在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實有媽咪或99幫手, 是件幸福的事, 照顧bb係好辛苦的, 真是少d能耐都唔得!

複式洋房

如果有能力,當然做全職媽咪啦,我都不知幾想

不過當然,可以等多細路自己大個上Kindergarten or primary school的時候再諗都未遲,因為個陣開始要教佢功課同多d時間去照顧佢 咁而家梗係要努力搵
子女健康成長  是天下父母的最大禮物

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

經濟能力ok, 就梗係全職mami, 我都不知幾想!

但你要稔真係咪真係甘心, 想做全職湊仔mami? 第時女女曳曳, 你會唔會覺得唔甘心, 居然為佢放棄左份工, 又唔覺佢最聽你話? 你一定要有晒心理準備, 唔係你稔得咁美好, 放棄份工只為佢黐你多d!

比我, 我會好盡力, 就算有乜好定唔好, 都係為個女行先!

至於你mami方面, 佢一定明白, 女跟mami係最好, 而且, 你又唔係一湊返個女就同佢以後唔見, 咪一得閑就同佢飲茶, 去佢到玩嚕, 你mami會仲開心添, 女同孫一齊嚟陪佢!

別墅

你的感受我都好明白, 唔係話無想過阿媽幫我幾多(我都比我阿妹嘈我好多次說我自私, 無想過我阿媽幾辛苦) 但個女唔跟自己果一刻真係好hurt的, 我都不知流過幾多眼淚,不過慢慢會過去, 當然我都有為左個女唔跟我而發阿媽脾氣, 因我覺得佢'仲'個女所以會跟佢
不過我覺得係真係要想辦法多d時間同個女單獨相處啦, 我同個女關係轉好是在她15個月左右開始帶佢返playgroup,好多時係我一個人帶, 仲要我得一星期唯一有得休息既sat 下午都比左佢, 我多左同佢單獨一齊的節目, 佢自然look forward to果一日, 關係就好左lor~
你試下同想下啦!

原文章由 pigleg薑 於 08-10-21 12:00 發表
係嘅...有我媽咪幫我湊住個女,我真係十萬個放心~但有時自己抱住個女,個女係度喊住要婆婆~個心其實都幾酸架!同埋我個女好細膽架~小小事就驚驚...如果我同婆婆都企係同一方向,佢回頭一定會撲向婆婆度,果一刻我真係會自 ...

大宅

我自己係麻麻湊大的
湊到3歲幾至返阿爸阿媽既懷抱

3歲之前既記憶全部都係麻麻同埋爺爺

不過因為要返幼稚園至比阿爸阿媽湊番咋

其實我阿媽一直都係在職媽咪
我老豆要輪班工作添(根本好少見....直到變番日更工作)
到左放假日子就會返阿麻阿爺既懷抱.....係0甘玩到喪

而家我自己同阿爸阿媽既感情不知幾好
讀都尚算讀得成(留在阿麻阿爺度就無乜可能了....日日係0甘玩)

其實很視乎你自己點樣去照顧bb
你可以繼續比媽媽照顧到bb懂性之後至湊番
然後搵間全日的幼稚園方便自己返工
最後讀小學時候...可以搵補習社教佢做功課...再大d小朋友都識照顧自己了(我果個年代係無話獨留子女在家係有問題的)

視乎你重想唔想返工啦
其實唔返工都幾頹的(老老實實)

----------------------------------------

講完好偉大既言論之後

我自己都要面對同樣問題
但係我應該會選擇離開工作了
因為我唔鐘意呢份工(雖然人工好好)
同埋我將會移民...所以都唔會做得好耐了
所以不如等bb出左世之後...多d陪下佢好過
(做定d教材等佢長大既時候用<-尤其係英文同埋數學 )

大宅

原文章由 Joanna.L 於 08-10-21 21:46 發表
好同意你個講法,我就黎返工,都係打算俾媽咪湊,而且我都預左,好過俾我個賤人99湊(個八婆周圍同人講自己湊孫,仲辭職唔做)好彩我媽咪個間公司汁笠,呵呵!俾我99湊仲得了,我個女就三個月,但係隻99竟然教佢講叔叔唔係爸爸 ...

甘你真好彩, 唔使比 99 湊. 有時唔系話佢地唔錫 d 孫, 而系佢地做 d 野唔順眼, 你唔出得聲, 老公亦唔會出聲. 好啦, 真系出聲講比佢知你意見, 對方個心有條刺, 因為佢地99% 覺得自己好叻 ga ma.

自己阿媽呢, 可以出聲 lor. 講完唔會放向心度.

大宅

做媽咪自己心態要成熟d先得 , 唔係淨係話成日攬住佢錫佢就好. 如果唔調校好自己心態 (例如對孩子的自私和佔有慾)及了解兒童心理 (例如兒童在不同成長階段的表現), 自己湊住一樣會有好多機會心up唔開心, 而且更可能對細路做成不必要的期望和壓力. 雖知孩子的存在不是為了滿足父母. (如有說錯請多多包涵)

大宅

我雖然未去到要考慮你地的問題的階段,不過,早幾年我家姐都係放棄咗工作,全職湊女!

但我發現佢會脫離現實社會,對社會、政治、經濟觸覺樣樣都愈來愈差,跟住就係同我姐夫的話題愈來愈少,又會覺得我姐夫番到屋企唔識幫手,我家姐剩係會諗自己有幾辛苦照顧個女,唔會考慮我姐夫出面工作有幾辛苦&幾大壓力,對其他人(包括我地幾個妹妹/媽媽)都覺得我地唔幫手,剩係得自己一個人辛苦,(其實當時我媽媽係幫手湊架),但係佢眼中只會見到自己的功勞!

希望你地如果真係揀全職湊仔女,要留意一下啦!

我家姐同我姐夫的結局係唔好既,佢地已經離婚啦!我姨甥女今年都form1啦!好彩都無學壞!依家都係我地幾姐妹湊佢!

原文章由 納奧美 於 08-10-26 00:26 發表
做媽咪自己心態要成熟d先得 , 唔係淨係話成日攬住佢錫佢就好. 如果唔調校好自己心態 (例如對孩子的自私和佔有慾)及了解兒童心理 (例如兒童在不同成長階段的表現), 自己湊住一樣會有好多機會心up唔開心, 而且更 ...

別墅

呢點都同意wor,因為我之前在某處看過一個觀點, 大致係小朋友對在職mami的尊敬會大d, 因為工作的mami對外的世界接觸多, 無o甘易比小孩追過, 因一定有d野係小朋友未見識過既, 而且出面的競爭令mami都會努力進修/keep update,因此, 有好多野係比小朋友見識多, 佢地自然會尊敬你多d
相反, 如不做野的mami有時無論你點努力, 因你始終要照顧家庭, 接觸既野流於家庭層面, 好易比小朋友的見識超越, 試想下, 個仔/女同你講而家興d咩, 你一句都搭唔到, 好易令小孩不想再同你講, 因佢覺得你流, 好多野唔識, 唔arm channel, 除非, 不工作的mami仲好努力去keep update自己lor!!
所以如果要做在職mami,要再想想有什麼方法可安排到時間去比quality time 小朋友instead of quantity time!!!
不過以上的, 都是知易行難!!

原文章由 yyyokehk 於 08-10-26 10:03 發表
我雖然未去到要考慮你地的問題的階段,不過,早幾年我家姐都係放棄咗工作,全職湊女!

但我發現佢會脫離現實社會,對社會、政治、經濟觸覺樣樣都愈來愈差,跟住就係同我姐夫的話題愈來愈少,又會覺得我姐夫番到屋企唔識幫手,我家姐 ...

別墅

原文章由 happy-g 於 08-10-30 20:07 發表
呢點都同意wor,因為我之前在某處看過一個觀點, 大致係小朋友對在職mami的尊敬會大d, 因為工作的mami對外的世界接觸多, 無o甘易比小孩追過, 因一定有d野係小朋友未見識過既, 而且出面的競爭令mami都會努力進修/keep u ...

好鬼同意你ga說法, 重質不重量, 係好難.
so, 希望多d 有經驗(仔大女大) ga mama分享下你地ga心得.

首頁

尾頁

跳至