自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章

見隔離鋪話派唔到心儀小學要自殺, 剛巧見到呢編文章有所領悟, 我女都派到十幾志願, 由尋日好失望好瘋狂盲目咁去交叩門表格, 到今日定落黎諗一諗, 希望大家都找到正確方向....文章轉載, 有點長

做雞頭不做牛尾

丁廷福 海潮出版社
  家長心語:

幼兒園和小學時期,由於家庭教育應占主導地位,擇校的意義相對較小;初中,特別是高中,由於家庭教育的逐步弱化,擇校的意義越來越大:上什麼樣的高中,基本上決定了孩子能上什麼樣的大學。

小學升初中那年,丁羽被人民大學附屬中學(以下簡稱“人大附中”)這所人們公認的北京市頂尖級中學錄取,但隨後卻被我們放棄了。人大附中招生辦的老師不理解,打電話到我辦公室核實情況,我肯定地回答:沒錯,是我們自行放棄的。

人大附中是北京市的重點中學,近幾年由於較高的升學率而被家長們所追捧。校內有個重點班,被稱為重點一班。該班幾乎網羅了北京大部分尖子生。這部分尖子生大部分是從該校開辦的“華羅庚數學學校”中選拔後直接保送的。這個“華校”,當時招收三年級到六年級的學生,每個年級有10個班,都是通過考試從北京市優秀小學生中選拔出來的。 “華校”主要學奧數和英語,每週上一天課(週六或週日),課程難度高,進度快,管理嚴格、競爭激烈,每學期期末舉行一次公開考試,校外生也可申請參考,按成績從高到低重新分班,是真正的“唯才是用”。六年級第二學期期末的第一班基本被保送進入人大附中。丁羽作為第二班的學生,沒有被直接保送。但人大附中把丁羽作為候選第一名,我們作為父母和丁羽一起第一個接受了專家委員會的面試,後經與該校招生辦聯繫,被口頭允諾進入普通班。

幾天后,我們從丁羽就讀的“七一小學”畢業升學家長會上了解到,當年北京有四所中學在北京市範圍內公開招收科技特長生,報名條件是獲得過北京市小學生科技發明獎等有關獎項的學生,丁羽獲得的北京市小學生四驅車競賽一等獎符合報名條件。於是,我們就選了一個離家較近的,即當時的中國科技大學附屬中學(簡稱科大附中,即現在的中關村中學),前往報名。經過筆試和麵試,丁羽均順利過關。

這樣,丁羽當時就有了兩種選擇:人大附中的普通班和科大附中的科技班。我義無反顧地選擇了後者。我的考慮是:人大附中的第一班是公認的強班,是人大附中的牌子,班內80%的學生都能上北大、清華,進了這個班就如同進了保險箱,但進這個班又談何容易,那是各校尖子中的尖子,從人大附中招生辦老師的口氣得知,憑丁羽現在的成績是進不了這個班的。在我看來,該校的普通班與其他重點學校的重點班實力不相上下。我當時考慮,孩子上了人大附中的普通班,雖然名譽上很光面(怎麼說也是人大附中的學生啊),但孩子容易自滿。再是人大附中人才濟濟,競爭激烈,壓力大,承受力較強的學生可能上去了,承受力較差的也可能很快就迭下來了。基於此,我決定“寧當雞頭,不做牛尾”。再是那時對“科技特長班”有神秘感,認為北京市科技特長生們聚集的地方,應該是科技氛圍濃厚的地方,是培養科學家的搖籃。於是就確定去科大附中。

結果表明,丁羽選擇科大附中是正確的。他在科大附中作為學有餘力的尖子生被吸收進各類競賽小組,其中一次獲得全國中學生建築模型競賽第一名(團體),多次在北京市中學生數理化競賽中獲獎。試想,如果在人大附中,由於尖子生成堆,有些限制名額的比賽,代表學校參賽的機會就可能沒有科大附中多。名氣大了,機會卻少了,選擇名氣還是機會,相信大多數人會做出明智選擇的。

對於擇校問題,我個人認為:幼兒園和小學時期,由於家庭教育應占主導地位,擇校的意義相對較小;初中,特別是高中,由於家庭教育的逐步弱化,擇校的意義越來越大,以至於有人說,上什麼樣的高中,基本上決定了孩子能上什麼樣的大學。

http://lz.book.sohu.com/chapter-168382.html

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

annakit 發表於 16-6-5 13:47
見隔離鋪話派唔到心儀小學要自殺, 剛巧見到呢編文章有所領悟, 我女都派到十幾志願, 由尋日好失望好瘋狂盲目 ...

係, 我都揀咗"機會" !

我地有人脈, 可以在本區直接入 B1中. 但深恩熟慮後 ~ 入到又如何呢 ?

入到人家眼中的 B1 中, 如果實力唔夠又可以開心得幾耐 ?

同大仔同屆的, 至少有 3 個當年派到 B1中的已經轉校, 一個重讀都唔掂最後都係轉校 !

仔仔越讀越有勁, 雖然都唔算好叻, 但至少佢經常同佢老豆討論功課.

wcpcelia    發表於 16-6-5 16:43
天大地大    發表於 16-6-5 14:36

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Agree

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

同意的,但有時學習環境氣氛都會影響學習~

珍珠宮

睛靈勳章

回覆:做雞頭不做牛尾

唔同意,佢講緊大學唔係小學,小學生最聽老師話而且同學間學習氣氛影響至深

水晶宮

回覆:做雞頭不做牛尾

兩年前,我都是為哥哥以這原則選校,他本來可憑大抽獎入讀B1校,相信會入普通班,我為他選擇坊間覺得是B2的中學,這兩年學校很努力,已升至B1尾,哥哥讀精英班,時常代表學校參加比賽,充滿自信,也找到適合自己的讀書方法,正為中四選科而努力,目標清晰。

芝麻街    發表於 16-6-5 23:47
芝麻街    發表於 16-6-5 23:47
天大地大    發表於 16-6-5 14:36

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

當個個追入band 1英中,但我就有另類想法....
道理都係一樣,入到開心一陣... 真正讀得上先係重點!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:兩年前,我都是為哥哥以這原則選校,他本來

原帖由 MariaTsui 於 16-06-05 發表
兩年前,我都是為哥哥以這原則選校,他本來可憑大抽獎入讀B1校,相信會入普通班,我為他選擇坊間覺得是B2的 ...
我都認為自信心好緊要

總有離別的時候

公爵府

2024勳章

MariaTsui 發表於 16-6-5 14:35
兩年前,我都是為哥哥以這原則選校,他本來可憑大抽獎入讀B1校,相信會入普通班,我為他選擇坊間覺得是B2的 ...
我都係咁計劃, 現以入精英班為目標

伯爵府

謝分享,同昨天有位Jm理念相近,如在次選能獲得機會、總比在首選被投閒置散的發展為佳。

複式洋房

男爵府

見隔離鋪話派唔到心儀小學要自殺, 剛巧見到呢編文章有所領悟, 我女都派到十幾志願, 由尋日好失望好瘋狂盲目 ...

我當初幫我個仔㨂中學, 就幫佢㨂在ㄧ間band 1尾嘅中學, 果時佢班主任想我改, 想阿仔㨂ㄧ間band 1頭, 出名要爭到頭崩額烈嘅中學, 但自己個仔係乜性格自己知, 就算好彩大抽奬入到果間學校, 我個仔都只會係越讀越無癮, 所以我堅持自己嘅選擇, 阿仔嘅中學生涯讀得好開心, 而家已經CU學生。
反觀ㄧ個ㄧ路嘲諷我個仔冇讀名校嘅親戚, 佢ㄧ路以為我個仔係讀唔上, 所以先㨂名不經傳嘅中學, 佢個小朋友ㄧ路讀傳統名校, 同我個仔ㄧ齊考dse, 結果佢乜都考唔到!
中學生活係ㄧ個好重要嘅階段, 小朋友讀得輕鬆愉快係好重要, 所以我寧要雞口, 不為牛後。

芝麻街    發表於 16-6-5 23:51

公爵府

2024勳章

tp-windy 發表於 16-6-5 20:11
我當初幫我個仔㨂中學, 就幫佢㨂在ㄧ間band 1尾嘅中學, 果時佢班主任想我改, 想阿仔㨂ㄧ間band 1頭, 出名 ...
你呢個決定真係唔容易喎, 因為有能力但唔選, 一定承受親朋戚友唔小壓力

水晶宮

Band one 名校中下游學生的痛苦不足為外人道

芝麻街    發表於 16-6-5 23:51

侯爵府

識人當初寧願去band 2一直考頭三名,以為自己好好,結果DSE 成績出到黎接受唔到。

伯爵府

近年升中人口下降,返而多左band 2生大抽獎入左band 1,我識有個留左兩年,今年又升唔到要轉中專,有個因成績滿江紅而日日唔起身返學,當初佢地派到band 1真係開心到大宴親朋架

大宅

我間小學一般般的, 一班30人, 大概得頭7-8個band1,
我好記得當初全班大概排位, 每人去左咩中學 ...
因為當年班主任會向全班朗讀,好大壓力!

最近聚會見番依班小6既同學, 發現小6既成績同中學BAND幾實在不值一提!
曾經Band1 既好多升唔到大學, band3 既公開試脫胎換骨!
有啲係之後part time 補番個degree, 都撈得好掂!
根本去到小6都仲係學基本野, 未分得清一個人真正能力..
連中學都咁大變數... 升小1?仲係BB黎架咋wor...

諗番我自己, 我小6都只係band2 中下,
但有人脈走後門, 被屋企塞左去一間誇區傳統名校!
結果我成績繼續中下, 因為誇區辛苦, 不停埋怨啊媽,
同屋企關係好差, 我媽都開始後悔
直到中三, 開始分phy chem bio 理科,
撞正全校公認最癈既chem老師+Phy老師! 我班同學喊唒口, 家長又勞嘈
我竟然係依年成績突飛猛進, 突然發現自己係讀理科既材料,之後愈讀愈好!

小學6年, 中學6年, 12年通通都係變數,
"好學校""差學校" 未讀就標纖, 實在太膚淺

annakit    發表於 16-6-6 01:05

男爵府

annakit 發表於 16-6-5 22:02
你呢個決定真係唔容易喎, 因為有能力但唔選, 一定承受親朋戚友唔小壓力 ...

子女讀名校,就父母有面子;但子女讀唔上,孩子就係學校冇面。
子女讀普通學校, 就父母冇面;但子女讀得上,佢就係學校有面。
如果真心為子女着想,想佢每日番學係開心嘅,做父母嘅根本無需理會尐無關痛癢嘅親戚嘅說話,仔係我生出黎嘅,我顧慮嘅只係我嘅仔悠長嘅學習生涯,是否學得快樂咋!

水晶宮

畀面勳章

雞頭牛尾唔多好聽我多數用小塘大魚形容

水晶宮

當年我和一個差不多成績的朋友, 佢讀一間較佳學校, 我讀一間較差的學校.

我年年都讀精英班, 中四可以選自己喜歡的科目, 開開心心完成整個中學生涯

我朋友,年年讀尾班, 中三無得原校升中四, 派左一間差好多的學校, 最後連中四都未讀完就退了學

首頁

尾頁

跳至