自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 上校車 於 08-10-22 09:46 AM 發表
台灣人對政治的盲同蠻, 唔係香港人可以理解
在台灣坐的士, 千祈唔好講政黨, 佢可以在公路上趕你下車
在台南, 高雄, 屏東等民進黨根據地, 無論民進黨做左咩衰野
佢地都會挺, 無理據可言
同埋佢地唔係好理解大陸香港的 ...

講真係唔好話去台灣, 總之去到人地國家就唔好講人地國家的政治同唔好的地方, 人在外地有咩事發生就唔好啦.... 只能講邊度有靚地方,建築物同好嘢食.....

水晶宮

原文章由 catjeffcat 於 08-10-22 10:09 發表

講真係唔好話去台灣, 總之去到人地國家就唔好講人地國家的政治同唔好的地方, 人在外地有咩事發生就唔好啦.... 只能講邊度有靚地方,建築物同好嘢食..... ...

唔係我地想主動講
的士司機, 尤其去長途, 司機們不經意就會說起政治
那年, 碰著台灣陳水扁競選連任時中那鬼馬的槍
我台灣的同事坐就是坐正綠營的的士, 說了一句就被掉在公路上

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 臭八婆 於 08-10-22 10:07 發表

叫我candy囉學校個個都咁叫我既

你有興趣咪o係你屋企出發過皇崗行深汕福州臺北臺南咁囉

http://www.2and2.net/files/48fe7f6f3627c.bmp ...

好呀,叫您candy好.
嘩,條路咁複習,我驚唔去到一半就暈車浪訓低囉.mouth:
不如搭飛機去廈門游水去金門,再坐車去台南啦,海陸空玩勻. 去到都無氣同人講政治lu.(唔C得既話 )

男爵府

可能中國係官,佢地先咁做!
我個次去,D人都好有禮貌喎

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 上校車 於 08-10-22 10:13 發表

唔係我地想主動講
的士司機, 尤其去長途, 司機們不經意就會說起政治
那年, 碰著台灣陳水扁競選連任時中那鬼馬的槍
我台灣的同事坐就是坐正綠營的的士, 說了一句就被掉在公路上 ...

掉在公路上mouth: 我好彩呀,去親台灣遇到d人都好有禮貌,所以我好鍾意台灣.

大宅

我坐親TAXI都係聽到D司機大噴口水,好大聲,成日罵路上的道路使用者,好吵

水晶宮

原文章由 FA8866 於 08-10-22 10:17 發表

掉在公路上mouth: 我好彩呀,去親台灣遇到d人都好有禮貌,所以我好鍾意台灣.

其實台灣人好熱情好有禮貌
只係講起敏感話題就企得好硬, 尤其係的士司機, 佢地平常可能只屈在車上, 有時講起野上黎真係欲罷不能
自問好彩, 在台灣那段時期都得到唔錯的待遇
尤其是鄰居

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

水晶宮

原文章由 sylviawong 於 08-10-22 10:15 發表
可能中國係官,佢地先咁做!
我個次去,D人都好有禮貌喎

就算系中國官員
你可以示威
但唔可以郁手
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

嘩~ 有次我去台灣, 我自己一個人坐的士, 仲要係D都幾山卡啦既地方(對我地香港人黎講, 一個足球場咁大既空間冇建築, 已經係郊外! 果度仲要幾個足球場咁大既地方, 只有路.....)

個的士司機問我香港回歸之後政治點樣, 我話幾好丫, 不過香港人都係政治冷感, 唔多理呢D野既!

跟住我地傾起台灣D立委.... 我.... 我唔識死咁笑佢地開會都打交.....

而家諗返起, 好彩個的士司機冇係路中掉底我, 不過咁岩有黑道大佬死左, 佢架車就係靈棚旁邊經過, 附近D黑衣人係咁啤住我地.......
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

水晶宮

原文章由 小寶貝兒 於 08-10-22 13:19 發表
嘩~ 有次我去台灣, 我自己一個人坐的士, 仲要係D都幾山卡啦既地方(對我地香港人黎講, 一個足球場咁大既空間冇建築, 已經係郊外! 果度仲要幾個足球場咁大既地方, 只有路.....)

個的士司機問我香港回歸之後政治點樣, 我話幾好丫, 不過香港人都係政治冷感, 唔多理呢D野既!

跟住我地傾起台灣D立委.... 我.... 我唔識死咁笑佢地開會都打交.....

我那次又係俾的士司機問我地香港人係唔係無晒自由
我咪答佢唔係呀, 香港生活唔錯丫, 無自由我都唔可以黎台灣啦...哈哈哈...咁就帶過左

我覺得佢地係俾民進黨洗左腦架啦

水晶宮

又唔系個個臺灣人都系甘...容易比人煽動果D都系 ...我不嬲都話...越系冇見過世面D人越容易睇唔起人...

[ 本文章最後由 54heima 於 08-10-22 13:33 編輯 ]
少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁

尾頁

跳至