婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

我真係好想問下現時生女係未唔俾呀
我結婚無耐就有左bb,但係同時我知自己生係個水瘤係附近
有機會會大小都有生命危險,但係因為我老公好想有小朋友
所以我博一次,生左個女
但係係我懷緊bb時照到係女我99都唔係好鍾意咁成日都問我係仔定女都話咗好多次係女都唔信
到生咗出黎係女都唔鍾意,咁我都無辦法啦,男女基因唔係我可以決定,但我老公又話生女都唔係佢問題,攪到好似係我生唔到仔
佢哋唔鍾意咪唔好見我個女囉
個女無事就抱佢,一有事起上黎就俾返我
又話個女跟我係因為我係餵奶個個講到的事好難聽
都唔知乜野人黎嫁

男爵府

呢d就係重男輕女既觀念,其實好多老人家都係咁。樓主, 你都係睇開d啦, 因為呢個係改變唔到既事實。

禁止訪問

子爵府

分別咪就係生男既,子孫都永遠跟你老公姓,
一代一代傳落去,
如果係佢果代斷左,死鬼左點同烈祖烈宗交代.
可以理解既.

珊瑚宮

環保接龍勳章

又話個女跟我係因為我係餵奶個個講到的事好難聽<<<唔係好難聽啫.

總之佢地唔鍾意你生女, 俾你感覺得到你生男的話, 佢地一定唔會咁. 這些都會令你好反感, 講真好普通的一句話可能都會令你覺得好難聽. 所以, 你自己唔會怨個女點解唔係仔就ok了. 老公唔會話嬲你生女就ok了. 其他人當佢唱歌囉.

你話老公話生女唔係佢問題, 都唔係你問題. 你知道決定生仔生女是由精子決定的嗎? 你粒卵子就生仔或生女都得的, 你知道嗎? 他那句是說給他媽聽的嗎?? 還是說給你聽的嗎??

珍珠宮

好媽媽勳章

問題係你老公唔支援你,

生仔係由男性的因子決定, 與女性無關 (我睇國家地理雜誌學架), 如果你老公咁樣同你奶奶講, 奶奶應該無野講.

水晶宮

回覆 #1 qky 的文章

我99ロ既做法:
生囡
- 毛都無條
生仔
- "堡"薑醋都俾一萬蚊, 未計其他!!
但把囗就話"一視同仁"先黒人憎, 仲要同我父母講, 我parent覺得イ巨好假

[ 本文章最後由 CINDYC 於 08-10-20 18:52 編輯 ]

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

複式洋房

My mama have 3 daugthers + one son. My borther is younger one!

She had many hard time when we are young from my dad family. Now, she is queen at home; its because we are take care her well : ) Then her voice is more loud then my dad, haha....

My dad most of the time said me " I am so lucky, i have 3 good daughters. " Be honest, if you know how to train your daughter; daughter is more take care family as son. If you daughter are like徐子棋, you see how good!!

Dun think too much, god bless!

大宅

2023年兔年勳章

我99本身已經有4個男孫,我一直都以為我無生仔的壓力。
但自從有左開始,奶奶就成日問我,肚臍有無凸起呀?睇你個肚似陀仔喎...

到我照到係女就比佢知係女,咁佢就話:"哦~仔女都好啦!最緊要聽聽話話~"
我仲以為佢咁明白事理,點知到依家都成日講住,話我個肚橫睇掂睇都似陀仔,希望到時生出黎係仔啦...

佢本身唔係果啲衰99,但始終會攪到覺得有啲煩...

複式洋房

樓主唔好為o左9962講嘅說話唔開心,生仔生女真係自己嘅寶貝.

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 jaycee_mami 於 08-10-20 18:49 發表
問題係你老公唔支援你,

生仔係由男性的因子決定, 與女性無關 (我睇國家地理雜誌學架), 如果你老公咁樣同你奶奶講, 奶奶應該無野講.

伯爵府

如果佢話個女跟你係因為係係餵奶個個,咁我就會答"個女梗系跟我喇,我系佢亞媽嗎,唔通跟D外人咩!"

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 pollybell 於 08-10-20 18:25 發表
分別咪就係生男既,子孫都永遠跟你老公姓,
一代一代傳落去,
如果係佢果代斷左,死鬼左點同烈祖烈宗交代.
可以理解既.

台灣依家好似可以係bb出世果陣決定跟父姓定母姓

複式洋房

你同你c6講生仔同女都係根據個男人o既身體狀況而定,如果佢身體強壯(多運動,少煙酒等),咁生仔機會大啲,叫佢唔好嘜都lai你,我地做女人要經歷生產咁大風險過程同湊BB,仲要承受荷爾蒙o既變化,你仲冒住生命危險幫佢生BB一啲感激之情都無!

別墅

我99講得仲難聽呀, 佢成日係我面前話我囡囡見到姐姐(工人)就最開心/最甜, 你話我係BB個媽咪會幾唔開心呀! 超低能99
原文章由 qky 於 08-10-20 17:58 發表
我真係好想問下現時生女係未唔俾呀
我結婚無耐就有左bb,但係同時我知自己生係個水瘤係附近
有機會會大小都有生命危險,但係因為我老公好想有小朋友
所以我博一次,生左個女
但係係我懷緊bb時照到係女我99都唔係好鍾意咁成 ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你都幾慘.....為左個老公搵命搏生個bb,而家佢竟然唔幫你,佢係冇常識定真係唔知生仔生女係佢問題呀?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你老公一定無上科學堂啦...
bb既性別係取決於男性既精子...

定係你老公想推個波比你呀!!!如果係,佢正一衰人囉!!

好彩我奶奶就無咩所謂,佢話而家咩時代,佢唔覺得有仔特別好wor..反而佢好鍾意佢兩個女..

大宅

我岩岩話o左畀奶奶 bb 係 b女,佢話"無所謂,最緊要養得大"。
我同老公住係美國,一年先返hk幾星期,我諗佢都會錫個孫女,但預o左佢會問我幾時追個仔!

大宅

好多都係咁架la,
我有左第一個果時就知道係仔,我就同佢地講係女,我去做產檢,又話洗唔洗咁緊張,人地個D咩都冇做既咪又係咁生,我就同佢講人地冇做係人地既事,我而家又唔係要你比錢,幾時到你講野,個BB係我又唔係你,係比面我老公先同你講聲我有左,唔係我彩你都short,到我生左向醫院都唔黎(因為未知道係仔),點知出我D姑9黎見到我同個仔換片,就即刻打比我6299,佢地用最快既方法黎到,又話辛苦晒,又話....,所有最好既說話都出晒,我最頂唔順我99話,我都話佢係仔黎架la,又話係女,而家咩都冇食到,都唔知養唔養得大呀,我即刻就問佢,你好想我個仔養唔大呀,佢仲要話我知道係仔又話女,等我咩都冇整,我就同佢講你咩都唔洗整,我都冇話過要返你到,我返去我亞媽到,E個係我個仔,我自己會湊唔洗你理,都唔洗你幫手,我而家要休息,唔該你地走,我老公都仲要幫我話佢地,叫左你地唔會話佢,佢發起脾氣上黎,邊個都幫你地唔到,(因為我老公都唔鍾意我6299既行為,一路都係企向我果邊,如果唔係都幾難咁大聲講野)我6299仲要係圍村人,佢地重男輕女既思想比平常人仲要強,加上佢地得我老公一個仔,5個女,所以我個仔就更加得寵,我同老公都唔想個仔做野蠻人,堅決唔會比個仔佢地湊,都會成日返去,一年都係2﹣3次,大時大節都唔會返,因為老公唔向香港,而我又會同佢地返加拿大探親

首頁

尾頁

跳至