自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

每次考試都會六國大封相。甘?

由派左考試範圍後,我幾乎都無對住個仔笑過。
見到距個樣淨系聯想到:
溫書。溫書。溫書。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我兩女讀小學,我係緊張...不過都輕鬆既,淨係叫佢地做下卷同練習,冇其他!

wcpcelia    發表於 16-5-31 11:45
kiki.kiki    發表於 16-5-29 09:51

子爵府

好媽媽勳章

conniecheung 發表於 16-5-28 17:45
我兩女讀小學,我係緊張...不過都輕鬆既,淨係叫佢地做下卷同練習,冇其他!
...

我覺得我小朋友系要花好多時間,
先叫成積好少少甘,
一考試泥,我就m亂,壓力大
我想小朋友稍為keep好少少,
已經比他看二小時tv.
一叫溫習,又比面色我睇,
考試令親子關係勁破裂。

子爵府

好媽媽勳章

conniecheung 發表於 16-5-28 17:45
...

我也想輕鬆,
但怕一輕鬆,
我仔成積會好差,
到時我都會好怪自己,
請容許我呻一下。。。(emoji)(emoji)(emoji)

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

仔仔讀緊幼稚園,每次見到你地既post,我對上小學,都覺得好恐懼,淨係黎緊要揀自行,大抽獎,都十分頭痛,上了小學,真正既挑戰才來臨,諗起都驚到震。
Childhood is journey, not a race.

伯爵府

引用:Quote:conniecheung 發表於 16-5-28 17:45

原帖由 babybaby0802 於 16-05-28 發表
我也想輕鬆,
但怕一輕鬆,
我仔成積會好差,
考試都有2小時tv 都好鬆下。是否網上tv?分開當小息比佢睇,每次溫左部份書先有小息。

學習動機很緊要,我女溫書都發脾氣,但我話唔溫佢就話唔得,因佢想自己成績好。

珍珠宮

回覆:我想問下小學媽咪。。

我好放鬆,我兩個仔考試仲打機。大仔讀中學,我理唔到啦!細仔小四,中、數佢都ok,英文我只要佢合格不求高分。你自己放得開就唔會緊張架喇!

子爵府

好媽媽勳章

hanbb 發表於 16-5-28 17:53
考試都有2小時tv 都好鬆下。是否網上tv?分開當小息比佢睇,每次溫左部份書先有小息。

學習動機很 ...

今天星期六,才有二小時睇,睇tbb咋。
平時就睇半小時/無得睇。。
以下形容都和我仔似:
學習動機很緊要,我女溫書都發脾氣,但我話唔溫佢就話唔得,因佢想自己成績好。

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

可能因為初小,所以未係…高小就未知…

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我對仔冇要求,只要佢考試期間稍為收心養性就可以
因為佢考試放早, 佢溫個幾鐘就去HEA
所以佢覺得考試正過正常返學, 因為冇功課

子爵府

好媽媽勳章

是是但但 發表於 16-5-28 17:50
仔仔讀緊幼稚園,每次見到你地既post,我對上小學,都覺得好恐懼,淨係黎緊要揀自行,大抽獎,都十分頭痛, ...

幼稚園時我,我地家長互相都有提下大家,
吾好甘大壓力牙甘甘甘。

但到左上小學,真系會令人緊張

同埋我地努力到呢個點,其實成積都吾系特別好。
所以如果吾努力,我真系無眼睇。
不過有啲小朋友理解系叻啲,自動自覺啲,甘相對果啲小朋友家長系無甘辛苦。

都祝福你,
派到心儀小學。!

子爵府

macca 發表於 16-5-28 17:58
我好放鬆,我兩個仔考試仲打機。大仔讀中學,我理唔到啦!細仔小四,中、數佢都ok,英文我只要佢合格不求高 ...

我都係一個初中,一個初小,成績唔錯,要求唔高,大家都輕鬆

子爵府

好媽媽勳章

poonsun 發表於 16-5-28 18:01
可能因為初小,所以未係…高小就未知…

高小,我都吾敢想像,
有無媽媽分享下。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔小二,未算好穩定,要不停提,我push佢,佢就成績會好d...但我們都係做練習多,再講下重點,提點佢最易錯嘅野咁,我們就温下會停下休息,唔洗拉咁緊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我個小四仔,雖則成績OK,但態度麻地,叫佢溫習佢就填色填一個下午。 學校一出深少少,肯定佢會大退步

子爵府

babybaby0802 發表於 16-5-28 17:41

一二年班偶然。通常我一火,爸爸會takeover;或佢爆,我會揾位接。
但目標都係要佢自理多過追成績,如果佢自己做到70分,會好過藤條打到100分。但其實呢個心魔唔易過,小一二70可能全班下游了,好在學校老師認同,俾意見補底技巧。初小建立到自理基礎,升上去順好多。

伯爵府

我女小6了,我一直都買練習佢做, 以前會陪下佢溫, 但暫暫小4開始自己默書, 小5開始自己揀練習做, 小6我都冇點理佢, 佢自己攪掂, 十陣佢溫我咪上bk囉, 有時太過緊張會攪到關係5好, 我會買d零食比佢放係紙巾盒, 一路溫一路食

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:每次考試都會六國大封相。甘?由派左考試範

原帖由 babybaby0802 於 16-05-28 發表

囡小二,我係考試前一個月開始温習,都ok

伯爵府

引用:Quote:hanbb 發表於 16-5-28 17:53 考試都

今天星期六,才有二小時睇,睇tbb咋。
平時就睇半小時/無得睇。。
以下形容都和我仔似:
咁即係你仔仔都有學習動機,下次你叫佢溫書,佢再黑你面,就直接話佢態度唔好,唔幫佢溫,等佢考試唔合格。

嚇下佢,唔好俾佢覺得你緊張過佢。

我通常嚇完佢,佢就好緊張攞書過來叫我教佢溫。

子爵府

好媽媽勳章

Angelice-BeBe 發表於 16-5-28 18:09
我仔小二,未算好穩定,要不停提,我push佢,佢就成績會好d...但我們都係做練習多,再講下重點,提點佢最易 ...

情況和您差不多,
不過和仔仔溫書有好多時刻都會吾開心。。

首頁

尾頁

跳至