自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

如題, 大家點睇??

阿囡呢sun & mon都比我地片...sun比我係咁e打左幾下, 佢好小野都大哭大吵大鬧, 攪到我仲要比d neighbours 大嗌過來炳...其實係佢d功課做錯左, 我係好聲好氣叫佢改正, 佢5理, 係度發爛咋...態度好差.....

琴日數學有好幾頁 worksheet, 佢一樣做錯, 一樣5受教, 叫佢改正一樣發癲大吵大鬧, 我費事比 neighbours 嘈, 已經忍住到氣5出聲...佢老豆睇5過眼, 佢d咁既態度, 關埋窗, 打左佢幾下....佢好似傻左咁...係度自言自語.....我好驚, 好5開心...5知點教女.....

水晶宮

BOBO

我好5開心呀..好想 CRY 未試過咁咀X

sun afternoon, d 8婆 neighbours 大嗌過來, 唔識教就5好生啦...xxxxxx, 我聽5到啦....我既心態都同你一樣...關佢x事, 人家教仔, 你5 like 咪塞住對耳囉....又5係夜深時間...

原文章由 bobo 於 08-10-21 09:48 AM 發表
多, 我都好明白你心情, 我都家有兩件, 呢排都激到我日日喊咁滯, 住我樓上親戚都成日話我教仔鬧仔好大聲, 樓下街到聽到, 佢 d 仔都當面同我講話:表嫂成日鬧仔好大聲, 不過我唔會理呢 d 人架, 我教仔我o既事, 我係我屋 ...

水晶宮

deleted

[ 本文章最後由 多利是 於 08-10-21 10:01 編輯 ]

水晶宮

carriechan

exactly!!! 之前我同老公出門, 工人係屋企睇住佢地兩個, 佢兩個打交, 阿囡大哭, 個d無聊8婆 neighbours 走去報警, 結果5個差人來左我屋企...結果無事...無野可以做到....跟住收隊~

d人無聊, 浪費警力, 我個次先知d差佬咁得閑, d咁既 case, 來5個差人

原文章由 carriechan 於 08-10-21 09:54 AM 發表
我個仔又係咁, 做功課d態度好懶散, 有時教佢做功課, 佢又唔留心, 又玩膠擦, 又玩間尺, 連本簿個角落頭都玩一大餐, 我有時都頂唔順, 大聲叫佢唔好玩喇, 要留心, 點知佢仲大大聲喊, 係擘大喉嚨喊哥隻, 我以前會推佢入 ...

水晶宮

carriechan

exactly!!! 之前我同老公出門, 工人係屋企睇住佢地兩個, 佢兩個打交, 阿囡大哭, 個d無聊8婆 neighbours 走去報警, 結果5個差人來左我屋企...結果無事...無野可以做到....跟住收隊~

d人無聊, 浪費警力, 我個次先知d差佬咁得閑, d咁既 case, 來5個差人

原文章由 carriechan 於 08-10-21 09:54 AM 發表
我個仔又係咁, 做功課d態度好懶散, 有時教佢做功課, 佢又唔留心, 又玩膠擦, 又玩間尺, 連本簿個角落頭都玩一大餐, 我有時都頂唔順, 大聲叫佢唔好玩喇, 要留心, 點知佢仲大大聲喊, 係擘大喉嚨喊哥隻, 我以前會推佢入 ...

水晶宮

我明既, 我女大哭係因為佢細個時, 阿麻湊, 5like小朋友哭, 一哭就咩都應承..可能咁培養到佢咩都靠cry解決...

老人家寵既後遺症而家浮現出來, 可以點補救呢???

水晶宮

bobo

exactly!!!! 我真係好 tired, 係個心 tired

原文章由 bobo 於 08-10-21 10:19 AM 發表

我以前都有好似係咁做架, 鬧完都會問返佢知唔知自己衰 d 咩, 又錫返佢, 但每次都係咁, 佢地都唔改o既, 打打鬧鬧果時咪知衰囉, 轉頭過後又重做, 根本就係考我地耐性, 我要返工, 每日返來重覆都係做呢 d 野, 真係好 ...

水晶宮

請問你有無 kids??

作為一個父母, 有邊個想自己打仔女?? 打在兒身, 痛在母心, 呢句說話, 我相信呢度每個父母都深深體會~

我自問好小打細佬, 阿囡10歲, 都係係咁e打過幾次 only.....仲要係無咩用力個隻, 打既目的, 係等佢知道自己錯既嚴重性,~

真係唔明, 我地以前細個比阿爸阿媽打得仲多, 仲勁...都無而家d kids 咁既???

原文章由 blythe 於 08-10-21 11:04 AM 發表
係咪人地屋企打交嘈交,
你們都跟著一齊打仔女.
人仔細細,日日比你地咁打罵.
真係掉轉諗吓大人比人日日咁打罵,
都會精神分裂la.
如果你地覺得啱既,我無野好講! ...

水晶宮

bluestar

missed you...

我覺得係, & 佢地係度試大人既 buttom line. 細囝之前就係, 已經被我教返好啦...而家又到阿囡... 所以覺得好 tired~

我地學校無'成長的天空'既活動...不過有d similar 既...我唸我都會參加多d啦..

原文章由 Bluestar 於 08-10-21 11:22 AM 發表

係米大個左,
d細路會同媽咪對抗 ?
我個都係成日頂咀
態度勁差
但有時又好乖
好在我打仔鬧仔時
鄰居無咁大驚小怪

多利士,
如果我住你附近
肯定已經被告虐兒!

學校有無"成長的天倥"活動 ?
(優質教育基金)
(for 小 ...

水晶宮

多謝咁多位朋友

琴日工人講我聽, 阿囝(細佬)同阿囡講, 叫佢5好咁樣大吵大鬧, 媽咪返工好辛苦, 爸爸好累....5好咁樣激媽咪....你5識咪改正囉, 5洗咁大聲嘈架.....

琴日返到 home, 阿囡好合作, 完全無咩野咁...功課做好晒, 英文小測唔高分, 但我同佢 review 返d錯處, 都無發癲...

一個小二, 一個小四, 原來真係5易 handle 的.... 我今年明顯無之前咁消遙

水晶宮

其實阿囡係學校既表現都算ok, 雖不至於為老師的寵兒, 但亦都有好多機會~ 呢方面係無問題既~

原文章由 麟媽媽 於 08-10-22 11:49 AM 發表
樓主有無諗過搵學校幫手呢?
我仔個級咁多年來都有一個好頑劣既同學,
佢真係任何人都唔怕,仲不時動粗,
但今個學期真係好大大改變,
因為上到5年班可以做風紀,
校方又比機會佢做,但當然佢一曳就革職!
佢為左想做風紀,改變好大,乖 ...

水晶宮

係d neighbours 先鬧人, 先5尊重自己, 被罵者點尊重佢??

原文章由 ng.case 於 08-10-23 04:50 PM 發表
嘈親人就唔啱啦, 仲話人8婆, 教壞細路..

水晶宮

if 要係香港呢個地方, 完全聽5到嘈聲, 聽5到鬧仔聲, 我唸要搬去荒山野巔先得囉~

我夠成日聽到人地打罵聲啦, 大人都係咁, 唔通又走去鬧人報警呀????

原文章由 ng.case 於 08-10-23 04:56 PM 發表

你唔嘈親人, 人地唔會鬧你啦, 正確處理方法應該say sorry 及解釋乜原因咁大聲鬧仔, 人地先會體諒你.

水晶宮

關埋門關埋窗, 會嚇親個細路架..

日光日白, 咩聲都有啦!!! 要全靜環境5比人嘈, 真係要搬去d郊區囉~ 香港既住屋環境就係咁架啦...我好明白呢個道理架~

你睇返大部全媽咪都係咁架 bor...5通你較特別???

同埋, 我無話人地阻住我教仔, 係我被人鬧, 問下大家意見 je

原文章由 ng.case 於 08-10-23 05:04 PM 發表

嘈住人就唔啱啦, 仲好似好應該咁.

有d媽媽都識講關埋門關埋窗先鬧. 你就話人好阻住你教仔.

[ 本文章最後由 多利是 於 08-10-23 17:09 編輯 ]

水晶宮

我老公 next day 就係咁做啦...結果阿囡好似傻左咁....係度自言自語, 嚇c我....

原文章由 多利是 於 08-10-23 05:08 PM 發表
關埋門關埋窗, 會嚇親個細路架..

日光日白, 咩聲都有啦!!! 要全靜環境5比人嘈, 真係要搬去d郊區囉~ 香港既住屋環境就係咁架啦...我好明白呢個道理架~

你睇返大部全媽咪都係咁架 bor...5通你較 ...

水晶宮

bluestar/麟媽.......

我兩個一升左級後, d成積就好似呢排個市咁, 插水式下滑....點算呢???

水晶宮

我兩個一升左級後, d成積就好似呢排個市咁, 插水式下滑....點算呢???

水晶宮

水晶宮

水晶宮

yes yes yes

原文章由 麟媽媽 於 08-10-23 05:36 PM 發表
我唔明咩野升左級?
你意思係小朋友升左班之後成績差了?

首頁

尾頁

跳至