論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實你可以自己買機票嫁, 唔使一定經agent既, 最緊要係買open day喎~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

公爵府

原文章由 cat20 於 08-10-21 17:41 發表
agent話如果我現成買張機票比佢,而佢又唔洗番印尼,(因為我打算幫佢簽因為經濟問題負擔唔到請佢)即係用唔著!咁個工人咪唔開心囉!

同埋我想問如果我真係簽左,但我實質唔係因為比人炒而有經濟問題唔用佢!咁入境處會唔會查嫁? ...

你事實唔係因為經濟問題而炒佢, 點解要同佢簽份野, 你幫佢簽即係害咗請佢個個僱主, 即係我地hk人, 事實佢係做唔到野而炒佢, 點解仲要幫佢喎!

公爵府

原文章由 熹曈媽咪 於 08-10-22 01:51 發表
請問可唔可以pm間agent名比我呀?
因為我而家搵緊個agent就係咁同我講,
個工人可以即時返工, 但係又未同個顧主斷約,
但個顧主可以比佢留係香港耐d搵到工先同佢斷
,
個工人做左8年hk, 2個顧主,
佢仲傾日黎我屋企試工,
...

其實係唔係僱主唔同佢續約, 佢而家搵緊新僱主呀? 但又點解可以即時返工呢? 呢樹好多個問號, 不如問工人攞僱主電話問下做乜咁啦! 仲有試工係犯法既...

公爵府

原文章由 cat20 於 08-10-22 15:12 發表
唉........尋晚終於都解決左個工人喇!不過就貴D,AGENT話合約內定明工人既人工,包膳食(如果唔包可以每月加多300蚊比佢),及來回機票,所以如果你要跟足勞工法例(因為先生係公務員,所以唔想同法例有抵觸),你必須要給來回機票,咁我話︰ ...

點解炒工人要買來回機票呀? 買一張回程機票未得囉!

公爵府

原文章由 cat20 於 08-10-22 18:09 發表

請工人時簽果份合約係定明僱主需要支付佢既來回旅費嫁,所以如果跟足法例,係真係要比來回機票嫁!

你請佢個時佢係唔係本地工人, 佢完咗前僱主就去你樹打工, 所以你欠佢一張來程機票呀?

首頁

尾頁

跳至