婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Bido 發表於 16-6-8 14:35
買野俾小朋友都需要互動嘅
好似我咁 細個同兩個表妹住 類似寄幾公公籬下咁
舅母買野食乜都好剩係買俾自己 ...

是!但我總不能想買咩比我女,去邊度玩,去街,都要預埋佢地!我想自己同d小朋友相處下,吾使下下要同佢地就時間!有次我兩個女等左幾個月終於可以帶佢地去泳池游水了!本來也約好左我叔仔小朋友一齊去的,但佢個女無啦啦發燒!去吾到,之後我姑仔就話:甘下星期先去啦,等埋阿邊個邊個好反先去啦!我兩個女聽到即刻爆喊呀,因為佢兩個已期待已久,而且水泡各樣已準備好了!佢兩個非常失望!我姑仔係甘哄我兩個女!呢個時候我忍不住出聲了:游水好少事者!吾使話等吾等架,佢發燒去吾到咪下個星期再去囉!但我一定要依家帶我兩個女去,因為我應成左佢地,我吾想佢地兩個失望,無理由為左阿邊個發燒就要希生我兩個女架!我吾想傷害我兩個女既弱小心靈!
我照帶我兩個女去!不過當日我地走左後,老爺在家鬧到我pk 呀!不過我當無件事!佢有佢鬧,我有我照做!

男爵府

queenie3y 發表於 16-6-8 18:25
是!但我總不能想買咩比我女,去邊度玩,去街,都要預埋佢地!我想自己同d小朋友相處下,吾使下下要同佢地 ...
為母則強啦
有乜理由下下要自己仔女受委屈去成全人地架

珊瑚宮

裝修.....可住service apartment...萬幾元一個月

一屋11人.....肯定爆大鑊
玩具萬歲!

伯爵府

queenie3y 發表於 16-6-7 07:51
佢地潮州人,喜歡團結!喜歡大家庭!自己個仔有間屋,寧願訓地下,都要一齊住呀!點會去租其他地方呀!
...
我夫家都係潮州人亦都好團結,好彩99家裝修時唔會走去D仔女屋企住. 11個人住兩房單位俾著我我會反老公枱

大宅

唯有租定酒店, 用錢解決問題吧 , 好過到時鬧交~

十幾人,輪注用厠所都有難度, 仲要訓廳, 唔敢想像

伯爵府

引用:唉!我老爺奶奶自從在我地搬出去後(雖然每

原帖由 queenie3y 於 16-06-07 發表
唉!我老爺奶奶自從在我地搬出去後(雖然每日都見),就怕我無服侍好佢個仔同d孫!驚我屋企無好飯送,無湯 ...
你令我唸起我62既亂咁講...

前排返男家食飯,我地好少返,因為連老公都覺得遠,懶得返去,打定電話話返去阿99又話自己唔得閒,要出街打波...

咁個日99就整左啲家常便飯,滾左個豆腐魚湯,開頭都覺得99煮野食幾好味,但食多幾次就發覺太濃味,樣樣餸都落蒜頭...

跟住62就指住煲湯:「飲多啲湯呀,平時冇湯飲...」我心唸,豆腐魚湯之嘛,啲湯又唔係老火湯... 我媽都有煲湯煲涼茶俾我地啦,我地自己煮野食亦都健康過99個啲,你睇下個仔同我一齊後肥C大隻就知啦...

伯爵府

引用:Quote:Bido+發表於+16-6-8+14:35+買野俾小

原帖由 queenie3y 於 16-06-08 發表
是!但我總不能想買咩比我女,去邊度玩,去街,都要預埋佢地!我想自己同d小朋友相處下,吾使下下要同佢地 ...
睇到2個女喊哂真係好心痛呀,點解要我女女去就人地啲小朋友?

同埋點解等左幾個月?如果小朋友鍾意游水,就1/2個星期同佢地去一次,使咩左等右等,夾到就夾,夾唔到就算!

你做得好好,堅持帶女女去,開左個頭,唔使下下都一齊去!

大宅

我62一兩日晤見已經話我個女好似又瘦左,有一次我實在忍唔住,答話:係呀,你唔知我虐待緊你個仔同寶貝孫女咩,日日唔俾飽飯佢地食噶,自此,再無講過哩d說話,但就變左一接個女去玩就猛問係唔係肚餓(答唔係都仲係不停問),第一時間帶去食野先,多數我都懶理,但老公、99、叔仔會成日話佢!
如果係我,會講到明只接收62、99囉!

大宅

唔明點解要阿女喊先帶佢地去游水。根本唔駛理人地,跟到就去唔得下次,62鬧我會自動向佢面前消失幾個月

琥珀宮

queenie3y 發表於 16-6-7 00:30
唉!我老爺奶奶自從在我地搬出去後(雖然每日都見),就怕我無服侍好佢個仔同d孫!驚我屋企無好飯送,無湯 ...

應該好快上晴報…遲d99屋企裝修,我都好驚佢地黎我到住

男爵府

回覆 whitebyKiKi 的帖子

因為冬天無去游水 , 阿女佢地好期待夏天來臨 , 果次我都覺得自己好有吉士呀 ! 阿奶奶成日同我講我老公同阿叔仔一世人兩兄弟, 我同佢老婆都係一家人, 佢成日我叫我D女叫叔仔個女做阿妹, 但我會教佢地係堂妹, 吾係阿妹, 佢要我大女錫自己叔仔個女多過鍚自己個妹 , 有時放假兩日無見, 就問我大女有無掛住叔仔個女呀 , 阿邊個好悶呀 , 上來同佢玩呀 , 但有時我都有安排節目比自己小朋友, 吾想佢的圈子剩係得奶奶一家, 人地點教小朋友係人地既事, 但我吾想人地打亂我既親子時間!

男爵府

回覆 mandy952 的帖子

不要上晴報吧, 佢地實知我講佢地

複式洋房

快 D 同 個 死 佬 講 , 問 佢 介 咗 奶 未

仲 使 唔 使 峽 返 條 片 , 咁 大個 人 一 D 決 斷 力 都 無

別墅

queenie3y 發表於 16-6-7 07:43
同老公講過!老公話無問題呀.!佢地中意咪過來囉!訓地下都得架!
大家吾好以為我老公講笑呀!係講真架! ...
咁要面就租短期租約啦, 比人知11人迫係一間2房, 比人笑你地窮嫁, 我娘家都笑你地地下都瞓得著啦!

話時話, 比著我一定返娘家住, 仲帶埋啲細路, 工人姐姐走, 傻傻地, 11個人, 粵語長片吖?

別墅

愛貓人 發表於 16-6-7 13:08
保險100%比叔仔, 對叔仔好過對老婆仔女---絕不能接受! 難道叔仔如手足, 老婆仔女如衣服, 早知老公甘樣, 寧 ...
保險100%比叔仔, 真係發神經, 咁叔仔有無買返份保險100%比樓主老公?

別墅

lilian_2010 發表於 16-6-10 12:15
我62一兩日晤見已經話我個女好似又瘦左,有一次我實在忍唔住,答話:係呀,你唔知我虐待緊你個仔同寶貝孫女 ...
我姑9有次話我仔瘦左, 我99即刻話, 要咁肥做咩吖? 適中咪好囉, 食咁多食到啲肥基因走左出嚟減唔到吖!

HAHAHA, 可能因為我肥, 所以佢怕個孫好似我咁

別墅

做得好!!

大宅

死都唔好一齊住呀!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

6299冇得避,但叔仔一家好咁好意思過嚟呀?叫佢哋自己去租酒店月租啦!成棚人要服侍,小心工人唔做。
主 賜 平 安

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至