鍾意係你面前顯示自己的權力....咁你地會點?

我對上仲有兩個, 但係老細都叫唔到佢地做野...淨係我最乖, 樣樣自動波, 佢受左氣就最鍾意搵我嚟出氣....我唔想再做人地替死鬼同埋出氣袋.....

其實我諗左辭職好耐, 不過成日諗住捱到過埋年先算.....但係呢個老細就越嚟越過份, 明恰我!!(講明呢個老細唔係出糧比我果d....)

子爵府

噤宜家果間人工同褔利好唔好先?
5日定5日半?
同埋洗唔洗成日ot先?
其他同事好唔好先?
如果唔做宜家果間噤你去搵第2間人工會唔會差好多定點?
好多因素要一樣考慮

男爵府

我覺得點都忍埋過年攞晒自己應得嘅嘢先辭職.

別墅

對, 無論如何等過左年再算啦

水晶宮

agree..都10月中la..點都係捱埋到出年至再打算

翡翠宮

5日半, 無乜福利, 連醫療都無, OT無任何補償, 不過除左係搞活動之外, 平時都算可以準時收工, 公司同事冇乜野, 人工都算OK, over 4萬....第二時應該好難搵番咁既人工, 但係呢度D老細勁難服侍, 超多是非.......

原文章由 luilui007 於 08-10-19 22:36 發表
噤宜家果間人工同褔利好唔好先?
5日定5日半?
同埋洗唔洗成日ot先?
其他同事好唔好先?
如果唔做宜家果間噤你去搵第2間人工會唔會差好多定點?
好多因素要一樣考慮 ...

複式洋房

原文章由 bb2 於 08-10-20 09:42 發表
5日半, 無乜福利, 連醫療都無, OT無任何補償, 不過除左係搞活動之外, 平時都算可以準時收工, 公司同事冇乜野, 人工都算OK, over 4萬....第二時應該好難搵番咁既人工, 但係呢度D老細勁難服侍, 超多是非.......

...

嘩,你做咩職位嫁,揾咁多嘅,多是非咪當佢地唱歌囉.

禁止發言

伯爵府

虎到金來勳章

甘高人工,真係要諗下先得
不過一家要過埋年先

大宅

都就過年啦....
仲有,我梗係覺得有一部份既糧係包埋受老細氣既.如果你覺得份糧ok咪忍佢lor,而家經濟又唔好...

男爵府

因為而家個市差, 我會繼續做, 不過都會一邊做一邊搵工, 有好路數, 會走人!

原文章由 bb2 於 08-10-19 21:33 發表
如果老細當面話你做得差, 咁你地會唔會考慮辭職?但係你知道自己一d都唔差, 仲比好多人好添....不過老細係鍾意係你面前顯示自己的權力....咁你地會點?

我對上仲有兩個, 但係老細都叫唔到佢地做野...淨係我最乖, 樣樣 ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 ookiinome 於 08-10-20 12:33 發表
都就過年啦....
仲有,我梗係覺得有一部份既糧係包埋受老細氣既.如果你覺得份糧ok咪忍佢lor,而家經濟又唔好...

agreed

複式洋房

...

嘩 ! 唔好衝動!! 要這樣想啊:1)人工已包埋老細難服侍這項, 自己盡力就是了. 2)是非多, 每天當看娛樂新聞囉

其實是看你自己如何調校心態, 每個老細都喜歡各出其謀, 如不, 怎樣突出他們高人一等的位置

翡翠宮

咁如果老公份人工總算照顧到家庭開支呢?而你又有兩個讀幼稚園的小朋友....你地會唔會選擇留係屋企?

其實今朝個老細都有突登打電話同我講唔好意思, 因為佢終於知道我對佢唔滿意個件事我真係不知情的實...我當時都有同佢解釋, 但係佢覺得係我係度搵藉口....但係我覺得咁即係代表佢根本係唔信任我, 對我無信心.....根本佢對我就係有偏見(因為有很多人成日講是非) 十年前係我一手一腳成立呢個部門, 十年後, 佢竟然話覺得無人有我地做得咁差.....

原文章由 owen媽 於 08-10-20 12:48 發表

嘩 ! 唔好衝動!! 要這樣想啊:1)人工已包埋老細難服侍這項, 自己盡力就是了. 2)是非多, 每天當看娛樂新聞囉

其實是看你自己如何調校心態, 每個老細都喜歡各出其謀, 如不, 怎樣突出他們高人一等的位置 ...

複式洋房

不能光靠老公的收入來決定, 假如..只是假如, 變成全職媽媽, 家庭擔子由老公一力承擔, 重心放在同一點上, 基於太多未來未知的環境因素, 這樣一搏, 太危險了, 除非他有穩定收入, 穩定工作, 100%不會被 fire掉, 而你又不介意與社會脫節, 每天揍仔返學, 等阿仔放學, 然後等老公放工! 到時, 你看的不是老細面色, 而是老公面色. 再說, 老細若對你有偏見, 咪睇吓誰個條頸硬, 等佢炒你, 好個自己走人咁傻呀

原文章由 bb2 於 08-10-20 15:44 發表
咁如果老公份人工總算照顧到家庭開支呢?而你又有兩個讀幼稚園的小朋友....你地會唔會選擇留係屋企?

其實今朝個老細都有突登打電話同我講唔好意思, 因為佢終於知道我對佢唔滿意個件事我真係不知情的實...我當時都有 ...

翡翠宮

我間機構唔會炒人架, 佢地只會折磨你.....同埋如果工作不開心, 搵多多錢有咩用?至於我老公, 我對佢有絶對的信心, 佢係絕對唔會比面色我睇!佢公司係屬於本地一間上市公司集團, 老板作風穏健, 應該唔會被fire掉, 佢地公司今年的PROFIT仲要撥落下一年, 應該暫時無事, 我只怕我做慣WORKING MUM, 唔識做全職媽咪, 同埋我怕頂我兩個頑皮仔唔順咋....... .

原文章由 owen媽 於 08-10-20 16:37 發表
不能光靠老公的收入來決定, 假如..只是假如, 變成全職媽媽, 家庭擔子由老公一力承擔, 重心放在同一點上, 基於太多未來未知的環境因素, 這樣一搏, 太危險了, 除非他有穩定收入, 穩定工作, 100%不會被 fire掉, 而你又 ...

禁止訪問

複式洋房

唉! 有多少人工作天天能稱心如意, 如果這樣, 最更要你老公support你

原文章由 bb2 於 08-10-20 16:58 發表
我間機構唔會炒人架, 佢地只會折磨你.....同埋如果工作不開心, 搵多多錢有咩用?至於我老公, 我對佢有絶對的信心, 佢係絕對唔會比面色我睇!佢公司係屬於本地一間上市公司集團, 老板作風穏健, 應該唔會被fire掉, 佢地 ...

大宅

...

唔知你系咪專業人仕, but 4萬人工好好好啦, 睇 $$ 份上當佢地傻lor. 而家個市甘差, 真系好多野講唔埋 ga.

女人有份工唔單止為 $$, 都要唔好同個社會脫節.

過埋年再算啦.

複式洋房

我仲試過比老細話我 "無存在價值", 有bb 作小產請假話我 "中意就反工, 唔中意就唔反..." (佢係女人, 仲係人媽咪)
咁樣, 我都忍到搵到工先走啦, 妳老細都打電話同妳道歉, 我覺得妳都可以忍下, 過咗年先算, 妳份雙糧都 over 40K 啦 ~~

首頁

尾頁

跳至