自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今早比bb食花生醬, 佢竟然變左豬頭, 好彩冇幾耐散左

各位, 有冇介紹邊度可做敏感測試,
我想check下佢有冇其他敏感

別墅

回覆樓主:

我今日係香港心做咗做,兩三日出報告,唔知BB咁细有冇得做。

珍珠宮

小朋友幾歳?2歳以下都有機會對nuts 類過敏,要大D先食得。我仔歳幾時吾知對紫菜定壽司醋敏感,食左一啖,當晚成身出疹,以家已經無事,食壽司完全無事。

答返你個問題,養和有得check敏感,之前問過,姑娘話要先見醫生,再由醫生決定驗D乜嘢物質,我諗收費吾平

珍珠宮

回覆樓主:

兒科醫生講過小朋友太細唔適合去做敏感測試,因為太細,一定有好多嘢都敏感,唔凖確。

子爵府

回覆:bb花生敏感

我仔又係對花生同nuts敏感,醫生話花生敏感好麻煩,好多時都係一世,唔會大啲就無

Kinkylaw    發表於 16-6-1 13:35
wcpcelia    發表於 16-6-1 11:24

子爵府

回覆樓主:

過敏科 鄔揚源醫生

男爵府

我囡歲幾時去咗做,佢由滿月開始出紅疹,越大越嚴重,一直以為濕疹,睇咗好多醫生,用過類固醇,又試埋偏方,都爛面爛手爛腳。
試過一次食bb yoghurt 後腫到豬頭咁,以為唔再俾佢食依d就ok,因為聽人講佢bb咁細個做敏感測試冇用㗎,但之後,佢有次食芝士又腫到豬頭,仲呆滯樣,即入急症,醫生話建議佢最好做敏感測試,因為唔想有第三次入急症,結果報告顯示我囡原來對蛋,奶,大豆,花生,貝殻類海鮮敏感,於是我幫佢全戒掉以上食物,唔駛幾日,佢d濕疹不藥而癒,皮膚即變好,成個人開心哂,終於有覺好瞓。
不過我地響澳洲住,敏感症其實幾普遍,我響依邊見有幾多小朋友都細細個去做,我囡歲幾做咗,醫生叫一年後返去再做,因為有d敏感會隨年紀大咗會減弱。
唔好忽視敏感症,剛剛睇新聞,有間餐廳煮咖哩時加咗花生而又冇標明含花生,結果有位花生敏感症食客食完死亡,間餐館依家俾人告誤殺。

大宅

回覆 kavenzou 的帖子

仔仔19個月....咁等到佢2歲先再諗

大宅

回覆 iamverysleepy 的帖子

知唔知做一次測試, 約幾錢

子爵府

引用:回覆 iamverysleepy 的帖子知唔知做一次測

原帖由 Kinkylaw 於 16-06-01 發表

我兩年前做,test咗廿幾種,好似around 4千

Kinkylaw    發表於 16-6-6 00:15

子爵府

Kinkylaw 發表於 16-6-1 13:37

第一次診金1600,逐樣測試計每項90。
我book咗,6月中去,未做。

男爵府

畀面勳章

伯爵府

BK Milk勳章

有時細食完有事,大左又真係會無野。

我仔加固後試食蕉,食完15分鐘內成頸成背成面起紅色一撻撻,唔信邪隔幾個月再試又係咁。到再大左歲幾食又無左事。

不過樓主講嘅係花生敏感就真係小心啲,因為有啲人對佢嘅反應會好大,建議你真係等小朋友大啲再做測試

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bebe1224 發表於 16-6-1 12:51
我囡歲幾時去咗做,佢由滿月開始出紅疹,越大越嚴重,一直以為濕疹,睇咗好多醫生,用過類固醇,又試埋偏方 ...

之前外國有對男女朋友,因對方食完花生再kiss,另一個就死左

花生敏感真係好得人驚,check左要小心留意食物標籤

別墅

回覆樓主:

香港心做$1400

Kinkylaw    發表於 16-6-6 00:15

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

Kinkylaw 發表於 16-6-1 13:34
回覆 kavenzou 的帖子

仔仔19個月....咁等到佢2歲先再諗

其實呢類硬殼類食物都唔應該比未夠2歲小朋友食,尤其係花生,盡量再大啲先比佢食!

首頁

尾頁

跳至