興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 +3金熱血 畀面勳章

hihi~~我係新手黎架﹐完全唔識點用d 相機﹐我之前買左部cannon 450d(因為想幫bb影d靚d0既相)﹐但係我每次係室內用部相機﹐影出黎d相都好濛(我冇用閃光燈)﹐係室外就清d﹐因為bb成日週圍郁所以先買部單鏡反光相機用(因為聽人講!!!)﹐咁究竟係乜野問題呢?同埋要較AV、人像、室內(有閃燈)定係較邊種會好d呢?買左都唔識用…
thx~~

男爵府

原文章由 clpapa 於 08-11-16 09:44 發表
冇得較, 因為人像mode 時flash 係全自動. 你可以試用P mode.

如果一定要用人像 mode, 可以是但用一支外閃, 插住唔開就得.

唔該晒你啊~~~thx~~~

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇得較, 因為人像mode 時flash 係全自動. 你可以試用P mode.

如果一定要用人像 mode, 可以是但用一支外閃, 插住唔開就得.

原文章由 kawaiimama 於 08-11-16 03:13 發表
想請問, 450d用人像mode, 怎樣可以較唔flash呢...
Thx~~~~~~

男爵府

想請問, 450d用人像mode, 怎樣可以較唔flash呢...
Thx~~~~~~

大宅

終於攞咗支鏡返黎啦, 原厰價無得減無野送:;pppp:
想旅行前試吓用又唔想等, 無計

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 fion88 於 08-11-13 00:18 發表
thanks, 若唔方便帶自已機,可否借鋪頭d機試呢?
....帶銀包..good, 好緊要

睇下邊間shop, 大店如永成, 萬成, 百老匯, 鐳射, 豐澤就有機借俾你試鏡 (不過唔一定係你用開果個型號)
細店, 未必有

大宅

thanks, 若唔方便帶自已機,可否借鋪頭d機試呢?
....帶銀包..good, 好緊要
原文章由 chloepapa 於 08-11-11 23:33 發表

最好帶埋自己用開的機去試
1. check 下支鏡有無花, 包括鏡身同鏡片
2. 轉下支鏡(zoom 同focus), 睇下順唔順
3. check 下mount 位有無花
4. 向住光的地方, 睇睇有無好多塵 / 黑點在鏡內
(塵就一定有, 差在多定少)
5. ...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 chloepapa 於 08-11-12 11:09 發表
買配件, 睇下係咩la, 大店 e.g. 永成 / 萬成就多d choice

filter, 去尖沙咀天祥 / 新三共就多數平d

去沙灘, 最好裝返塊filter
另外, 小心唔好俾d 沙入鏡 (尤其zoom 鏡)

用完, 用塊少少濕的布 (當然係淡水la) 抺 ...

搵日去天祥睇下..... 唔該!

版主

買配件, 睇下係咩la, 大店 e.g. 永成 / 萬成就多d choice

filter, 去尖沙咀天祥 / 新三共就多數平d

去沙灘, 最好裝返塊filter
另外, 小心唔好俾d 沙入鏡 (尤其zoom 鏡)

用完, 用塊少少濕的布 (當然係淡水la) 抺下鏡身
用lenspen 抺下鏡片
之後擺入防潮柜就ok

55-250, 買d kenko, hoya filter 就ok

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 chloepapa 於 08-11-12 00:13 發表

因為佢地介紹D 牌子, 一般都唔係最好, 亦貴過出面其它地方

FUJIYAMA, 我就唔會買
不過買左就算LA

一般攝影配件是否不要去大型連鎖店買?

我支55-250未買filter, 請問邊隻牌子好?

另外, 請指教下, 如果帶dslr去東坪洲(或海邊地方) ok嗎? 我聽人講近海邊濕氣重, 易發毛... 去完應如何處理?

版主

原文章由 jaysonmama 於 08-11-12 00:01 發表

下! 點解呀? 因為雞牌?
我上次係CxK買kit set 時, 買左個fujiyama filter, ok 嗎?
是否買番canon filter好d ?

因為佢地介紹D 牌子, 一般都唔係最好, 亦貴過出面其它地方

FUJIYAMA, 我就唔會買
不過買左就算LA

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 chloepapa 於 08-11-11 23:33 發表

8. 唔好買filter, 尤其佢地介紹你買果d

下! 點解呀? 因為雞牌?
我上次係CxK買kit set 時, 買左個fujiyama filter, ok 嗎?
是否買番canon filter好d ?

版主

原文章由 fion88 於 08-11-11 23:05 發表
thx, 咁即係$1600-1700都係合理價錢?!
我未買過鏡頭, 要check d 乜呢, 要唔要帶埋部相機去試?

最好帶埋自己用開的機去試
1. check 下支鏡有無花, 包括鏡身同鏡片
2. 轉下支鏡(zoom 同focus), 睇下順唔順
3. check 下mount 位有無花
4. 向住光的地方, 睇睇有無好多塵 / 黑點在鏡內
(塵就一定有, 差在多定少)
5. 裝上機試用不同光圈, 不同焦距影, 在LCD MON 睇睇有無咩問題
6. check 下d serial no., 保用證 (是否hk canon 行貨)
7. 睇下自己有無帶銀包
8. 唔好買filter, 尤其佢地介紹你買果d

大宅

thx, 咁即係$1600-1700都係合理價錢?!
我未買過鏡頭, 要check d 乜呢, 要唔要帶埋部相機去試?

原文章由 clpapa 於 08-11-11 18:03 發表
你去Canon web site check 左價錢先, 你支55-250MM F4-5.6 IS SRP$1880, 出面街應該有85-9折, 如果有嘢送, 個價會貴少少, 所以無論有冇嘢送計出來都會係差唔多.

大宅

佢話係行貨, 我見灣仔有水貨約$15xx, 但唔敢買
原文章由 Sonic 於 08-11-11 17:27 發表

水貨定行貨?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你去Canon web site check 左價錢先, 你支55-250MM F4-5.6 IS SRP$1880, 出面街應該有85-9折, 如果有嘢送, 個價會貴少少, 所以無論有冇嘢送計出來都會係差唔多.

原文章由 fion88 於 08-11-11 17:19 發表
打电話去天祥留咗支鏡(55-200mm), 有貨,後日取, 但唔肯電話報價, 各位知唔知幾錢較合理呢?
早前問中原$1880等2wks喎

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 fion88 於 11/11/2008 17:19 發表
打电話去天祥留咗支鏡(55-200mm), 有貨,後日取, 但唔肯電話報價, 各位知唔知幾錢較合理呢?

水貨定行貨?

大宅

別墅

回覆 #2 chloepapa 的文章

Thank you晒! 你張相真係幾靚! 我老公就係因爲呢個近距拍攝功能而買部機..

版主

原文章由 jaysonmama 於 08-11-7 16:00 發表

我正考慮三選一.... 50.8/50.4/35.2

請問50.4影出來, 是否顏色方面靚50.8好多? 價錢差幾倍, 是否又係因為膠與玻璃的分別?

分別真係唔太大, 不過鏡頭大一級光圈, 價錢貴幾倍係好正常, 無計

有 F1.4 就多一級可以俾你用

首頁

尾頁

跳至