自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我亞媽有個大陸親戚, 同老公係大陸離分之後來港, 又申請個仔落香港, 讀緊小學, 攞綜援有租金津貼, 但日間就去教普通話, 個社工都知, 但唔會講出來, 個個攞綜援, d社工先至有野跟. 個親戚日日補習收現金, 跟著放係大陸上面個銀行, 港政府點check. 佢不知幾有錢, e+仲係大陸仲有情人, 她打算同情人再生, 不過仲未生到.生一個就多一個綜援, 佢成40歲啦! 有無搞錯, 我地d納稅人要養足佢一世.

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-10-20 13:40 編輯 ]

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 catcatmom 於 08-10-21 18:11 發表
佢落香港時候, 係有野做既! 唔係用專才身份落了香港, 就即刻跑去申請羅綜媛, 佢一直係大陸公司做文職既! 唔係作大, 唔該睇清楚人地寫mud野, 已經寫中文, 都睇唔明!!

做了幾年野之後, 等佢個仔落左離, 就係單親+大陸人+ 無錢(扮), 佢要申請羅綜媛, 大把社工飛撲埋去幫佢.

This is TRUE.

大宅

樓主,可能系我中文差,你前面話大陸婆用專才

佢係用大陸專才來香港既, 來到係大陸公司做shipping, 我問佢點申請, 佢話大陸果間公司,要大, 係大陸納好多稅比大陸政府, 跟著就紅封包, 即係比黑錢買通上上下下, 甘就係用專才配才落來香港, 真正專才唔來香港既. 佢地要去美國or singapore.

QUOTE:
原文章由 54heima 於 08-10-20 13:39 發表
巨用咩身份黎香港?...

而家又話唔系,是否前後有矛盾?定系我理解錯誤呢?

原文章由 catcatmom 於 08-10-21 18:11 發表
佢落香港時候, 係有野做既! 唔係用專才身份落了香港, 就即刻跑去申請羅綜媛, 佢一直係大陸公司做文職既! 唔係作大, 唔該睇清楚人地寫mud野, 已經寫中文, 都睇唔明!!

做了幾年野之後, 等佢個仔落左離, 就係單親+大陸 ...

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 小魚兒正正 於 08-10-20 15:16 發表
舉報冇用...我試過..舉報佢咪一樣食緊..
又做野....

yeah !!!!!!!!!!!!!!! agree ! too many ka la!

男爵府

係有可能, 因當時我係問專才既問題(都係8年前), 佢同我講, 係好容易既! 0甘樣0甘樣....... 之前已post 過出來, 但佢係用專才or 工作visa落來, 個apply過程我就唔知!佢話自己係專才jer.

+上朋友都話可以搞到, 只要肯冼錢. 上海仔都話得, 不過ex-老板唔肯冼錢jer(內容之前post過), 所以香港專才計劃, 不是想像中甘.

不過事實把在眼前大陸婆好富貴, 仲有綜援, +上仲計畫多一個.大6婆話多生一個係想同男朋友有愛情結晶品, 有無9菜.

原文章由 54heima 於 08-10-21 18:29 發表
我估巨真唔系專才黎...如果系專才...唔使等七年可以即羅特區護照的...
應該系工作簽證...但頭七年一定要做也有收入先可以SUPORT到工件簽證...
無論如何哩個人都幾西利...犧牲七年時間黎部署一個羅綜援計劃...
mout ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-10-21 20:25 編輯 ]

水晶宮

我估巨真唔系專才黎...如果系專才...唔使等七年可以即羅特區護照的...
應該系工作簽證...但頭七年一定要做也有收入先可以SUPORT到工件簽證...
無論如何哩個人都幾西利...犧牲七年時間黎部署一個羅綜援計劃...
mouth:
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

做了幾年野之後, 等佢個仔落左離, 就係單親+大陸人+ 無錢(扮), 佢要申請羅綜媛, 大把社工飛撲埋去幫佢.

之前退休法官都申請到,不過佢既資產好似係香港or英國,比人check鬼左出來, 大陸婆扮無錢, (d 錢把係大陸),政府點唔批比大陸人.

佢要照顧個仔, e+有租金津貼+羅綜媛+外快, 仲打咩野工.
其實佢之前都做了很多年野+啦! 如果政府唔批個仔落香港, 佢都會不斷做, 搵錢嗎! 但佢要睇仔,所以唔做.(真唔明政府點解批佢個仔來香港, 9知道佢係單身, 但佢真係落左來香港, 我都唔明白!!)

佢都知自己攞了羅綜媛, 出唔番出來做野, 所以計劃多生一個,這樣做最唔好.

樓主留意吓人地寫mud, 先回應.

原文章由 joanchen 於 08-10-20 21:49 發表
我覺得樓主有D作大?優才點可能可以羅綜媛架,政府網站上寫明系唔可以架,除非政府都收左黑錢啦,我copy左幾句如下:

基 本 資 格

申 請 人 必 須 符 合 下 列 所 有 的 基 本 資 格 :

年 齡
申 請 人 根 據 本 計 劃 提 ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-10-21 18:25 編輯 ]

琥珀宮

畀面勳章

原文章由 catcatmom 於 08-10-20 17:59 發表
大陸婆係假專才,佢個仔落左離香港, 佢要照顧個仔, 就無做份工,佢個仔係上面讀重點小學=名校 (係國內讀重點學校好似要捐錢), 來到香港仲轉了兩間小學, 後期去到一間好出名既津貼小學插班,仲全級第5,(之前讀果間係全級 ...

唔係學歷問題, 係政府推出專才計劃原意係咩, 如果佢黎hk唔做野咁要專才/ 蠢才都冇分別喇

大宅

男爵府

告發佢, 社處會搵人查佢.

子爵府

只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

大宅

我覺得樓主有D作大?優才點可能可以羅綜媛架,政府網站上寫明系唔可以架,除非政府都收左黑錢啦,我copy左幾句如下:

基 本 資 格

申 請 人 必 須 符 合 下 列 所 有 的 基 本 資 格 :

年 齡
申 請 人 根 據 本 計 劃 提 交 申 請 時 , 年 齡 必 須 在 18 歲 或 以 上 。

財 政 要 求
申 請 人 必 須 證 明 能 獨 力 負 擔 其 本 人 及 受 養 人 ( 如 果 有 ) 居 港 期 間 的 生 活 和 住 宿 , 不 需 依 賴 公 共 援 助 。

琥珀宮

訂左最低工資,攞開綜援果班就唔攞?荒謬!天真!又唔洗早起身,唔洗車馬費,唔洗出勞力,淨逗政府錢,咁著數,睇唔到有咩理由呢班人唔繼續攞綜援。

低工資即係最高工資,另一方面,如果訂左之後,d公司老細就唔會請一d能力較弱既人,俾得起咁既價錢,點解唔請個好條件d?例如後生、年輕力壯,苦既係一批低技術50至60歲果批基層人士咋,更增添多一批人拎綜援。

原文章由 hinhinmummy 於 08-10-20 15:56 發表

依家班議員話, 要set up 最式低工資高過緩緩, 甘d 人先會去做野, 吾會去拿綜緩wor.....班c 人癈柴, 個腦生係pat pat 樹

[ 本文章最後由 SandyKL 於 08-10-20 21:04 編輯 ]

大宅

我有野講,但我打得好慢唔係成日有時間!
我係我全家都係100%香港人. 這兩年間的變化,令我對這*正苦*再冇任何幻想. 我全家由去年已沒有收入,但我冇攞綜,全家都冇.
1.我地一直都好節儉
2.我地好愛仔女,希望將來有日出人頭地.
3.我個仔有asperger,個女以前有add, 我地一直找方法幫他們
4.我以前對將來唔會抱著一定會一帆風順,所以努力積穀防饑
就係咁係2006年尾我老公上班工作時發生意外后,我哋賣野幫他醫病, 再賣野應付日常生活, 我哋冇欺冇騙, 以前有為社會作出微簿貢獻,冇想過攞著數,但*正苦*連精神支持都唔會比.
我老公發生意外個日, 我係大陸趕回, 個社工好,真係好鬼緊張打攞搵我 (因d同事話佢老婆係大陸),佢連放工夠鐘好唔走等埋見我, 佢同我講要叫晒仔女回來見他(佢哋個時係大陸讀書),第2句就問道"你係咪大陸人",我一講唔係佢就由一個充滿關心之情既人變咗一個趕收工既人,由一個會為我解決困難既人變咗我話要申請傷殘金,佢話要好多手續,好麻煩,等好耐先得既人,叫我唔好做lee d野先. 天!我當時真希望我移咗民...去偉大既祖國....等我得閒再講我之后經歷所見,可能大家不足為奇,但...

[ 本文章最後由 小虫虫 於 08-10-20 20:59 編輯 ]

大宅

垃圾正苦

男爵府

無得舉報, 佢將d錢放係上面大陸銀行, 佢係大陸買十層樓, 香港正苦都5理架! 我之前有個同事舉報過, 有關部門要佢唔返工, 幾時幾日,又去邊度, e+有人犯法, 政府攞左舉報人資料係真有其人, 就要去查. 香港狗官唔會, 樣樣都好似唔關佢事.

原文章由 Pulmma 於 08-10-20 17:58 發表
嗱~~~~ catcatmom

你唔舉報佢我就.......舉你

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-10-20 20:35 編輯 ]

男爵府

大陸婆係假專才,佢個仔落左離香港, 佢要照顧個仔, 就無做份工,佢個仔係上面讀重點小學=名校 (係國內讀重點學校好似要捐錢), 來到香港仲轉了兩間小學, 後期去到一間好出名既津貼小學插班,仲全級第5,(之前讀果間係全級第一). 大陸婆做單親媽咪, 有得睇著個仔, 有綜援, +出面幫人補習, 因佢亞仔係佢生招牌, 好多家長都比佢補. 發到豬頭o甘!d家長知5知佢攞綜援,就不得而知.

之前有個何"來"女士, 佢亞女(爸係英國人)讀國際學校, single mother, 都攞綜援, 佢話亞女學費係網友support既! 何"來"女士英文好好,搵份補習都搵到食, 佢都唔做野.

攞綜援同學歷無關!

原文章由 littlesister 於 08-10-20 16:03 發表

有冇攪錯, 專才都攞綜援, send番佢返大6喇

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-10-21 18:16 編輯 ]

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

嗱~~~~ catcatmom

你唔舉報佢我就.......舉你

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原文章由 littlesister 於 08-10-20 16:03 發表

有冇攪錯, 專才都攞綜援, send番佢返大6喇

同意.......

大宅

而家既 "正苦". 係鼓勵我地去攞綜援.. 我地日做夜做.. 都唔夠2餐.. 年年要交稅.. 仔都唔敢生多個 .. 但d 大陸人落黎有 "正苦" 養, 有綜援攞. 搭車, 食飯. 書簿費 咩都 "正苦" 俾錢..
可以唔駛做野.. 有錢駛.. 有人俾錢養仔女..

我地香港人仲咩要係度捱得咁辛苦..

首頁

尾頁

跳至