爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 eeyore0511 於 08-10-21 18:44 發表
我c6今日楂車係燈位等開車,咁前面d車郁,咁我地跟住郁,突然有架車係路邊抽頭出嚟(無打燈無手勢係出咗先打手勢),我地立即慢駛比佢出先,見佢出咗大半架車位,咁我地咪開車囉!點知佢出咗嚟又突然停車,我地修唔切,'hi'到佢少少,佢落 ...

咁點解佢出左車又突然停車先?
會唔會前無去路?
既然佢都唔追究就算啦!
唔好放係心到,總之以後咩情形都唔好跟車太貼!

大宅

del

複式洋房

雙方碰撞點係點先?

現場有冇影相呀?

如有post上see see!!

大宅

醒目開學勳章 環保接龍勳章

係呀!有無即時報警先?雖然唔知邊個岩,但如果想追究就要報警先!
如果輕微碰撞,最表面證據係睇果條花痕!

大宅

如果當時人可以三口六面講掂數是唔使報警, 除非有人命傷亡.

年初我撞前車車尾, 有交通警經過, 即時問 : 『有無人受傷 ?』 , 然後再問: 『講唔講掂數 ? 如果講得掂, 就唔使報警, 因為一報警, 要落口供 ......』 , 跟住有數名差人經過, 都係你睇我唔到, 我睇你唔到

原文章由 花子 於 08-10-22 12:24 發表
係呀!有無即時報警先?雖然唔知邊個岩,但如果想追究就要報警先!
如果輕微碰撞,最表面證據係睇果條花痕!

[ 本文章最後由 HY412 於 08-10-22 15:01 編輯 ]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老也不偏離.(箴言22:6)
~九龍塘宣道小學~APS的過往討論~

大宅

del

大宅

原文章由 eeyore0511 於 08-10-22 17:01 發表
只係得一條好細嘅'行'近pump把附近,唔近望都望唔到果隻,因為當時真係掂一掂,佢第一句話我地做咩唔讓佢,又話我地唔啱,後來佢望完架車跟住就話無事la,叫我地走得,跟住我地開車走咯!另外係呢個情況下,我地唔讓佢係咪一定係我地錯 ...

如果你地開頭都無讓而有破撞就可能係佢錯,但要知道多 d 資料。

不過,而家你地讓左佢,但又無等佢完全過晒,咁就係你地錯囉。

大宅

原文章由 HY412 於 08-10-22 14:59 發表
如果當時人可以三口六面講掂數是唔使報警, 除非有人命傷亡.

年初我撞凹前車車尾, 有交通警經過, 即時問 : 『有無人受傷 ?』 , 然後再問: 『講唔講掂數 ? 如果講得掂, 就唔使報警, 因為一報警, 要落口供 ......』 ...

唉!呢d輕微碰撞,我同隻佬都遇過唔少次,如果講唔掂數真係塞到九彩都唔郁得架車,報警等差佬黎影相落口供!
d差佬就梗係唔想理呢d細雞野,佢地黎到都係盡量叫你地双方和解,佢地會靠佢地既經驗話俾你地知邊個唔著咁囉!
正常黎講,如果係你撞到前車,通常係你唔岩囉,唔知有無估錯?

大宅

一定係我唔啱, 所以我已經預咗要陪錢, 所以即時將車齊齊駛埋一邊, CALL 老公來收拾殘局, 因為意外現場好近我地整開間車房, 即時齊齊駛入車房報價, 然後再約對方時間維修.

原文章由 花子 於 08-10-22 17:59 發表

唉!呢d輕微碰撞,我同隻佬都遇過唔少次,如果講唔掂數真係塞到九彩都唔郁得架車,報警等差佬黎影相落口供!
d差佬就梗係唔想理呢d細雞野,佢地黎到都係盡量叫你地双方和解,佢地會靠佢地既經驗話俾你地知邊個唔著咁囉!
正 ...
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老也不偏離.(箴言22:6)
~九龍塘宣道小學~APS的過往討論~

民房

所有交通意外, 如果無人傷亡又無破壞政府公物, 肇事雙方可以協商和解. 根據eeyore0511所講, 真係小事一樁. 佢覺得可能自己錯, 而對方又唔追究. 其實已經好好彩啦. 如果你遇到d煩人, 又要呢樣又要嗰樣, 咁就煩死啦.

架車揸得出街, high high碰碰就梗有啦, 唔通你買架車番黎, 為咗怕整花, 就唔揸佢出街. 咁你又為咗怕high到人或者比人high到, 你又唔再揸車咩. 放心啦, 開頭慢慢揸, 小心d. 揸耐d, 你會識飛 (唔係叫你開快車) 架啦.

大宅

後車撞前車,環境證供對後車不利

我明白你的感受,因為幾年前的一個下雨天,我大路落斜,對頭線有架SUV要CUT我條線入小路,佢以為自己架車馬力大就冇讓我,比油就去,點知佢入得一半就停在路中間,我要大腳brake仲要扭埋去對頭線(好彩冇車),當時的情況好危險,因為唔扭去對頭線,我實撞埋去,但對頭線可能有車,自己死都話,但車上一家大細,千鈞一髮間真係冇想咁多……

事後幾日都"訓"唔著,但亦明白到就算比你o岩晒(唔好以為小路車會一定讓大路車),駕車發生意外,人命關天,都係小心為上,發生左意外,不單有機會係自己理規,而且家人及其他人有傷亡就唔好

大宅

我學車時, 師傅都話無論如何都係入後車數, 因你應該預有足夠距離剎車.

我試過出停車場閘, 前車開緊, 閘亦升起, 我預備開車, 鬆少少 brake, 架車溜前少少, 點知前車突然停, 我未kiss咗佢一啖, 我知係我唔啱, 都攞定銀包預備俾錢. 但前車司機未落車巳經大爆粗口, 點知, 落車睇, 放大鏡都搵唔到有事.....佢見我係女仔, 我老公坐隔離, 仲繼續閙, 我老公忍唔住問1000蚊夠唔夠整. 個停車場亞哥好抵死咁話, 又無花又無凹, 1000蚊可以洗車, 打3重"立", 仲可以蒸焗車內隴同納米消毒....

[ 本文章最後由 mybabysharen 於 08-10-23 11:00 編輯 ]

大宅

del

大宅

del

大宅

大下佢啫, 佢都無reason收啦, 佢架車真係完全無事, 佢見我咁順攤俾錢, 佢都下咗d 火.

原文章由 eeyore0511 於 08-10-23 14:54 發表

hi,

咁你真係賠咗$1000比佢呀?佢執到囉!

大宅

原文章由 humble_birth 於 08-10-23 10:08 發表
所有交通意外, 如果無人傷亡又無破壞政府公物, 肇事雙方可以協商和解. 根據eeyore0511所講, 真係小事一樁. 佢覺得可能自己錯, 而對方又唔追究. 其實已經好好彩啦. 如果你遇到d煩人, 又要呢樣又要嗰樣, 咁就煩死啦.
...

其實真係不幸之中既大幸,對方唔係果d撞車老掘黨。
揸車既野有時真係你點小心都會有意外,我又講下自己'小事一樁'啦...
有次我泊係咪錶位未落車,點知有架校車(旅遊巴)停係隔離落學生,個屎的士佬照係中間駛過,佢個倒後鏡碰到我架車倒後鏡,佢都無停車,真係好嬲囉!好彩個鏡無事。
如果我泊低行開又比佢撞甩左個鏡真係嬲都無謂。

別墅

我試過行highway前面架車突然"fing"左d嘢出嚟整花我架車,我呠佢又無反應爬頭打燈叫佢停車又無反應,結果記低車牌時間地點後返屋企再報警都受理,結果比我追返維修費.

複式洋房

自己拆得掂 唔使報警

如果佢話要賠 你唔想因你冇錯 打999 部車最緊要唔好郁-話之係邊發生意外 就算紅隊出入口 部車都唔好郁 等警察影晒相先... 啱唔啱 等警察法官決定

複式洋房

無人受傷嘅交通意外,警察係唔會影相架,用自己手機影啦!
〝話之係邊發生意外 就算紅隊出入口 部車都唔好郁〞唔好咁自私啦!手機影完,停埋一邊慢慢傾啦!

原文章由 jackielck38 於 08-10-27 19:19 發表
如果佢話要賠 你唔想因你冇錯 打999 部車最緊要唔好郁-話之係邊發生意外 就算紅隊出入口 部車都唔好郁 等警察影晒相先... 啱唔啱 等警察法官決定

首頁

尾頁

跳至