自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

hanbb 發表於 16-5-28 18:33
咁即係你仔仔都有學習動機,下次你叫佢溫書,佢再黑你面,就直接話佢態度唔好,唔幫佢溫,等佢考試唔合格。 ...

好牙他都有動機嘅

但我試過嚇,一嚇就喊,好鬼易喊。

伯爵府

引用:Quote:hanbb 發表於 16-5-28 18:33 咁即係

原帖由 babybaby0802 於 16-05-28 發表
好牙他都有動機嘅

但我試過嚇,一嚇就喊,好鬼易喊。
我女都喊架,由佢喊,喊完就攞書來找我。

佢喊好過我喊

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

女小二做練習,6號就考試,佢緊張架
但無行動囉
基本都係一日1~1。5小時做下練習,溫下書咁
今日仲係慢條斯理比左7至 8個鐘自由時間佢
我覺得溫習重要,但玩樂同樣重要
返學放學放假仲對住果堆野,根本無得抖

禁止訪問

畀面勳章

回覆:babybaby0802 的帖子

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我啱啱爆完,通常爆完個女佢先乖乖地做野。淨系曬我氣同時間

水晶宮

2018復活節勳章

是是但但 發表於 16-5-28 17:50
仔仔讀緊幼稚園,每次見到你地既post,我對上小學,都覺得好恐懼,淨係黎緊要揀自行,大抽獎,都十分頭痛, ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

引用:Quote:poonsun+發表於+16-5-28+18:01+可能

原帖由 babybaby0802 於 16-05-28 發表
高小,我都吾敢想像,
有無媽媽分享下。。
無特別,仔就黎第一次呈分,比以往考試更放鬆,唔想比太大壓力佢!今日星期六都係溫左半個鐘就收工!聽日可能溫長小小,不過街照去、波照打!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

babybaby0802 發表於 16-5-28 18:03
幼稚園時我,我地家長互相都有提下大家,
吾好甘大壓力牙甘甘甘。

謝謝你祝福。

我都唔係話想佢名列前矛,只係想盡力,驚太差,包尾個種…

現在幼稚園都有評估,都已感到點點壓力,因仔仔都坐唔定個隻,但因溫好少,暫時都尚算ok。所以都想揀間happy school,但係咪如願都難講。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

畀面勳章

回覆:我想問下小學媽咪。。

有無考慮畀佢一星期補一次專科補習呢,如佢夾到補習,你唔洗溫太多,其實依家考試除了常識料可背外,其他料都無咩好溫。

珍珠宮

回覆樓主:

我會俾練習個仔做,每次做15-20分鐘,之後佢會休息,玩玩具,睇電視....take break大約個多小時之後又再溫過。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:Angelice-BeBe+發表於+16-5-28+18:09

情況和您差不多,
不過和仔仔溫書有好多時刻都會吾開心。。
放鬆d..
我仔就本身性格外向,個人開朗樂天,我點話佢,佢有時都笑笑口,有時我都提醒自己唔好拉到太緊。

大宅

leng1999 發表於 16-5-28 19:29
我啱啱爆完,通常爆完個女佢先乖乖地做野。淨系曬我氣同時間

男爵府

babybaby0802 發表於 16-5-28 17:41
每次考試都會六國大封相。甘?

由派左考試範圍後,我幾乎都無對住個仔笑過。

平時做下習作,考試範圍派返來後跟內容溫書。小朋友唔會自覺, 跟佢一起列個時間表。

大宅

小兒有專注力不足, 一個學期成績可以相差20-30名,呢幾年已經睇化左, 盡力而為就算.。 太大壓力, 我會好早死。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:每次考試都會六國大封相。甘?由派左考試範

每次考試都會六國大封相。甘?

由派左考試範圍後,我幾乎都無對住個仔笑過。
樓主,相信妳小朋友應該係初小吧,但媽媽妳似乎過份緊張啦,考試會六國大封相,就證明妳方法不太適合小朋友,妳提到見倒考試範圍就未笑過,證明妳應該比左唔少壓力比佢。其實初小無須太著重成績,反而應該係培養小朋友自律/自信,自我管理嘅好時機,多鼓勵,多讚賞,比啲信心佢,等佢相信自己能力,要佢知道讀書並非苦事,讀書亦有樂趣,亦要令佢明白讀書係為自己,並非為家長,小朋友才會有動力,只要能培養良好讀書態度,學習方能事半功倍。否則只靠家長督促先做,相信升中後都容易失控。

lojo11    發表於 16-5-29 07:37

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:我想問下小學媽咪。。

小一,刀係甘以溫下,佢完全吾合作!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

是是但但 發表於 16-5-28 17:50
仔仔讀緊幼稚園,每次見到你地既post,我對上小學,都覺得好恐懼,淨係黎緊要揀自行,大抽獎,都十分頭痛, ...
又唔駛咁驚,相對呢類post 當然會多d, ok 果d 唔會話攞出黎晒命自吹自擂嘛!唔好要求太高,最重要係學習態度,幼稚園既時候要打d 底,亦要訓練佢自理,唔好睇住佢做功課,唔好比佢知道你緊張過佢。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

買啲練習俾佢做, 當溫咗

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

babybaby0802 發表於 16-5-28 18:05
高小,我都吾敢想像,
有無媽媽分享下。。

我仔5年班,6月初呈分啦,不嬲我緊佢唔緊,就快激死我啦。成日懶懶閒,之前放學去補習社一個半小時做卷,但因就快呈分,由上月開始每日去三小時,以免每日放在婆婆家看幾小時電視。每次叫化溫習就說識啦,得啦,到我問他書時,又唔識,好大壓力

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

引用:Quote:babybaby0802+發表於+16-5-28+18:05+

原帖由 ilovematthew 於 16-05-29 發表
我仔5年班,6月初呈分啦,不嬲我緊佢唔緊,就快激死我啦。成日懶懶閒,之前放學去補習社一個半小時做卷, ...
一日三個鐘會唔會令佢好攰?佢未必唔識,可以已經唔想再答了。我仔仲有一星期就呈分試,不過呈唔呈分都係一樣,要求仔有應有嘅責任面對考試,要溫習,但無額外操卷!盡量保持佢心情愉快,咁先事半功倍!大家加油呀!

首頁

尾頁

跳至