自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

joey29 發表於 16-6-6 13:15
即係任何人都可能會有

其實啲原因都幾general,但可能其他人比較好彩,我就發左個病出黎,所以開心好緊要,好在老公現在明白多左我呢個病,都支持多左我,所以我都感覺不是只有我自己支撐住

大宅

樓主,加油

男爵府

我都有呀!我發覺同心情和睡眠好有關,我都有食四環素和揸藥膏,皮膚時好時壞,但都好红!
我試過坐月時咩都唔理,只係食同休息,兩個月後,皮膚自然好晒,唔紅,無瘡,心情開朗,但後來又比小朋友激親,皮膚又差返囉!
黃埔有個中醫,食完藥成個人都覺得舒服D,無咁熱,瘡都少咗,但佢太多人睇,要排好耐!

水晶宮

seasky21 發表於 16-6-6 12:57
心情鬱悶係好大原因,加上長期唔夠瞓唔開心,中醫師都話我比較年紀早發病
...

唔通我又係因為咁...我又係長期唔夠訓,心情一時時,又有焦慮,其實係份工搞成。

大宅

seasky21 發表於 16-6-6 10:49
分享下我經驗係知道有呢個皮膚問題係好慘好慘....成日啲人話心情都好影響病程,但塊臉咁都唔知點樣心情好。 ...

樓主,我都有玫瑰痤瘡,睇極醫生都唔好,好唔開心,無晒希望甘。。你可否pm我果個中醫呀,謝謝

男爵府

穎諾媽媽 發表於 16-6-6 13:39
樓主,我都有玫瑰痤瘡,睇極醫生都唔好,好唔開心,無晒希望甘。。你可否pm我果個中醫呀,謝謝
...

我唔識pm架,麻煩你先pm我

珍珠宮

.

男爵府

jolly_bear 發表於 16-6-6 13:46
1. 戒口 (煙酒, 咖啡奶茶, 辣, 蝦蟹, 牛肉...)
2. 生活習慣, 早瞓
3. 運動

我其實都買左個package 打激光,打左一次,下星期去打第二次,但若果我早發覺呢個饍食同呢個中醫,我覺得唔需要咁貴打一次激光,現在仲好肉赤

男爵府

歡迎大家看完醫生或有自己個人分享都可以大家交流下,呢個病令到好多女人好困擾,我地既分享仲可以避免好多jm浪費無謂的金錢,同埋最緊要係我地心靈上可以互相扶持同鼓勵!

大宅

分享下我經驗係知道有呢個皮膚問題係好慘好慘....成日啲人話心情都好影響病程,但塊臉咁都唔知點樣心情好。 ...
我朋友都有呢個症,最近仲嚴重左,影響睡覺,麻煩你PM中醫資料給我。謝謝!

男爵府

tingtingb 發表於 16-6-6 15:14
我朋友都有呢個症,最近仲嚴重左,影響睡覺,麻煩你PM中醫資料給我。謝謝! ...

Please pm me first as I dunno how to pm thanks

侯爵府

我有呢個病好多年
之前睇過一個幾出名嘅女中醫
初時有效果
但後來覺得無咩用
又貴
我都好灰

男爵府

我睇親啲中醫都係話呢啲好麻煩,好難搞,餐餐食完啲中葯好似無食咁,但又成日要同自己講中葯係咁架,要慢慢先有效...搞搞下又駛左幾千蚊又要浪費時間同心機.

我呢個中醫有樣好,一睇佢我問佢係咪無得醫。。佢話佢醫好左兩個,然後佢話食呢啲葯唔駛耐,兩星期一定睇到得唔得,點知我第一劑就好得,不過咁講啦。。始終醫生既野無論中醫定西醫都要睇夾唔夾,但因為呢個醫生PHD係讀內分泌。。所以佢更加有研究。。之但係佢唔係一野調理我內分泌先,佢係幫我血管消炎先,因為佢話佢自己係習中西醫一齊醫。。唔可以單憑中醫角度。。真係唔知堅定流,不過我唔理啦。。醫好我就得。。哈哈。。

但我覺得各位jm若果真係試..千祈唔好當係神葯,以為平日飲食休息情緒可以亂黎就咁食一兩劑中葯就得。。。仲要唔好以為食一兩次搞掂唔駛覆診,我係每日食三次,每次五小匙既葯粉沖劑。。每星期覆診一次。現在睇左唔夠一個月。

複式洋房

Pls PM 我,Tks!

男爵府

引用:1.+戒口+(煙酒,+咖啡奶茶,+辣,+蝦蟹,+牛肉.

原帖由 jolly_bear 於 16-06-06 發表
1. 戒口 (煙酒, 咖啡奶茶, 辣, 蝦蟹, 牛肉...)
2. 生活習慣, 早瞓
3. 運動
想問下你食邊隻supplement?

男爵府

引用:我睇親啲中醫都係話呢啲好麻煩,好難搞,餐餐

原帖由 seasky21 於 16-06-06 發表
我睇親啲中醫都係話呢啲好麻煩,好難搞,餐餐食完啲中葯好似無食咁,但又成日要同自己講中葯係咁架,要慢慢先有 ...
我都確診左,初初都唔知係玫瑰痤瘡,以為敏感,後尾睇皮膚科先知,但唔想食咁多抗生素,後來就轉睇中醫,但又唔太見效
我又係好夜訓,睇中醫後已盡量早訓,食野亦食清左,見住自己d皮膚變成咁真係好傷心

大宅

謝謝樓主分享

子爵府

已pm你查詢中醫資料,唔該曬吖

男爵府

HappyYW 發表於 16-6-7 00:00
我都確診左,初初都唔知係玫瑰痤瘡,以為敏感,後尾睇皮膚科先知,但唔想食咁多抗生素,後來就轉睇中醫,但 ...

你成十二點幾都未瞓叫早瞓

男爵府

引用:Quote:HappyYW+發表於+16-6-7+00:00+我都確

原帖由 seasky21 於 16-06-07 發表
你成十二點幾都未瞓叫早瞓
之前仲夜,最近都盡量11點前訓,但呢幾晚又夜番

首頁
12345...6

尾頁

跳至