跳至

首頁

尾頁

子爵府

wa,

咩唔駛跟呀, 佢d功課都唔少架, 有時佢唔明我真係要教佢. 我個細仔勁痴我, 所以我一入屋就忙到佢地睏晒先得閑咋!

我仲有餵人奶呀, 不過奶量勁少, 我諗只係confort到細佬咋, 因為佢唔肯食奶咀而且又睏我差, 所以先keep住餵佢囉!

放榜後會忙d咩架, 如果入唔到第一志願就更係忙啦, 咁如果入到呢, 我仲要準備d乜??

我就係怕放榜後忙, 所以準備咗6月6號前再去多次旅行relax吓先囉, 我怕.....落榜後會好忙四處搵學校呢....

原帖由 wawa 於 09-5-8 11:25 發表
Yat

k3都要跟功課? 我就話姐. 我就日日返到屋企就好忙啦! 如果亞仔能自動自覺就更好了, 我真係返去check 就攪掂, 咁你仲有無餵人奶呀? 下個月我唸你出了result 仲忙呀!

...

子爵府

敢去, 我巳改了地點添喇, 本來諗住去BANGKOK架, 而家改去沖繩, 應該無咩問題嘅!

我都好擔心6月6號之後無好日子過, 所以我才預先去玩啫! 如果咁好彩入到NO. 1志願, 我會再去多次慶祝吓添呀, 哈哈....

咁妳而家仲有無餵人奶呀? 妳仲未答我係咪換工人喎!

原帖由 wawa 於 09-5-8 12:25 發表
你仲咁四處去呀(H1N1)? 放了榜成功只是註冊, 買校服,家長會, 分班評估. 仲有你可能要唸搬去邊, 未搬又要找校車等. 如果唔滿意就真係要成日等電話, 因你會交了扣門的FORM.

...

子爵府

到年尾仲有排啦, 佢唔好咩, 點解要換呀???

原帖由 wawa 於 09-5-8 14:33 發表
Yat

無啦!無餵啦!餵到兩歲. 我係想換呀, 但仲未的起心乾去睇. 佢年尾到期了.

子爵府

咁又真係幾差喎! 如果係咁妳而家開始搵定都差不多喇, 因為妳都想同佢早D完約嘛! 佢係咪想妳炒佢補一個月比佢呀? OR佢想轉去CANADA做? 因為我近日有FRIEND個工人都係提早同佢RESIGN要去加拿大呀!

原帖由 wawa 於 09-5-8 15:58 發表
Yat
佢唔係好聽我地講,叫佢找東西永遠都話找不到, 但我一找又找到. 最離譜有次我係ip cam 見到佢, 放底碗飯比我個囡,叫佢快o的食, 跟住佢又走開咗, eeoo唔知佢講乜, 之後行番轉頭整哭我個囡(may be meet 佢), 又叫佢 ...

子爵府

怕眼神接觸???? 佢一定唔慌好得去邊喇! 佢D說話真係信唔過, 妳都係快手D搵定BACKUP好過喇, 都唔知佢幾時發作啫!

係播, 諗落妳同我都係差不多時候請工人的, 我個都係今年11月尾到期. 不過我會提早同佢續約, SAVE番D外傭稅.

原帖由 wawa 於 09-5-8 16:48 發表
我呢個傭話唔會去,佢話遠, 又話唔想再轉其他僱主, 咁你話佢真定假, 但由頭到尾我都係信唔過佢, 因佢好怕眼神接觸我. 總之, 佢係我面前就唔出聲,不過有時佢都駁咀的.

...

子爵府

cyl,

係呀, 生完兩個之後真係辛苦好多, 體力/智力及耐性都要好強先掂!

我個細仔都好難搞, 皮膚差有濕疹, 搞到睡眠質素都差, 佢又痴身, 又惡, 所以我都覺得比佢搞到我好難分身. 有時真係覺得對LUCAS好唔公平添呀...

妳而家請多一個印傭嗎? 佢地兩個工人溝通到應該無問題啦, 不過妳一定要分配好佢地D工作, 如果唔係遲D實有麻煩!

原帖由 cyl299 於 09-5-9 05:18 發表

一姐
阿仔個名係我改既, 因為我老公唔係太識中文嘛, 英文就係我地兩個agree既...

而家阿仔無咁黃喇, 但都要一星期check一次! 今日check過都ok, 佢都有4.14kg喇, 重慧喬果時好多!

慧喬有左細佬之後好難搞, 佢好錫 ...

子爵府

wa,

而家公司d嘢忙完plan緊啦! 嘻嘻...

原帖由 wawa 於 09-5-11 16:34 發表
Yat
你的旅行計劃又點呀?

子爵府

無錯, 妳真係要比工人湊多D細佬, train吓大家, 一定要習慣.

妳點解肯要妳個新工人嘅, 妳講到佢咁唔幫到手, 搞到妳而家好似仲要湊埋佢咁, 好辛苦啫!!!

咁佢唔識湊bb, 識煮飯及做家務嗎?

原帖由 cyl299 於 09-5-11 17:47 發表
YAT, WAWA
而家好多時都係比左bb工人睇, 搞到餵奶都難d, 我好無耐性, 覺得對個女差左, 成日佢一做錯少少野就鬧佢, 不過無辦法, 如果佢再唔獨立d, 我真係搞唔惦!

我第二個工人都係印傭, 不過乜都唔識做, 連片都未換 ...

子爵府

咁妳呢兩個工人夾唔夾呀, 有計傾嗎?

咁都好, 一個照顧細佬, 一個尊職做家務, 而喬喬就比妳MARK實佢.

其實都唔怪得喬喬, 畢竟佢仲係細, 一向都比大人照顧開, 突然家中多了個小生命, 就好多嘢都會唔同咗, 佢都要時間適應的!

算啦, 妳唔好對佢要求太高了, 反正妳屋企應該都夠晒人手做嘢, 就比亞女纏多幾年啦, 到大D佢唔太痴妳時, 妳又會好唔捨得架喇.

我都係咁同自己講, 雖然而家係辛苦, 個個都要照顧, BUT佢地小時候的時間好短, 大約到咗4歲打後都巳經唔駛太須要INTENSIVE咁照顧喇, 好好ENJOY/辛苦埋呢幾年啦....

原帖由 cyl299 於 09-5-13 11:02 發表

而家好多時細佬都係跟工人, 因為大女纏住我好難湊到bb... 其實我覺得咁樣有好有唔好, 好就緊係無咁辛苦啦, 不過而家好少有機會埋身餵, 搞到唔係好夠奶!

個新工人比我train下都好左好多, 都食煮飯, 家務最初好求奇 ...

子爵府

I'm back la.....

早兩星期真係超忙嘛, 忙同lucas溫書準備大考, 忙工作埋數, 忙去旅行....

而家終於可以鬆一鬆喇, 因為urgent嘢巳做晒! lucas的小學派位中咗第一意願, 家下安樂晒lu....

原帖由 wawa 於 09-5-13 12:06 發表
為何全個月都無人上來?
Yat
明日是你的大日子, 希望你成功啦. 唔駛煩.
Cyl
攪得掂兩個無?

子爵府

thx yennie,

其實今次唔係LUCAS叻, 而係好彩先抽到咋, 不過我地都好安慰....

咁影曦係咪9月返學呀?

原帖由 yennie 於 09-6-9 20:41 發表

恭喜晒呀一姐!!!
lucas咁叻仔,你都安樂晒囉~

子爵府

WA,

係呀, 太好喇, 到時細佬都可以享受免費教育了!!! 我暫時未決定幾時搬呀? 因為學校有校車返到TKO....而且細佬又會晌觀塘返PN, 到係睇定D先再作打算了....

我剛晌放榜前去完旅行啦, 我怕如果個RESULT唔好就無得去嘛! 依家派到心水學校又心思思想去多次....

其實LUCAS學校唔係考試, 係叫評估, BUT我覺得同考試差不多, 因為都係要溫習!!!

原帖由 wawa 於 09-6-10 09:07 發表
YAT

實在太好了, 可派到第一志願, 係咪返am class 呀. 咁你要唔要搬屋呀. K3都要考試呀?
咁你幾時去旅行呀, 我都想去呀, 前日學校派了通告7月7日就開始放假啦. 但又怕去旅行,細o個兩個易野H1N1喎.

...

子爵府

今朝註冊時學校講會加開多一條去TKO的路線, BUT未SURE係咪開得成. 我唔急要搬, 因為好多嘢真係急唔嚟. 如果無校車咪等我親自送佢返學囉, 到放學時就工人姐姐接. BUT最好都係有校車啦!

話時話, 朗謙讀了P1都快一年喇, 妳覺得間學校好嗎? 妳有無打算同佢轉校? 我個FD(又係讀基灣)想同個仔轉校呀!!!

原帖由 wawa 於 09-6-10 14:55 發表
朗謙學校都唔係叫考試都係叫評估的. 但佢幼稚園時係無話要默字的. 如果你校車到tko 咁都唔駛搬啦, 我o個時搬都係無校車到咋.

子爵府

CYL,
真羨慕妳有好工人幫到手, 我果個的表現好一般, D仔都唔太跟佢...但我都係唔夠膽換住喇, 唔想再煩....

到咗九月應該會好D, 兩個仔都返晒學, 工人都應該輕鬆少少, 到時連個鐘點姨姨都唔要架喇....

咁妳而家開始減肥咪FIT咗好多囉? 喬喬有無邊間學校CONFIRM咗啫?

WA,
佢好似話覺得基灣D英文唔夠好呴, 所以想幫佢仔轉囉? BUT未知最後有無心儀學校收啫....

妳仔仔係資優生係教得辛苦好多架! 妳要搵到佢的專長, 咁到時就容易教好多喇....

咁妳囡囡係咪九月開學呀? 妳仲打算去旅行嗎?

原帖由 wawa 於 09-6-11 11:15 發表
Cyl

你就好啦個工人咁幫得手, 有個好工人係差好遠的. 因為佢成日攪唔掂我大仔.

子爵府

唔知呀, BUT我FD個仔巳成功IN到另一間學校, 佢好大機會會轉校喇!!!

原帖由 wawa 於 09-6-11 15:55 發表
但明年每班有net teacher 喎.
可能我地呢一輩o的英文太好啦, 相比我同事o個間女子小學校, 佢話我地間小一都咁深, 咁快就教grammer . 我覺得佢地中文比英文, 英文都算係咁, 如果科科都係咁深,我仲辛苦呀.

個心理學 ...

子爵府

係津校, 仲會全家搬去果頭添!

原帖由 wawa 於 09-6-17 10:45 發表
佢轉返去津貼定直資or 私校呀?

子爵府

喬喬唔係巳有學校收咩, 都就快要開學喇, 妳仲要煩咩呀?

原帖由 cyl299 於 09-6-18 08:47 發表
唉...我呢排又煩幼稚園既事, 係hk做父母真係辛苦!

子爵府

妳係咪講緊我呀? 係啦, 6年後又要煩過喇! 係呢, 基灣有無聯繫中學架? 佢D學生多數去邊間繼續升中?

原帖由 wawa 於 09-6-18 09:12 發表
Cyl

係呀煩完幼稚園又會煩小學, 如果小學唔係一條龍中學又要再煩架.

子爵府

巳PM妳喇! 我諗每間學校都有少量學位, 因為一定有人會轉校嗎!

BTW, 妳都考慮同仔仔轉校嗎?

原帖由 wawa 於 09-6-18 09:10 發表
In 咗邊間呀,而家仲有學校有位咩? 你pm 我,我想8 下.

子爵府

咁都派得好好播, 唔駛太擔心! 要煩都係4-5年後的事, 好過幼稚園, 讀唔夠3年就要幫佢地考/搵學校!!!

原帖由 wawa 於 09-6-18 17:01 發表
無聯繫的又要博, 以往頭70%一定入英中,90%都會係band 1 學校. 如果女仔多入庇理羅士, 男女有,ST PAUL CO-ED. 張祝珊. ST. MARK, ST. PAUL CONVENT,
DBS BOYS/GIRLS, LA SALLE, 華仁,
英華女校. 筲官等.

...

首頁

尾頁

跳至