3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我個細女9月頭就4歲,依家得10kg

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個囡3 歲半,今日磅重得25 磅乍

別墅

回覆樓主:

同大家差唔多,3歲半。。連續幾個月12.5kg。。生長線由轉固體開始就已經keep住喺3-4% ,C6有個阿姨,大概個半-兩個月見一次,佢每次見到我個囡,都一定問點解咁瘦,真係覺得好瘦 。。我真係試過唔出聲,由佢問,佢就真係keep住問到你肯答佢為止。。答左佢而家"我係養人唔係養豬"。。。 之後又係keep住每次都問,已經成枱人無人出聲都仲要問。。好x煩。。都真係好唔明,佢都為人父母。。點解次次都要問埋D咁唔理人感受嘅問題。。C6叫我咪理佢。。但真係每次都問。。我就泥忍唔住想同恨恨地佢講 “你夠未呀,由歲幾問到三歲幾!你想我比咩答案你呀!不如你直接接講比我聽!我配合你呀!!“ 俾面你係我C6嘅阿姨,如果係我阿姨。。已經比我還擊左好耐喇。。X#Y#Z@

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

唔怕啦,我囝都3歲半了,前日返醫院覆診都係得11.6kg,醫生都係話健康正常,精精靈靈就得。
D人口多,咪由得佢講,左耳入右耳出。

子爵府

育兒性格勳章

JoanJJJ 發表於 16-6-4 00:05
住屋苑,D食蕉ee 行過就話:乜你重甘奀架,好煩

我仔三歲4個月得26磅

大宅

回覆樓主:

其實唔駛理d人講咩,個個體質唔同

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實只要小朋友健康精神,玩得訓得食得飲得,正常就得啦!

大宅

bonbonfung 發表於 16-6-25 16:26
同大家差唔多,3歲半。。連續幾個月12.5kg。。生長線由轉固體開始就已經keep住喺3-4% ...

我真係感同身受,我老爺由阿仔出世三個月後就不斷問阿孫幾重,點解咁細粒,好似唔識大。佢覺得我唔識湊,而家5歲得99cm, 重14.5kg. 我最嬲最嬲係我仔仲未夠2歲,我盡量少油少鹽,佢直接話我阿仔咁細粒係因為我唔落油同鹽。去到3歲佢跟大人食飯,又食街野,又陪佢飲茶,佢竟然同酒樓d人講個孫細粒係因為我嗰樣唔比食,那樣唔比食。隔一排就係我面前講小朋友要咩都食先好,咁先可以磨練個胃,我忍唔住問佢我究竟唔比咩仔食,佢已經又食街野,又跟你飲茶。我覺得d人好冇品,成日咁講,小朋友其實係聽得明,有番咁上下大會諗自己比人細粒,久而久之,會感到自卑。所以我真係好嬲!

別墅

FT_mom_2011 發表於 16-7-27 19:58
我真係感同身受,我老爺由阿仔出世三個月後就不斷問阿孫幾重,點解咁細粒,好似唔識大。佢覺得我唔識湊, ...

係架。。我都好應同你話小朋友越大,知道大人講佢會自卑。。就係因為咁。。我先勁嬲。。。好想恨恨咁還拖。。

大宅

回覆樓主:

完全明白你地感受……

食蕉ee,阿b你仲咁瘦既,你有無食飯架。
(望住我,細聲講)一定阿媽食晒喇,咁肥。

別墅

我都係3歲半得27。 96cm

別墅

成日都冇胃口

別墅

原來咁多同路人
真係每俾人問一次就嬲一次
我真係好介懷 因為我係中途轉做ftm 所以我成日形住啲人一問 點解越黎越瘦呀 陰公囉
係俾緊說話我聽 係話緊我唔識湊
我都想佢肥肥白白呀 已經每餐一碗飯加餸 有小食 有水果 佢係唔長肉 我都無晒辦法

複式洋房

FT_mom_2011 發表於 16-7-27 19:58
我真係感同身受,我老爺由阿仔出世三個月後就不斷問阿孫幾重,點解咁細粒,好似唔識大。佢覺得我唔識湊, ...

斬腳趾避沙蟲,見佢少d

複式洋房

leefun123 發表於 16-6-21 17:28
係邊可以睇生長線?我仔3歲1個月得13kg

健康院嗰本黃色簿

大宅

我女五歲三個月都是32左右者,唉…

禁止訪問

複式洋房

banana1224 發表於 16-9-23 16:23
我都係3歲半得27。 96cm

我仔3歲半得23.9磅,90cm咋,啲人仲以為佢2歲。最火係62,99叫我老公唔好比佢返學,比佢地湊,等佢食番野。我即刻想爆佢地,即係暗示我湊得唔好。

伯爵府

Tse2wah 發表於 16-6-7 19:31
其實。。。唔明d人點解噤多嘴。。。鬼唔知亞媽係女人咩

最激氣d人話,'你個仔講嘢咁0力既,有無歲半呀!'

我好想話,邊有可能歲半講到咁多嘢呀,用下個腦都知唔止歲半啦!如果係我,真係問小朋友年紀,預大好過預細啦梗係,你覺得似歲半你都問2歲啦,更何況你聽到距講嘢,大佬,一句一句咁講,歲半有無可能呀!

我仔接近3歲!

首頁

尾頁

跳至