自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

HoshiSora 發表於 16-6-5 18:37
咦你覺得anessa 金色乾,點解我一搽佢上面就咁油令令嘅?

我游水先用金色anessa,佢初初搽係油,約一小時後就開始乾了......

公爵府

回覆 KayleeZ 的帖子

Wow!

水晶宮

回覆樓主:

我真係自封防曬達人,因為工作關係十幾廿年來經常暴曬,最勁係海上工作2年,期間每日補搽防曬4~5次,一個月唔使就ko一支防曬。最強防曬係Shiseido舊版藍樽,上山下海都頂得字,其次金樽。唔太熱少汗時用Lancome都掂,以前舊版 (ZnO仲係1x%)Diorsnow都好得,新嘅唔得,以上都經過上山出海暴曬試驗。最唔掂有sofina用到出斑,curel spf 50+曬唔夠1粒鐘已黑。ipsa, kose,clinique, orbis普通indoor用下還可以,Clarins有隻純物理只得TiO2防唔到全部uva。
現在平日用EltaMD uv physical spf 41, outdoor用Lancome, 水上活動用Shiseido金樽。

記住,防曬有一個one tea spoon theory, 有醫學報告建議防曬份量要一茶匙for whole face and neck 先足夠coverage。連續曬每2hrs補一次,尤其化學防曬劑同uv接觸後會逐漸分解失效,所以要定時補塗。
自問防曬我一定唔懶搽,跟懶搽防曬嘅同行人比較,皮膚狀況分別好明顯,自問算係地盤界別皮膚keep得尚可,所以防曬係最重要嘅護膚step!!

水晶宮

goo_littlebb 發表於 16-6-5 21:11
日日都會查,面霜已包括防曬,我懶查幾層,但唔係好高度數。我覺得唔笠,不過有人話笠,所以未必人人啱用。 ...

我都係呢隻牌子,但有spf30,pa+++,我萬零特價買180蚊。

水晶宮

Elenalan 發表於 16-6-5 21:32
我真係自封防曬達人,因為工作關係十幾廿年來經常暴曬,最勁係海上工作2年,期間每日補搽防曬4~5次,一個月 ...

一匙羹好多,我每邊1粒豆禁多,不過我有用遮同唔係常在戶外。

翡翠宮

牛年勳章

回覆:睇完後。。。。出街一定要防曬

我日日搽

水晶宮

she007 發表於 16-6-5 21:36
一匙羹好多,我每邊1粒豆禁多,不過我有用遮同唔係常在戶外。

一茶匙係醫學報告建議,跟唔跟自己決定,防曬我慣左厚搽又ok。光衰老唔一定係出斑,有d人體質唔易有斑,但唔做足防曬毛孔會粗大肌理鬆弛膠原流失得快,都係光衰老有關。

大宅

Elenalan 發表於 16-6-5 21:32
我真係自封防曬達人,因為工作關係十幾廿年來經常暴曬,最勁係海上工作2年,期間每日補搽防曬4~5次,一個月 ...

仲想買 CUREL同CLARINS 試吓添,見你推LANCÔME都買番枝 LANCÔME試下先 (因我懶得行去專櫃 HAHA,我通常網訂)。。。。SOFINA我幾個朋友用咗好耐見佢地權骨位都有出斑,有位熟的朋友用咗10幾年SOIFINA,我叫佢唔好用SOFINA啦轉下其他,不過佢話用開就懶得轉,見佢好似越出越多

複式洋房

一定要用sofinxx好希,好好用,用咗幾年spf 50

子爵府

嘩,真係恐怖!
雖然我已經慣左岀唔岀街,同有冇陽光都搽防曬!
不過真係唔知幾耐要補一次?

水晶宮

Shiseido金裝係咪有兩款?一隻專櫃買,一隻萬寧其他地方買?我見個樣好似,但睇真d有唔同字樣,專櫃買係有Shiseido字樣,但萬寧那隻無,其實一樣嗎?邊隻先好用?聽聞又話Shiseido專櫃唔會再賣金裝,講指教

水晶宮

LANCÔME同Shiseido邊隻無咁油笠笠爽d?

子爵府

我日日都擦,就算系屋企都擦,每隔幾個鐘就補,尤其夏天出汗後都要補

子爵府

回覆 Elenalan 的帖子

勁!可唔可以問下你有冇用過Biore UV Aqua rich SPF 50+ PA++++?
呢隻真係一啲都唔笠!for indoor/行街用途!

珍珠宮

KayleeZ 發表於 16-6-5 21:12
我游水先用金色anessa,佢初初搽係油,約一小時後就開始乾了......

我發現佢都幾白,所以,我成日唔肯定搽幾多先叫夠⋯又唔想變面具喎⋯⋯又怕唔夠份量⋯⋯

水晶宮

Msolivialeung 發表於 16-6-5 22:00
回覆 Elenalan 的帖子

勁!可唔可以問下你有冇用過Biore UV Aqua rich SPF 50+ PA++++?

唔會用,因為太多太多酒精

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

我一定搽

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

月希 發表於 16-6-5 18:03
外國都好多防晒賣喎...我識D鬼婆都有搽...
佢地果邊D SKIN CANCER都幾勁...
所以基本都會做防晒....
有時我諗, 搽防曬會易d 有皮膚癌定係曬得多太陽至會易d 有皮膚癌.

我住響d 少陽光地方, 真係冇人會成日搽防曬, 大家係到夏天出去暴曬至搽. 可能因為日照少又成日涼浸浸, 所以一有陽光d 人就出去曬太陽.

我想搵支有spf 既day cream 都麻煩d, 好多產品話係iv protection, 但冇寫spf, 唔知防到幾耐.

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

日日都有搽,就算起屋企唔出街都有搽!

首頁
23456...9

尾頁

跳至