自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 bowling2004 於 08-10-22 14:06 發表
搽品露冇疤架! 真係冇呃你。
上次我都係呀,隔左一日就起水泡,我繼續搽品露,隔左幾日個泡扁左,後尾連疤都冇呀

品露係乜東東呀?係咪去一般藥房買佢就知架喇?
因為我傷得好深!好似有個「乙水」咁!個c6仲好話我論盡!

大宅

原文章由 wong2323 於 08-10-22 14:13 發表
可能個個唔同,我同家人次次都係沖完水,抹掉搽俄羅納英,未試過起泡噃!

可能係呀!我的皮膚超敏感!
唔知樓主家下好o的未呢?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

無錯呀!用牙膏係work架....

子爵府

樓主,
燙傷用"鹽" 去膚住被燙傷既位置,
如面積好大既, 可以用個盤仔裝住D鹽,
最好可以俾多D鹽, 厚D覆蓋住傷口,
一路膚住, 直至到你的傷口離開左鹽之後都唔覺得痛為止,
因為鹽本身有好大既吸熱能力,
你表皮被燙傷左, 但你仍一路覺得好痛,
係因為D熱力都仲留係你被燙傷既位置入面,
視乎燙傷既程度, 所以有分為1級2級3級既燒傷,
如果太嚴重既, 當然要去睇E生OR 去E院,
但如你認為都仲可以既話,
用鹽膚住先, 你亦可以用大量既鹽水代替,
浸住燙傷位置, 直至唔覺得痛為止~
呢個方法係我一個讀藥劑既朋友教我既,
而我上個月尾都一樣被焗爐燒傷左5 隻手指,
事因我大意唔記得左個焗爐一開著左就會燒熱D盤,
我打開個爐就伸手入去一野揸落個盤度,
5隻手指當時痛到好似裂開咁,
我第1時間就去水喉度沖水,
跟住就諗擦D咩好, 我就記起我朋友之前教我既方法,
我都有D懷疑得唔得, 但因為我呢度去睇E生,
最快都要揸成半個鐘車先去到,
所以, 都係搵野擦住先穩陣,
咁我就係用鹽水浸住隻手, 一直浸到離開水唔覺痛為止,
之後我就擦D 凡士林, 5隻手指無起水泡.
1個星期後, 我開始發現5隻手指既傷口既表皮有D變硬,
然後就會慢慢甩左D硬皮, 跟住依家5隻手指係完全無晒事既~
你可以試下~

水晶宮

畀面勳章

品露係藥膏。個盒黃色,有個公仔係隻手指包住繃帶咁既。
萬寧watsons都有。藥房肯定有添啦! 不過我唔知藥房會唔會賣A貨喎。

原文章由 j0 於 08-10-22 14:17 發表

品露係乜東東呀?係咪去一般藥房買佢就知架喇?
因為我傷得好深!好似有個「乙水」咁!個c6仲好話我論盡!

大宅

原文章由 bowling2004 於 08-10-22 14:25 發表
萬寧watsons都有。藥房肯定有添啦! 不過我唔知藥房會唔會賣A貨喎。

thank you!等我買定支先!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原文章由 bowling2004 於 08-10-22 14:25 發表

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

原文章由 wong2323 於 08-10-22 14:37 發表

thank you 2 ar!見到個樣都係去返萬0買去d!

男爵府

原文章由 wong2323 於 08-10-22 14:37 發表

各位媽咪我耒 完d藥膏隻手兩隻手指都係紅,我想問需唔需要睇醫生呀!tahnk

大宅

唔放心o既都係去睇下醫生好...因為我o地都唔知你淥成點!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 wong2323 於 08-10-22 13:43 發表
用水喉水沖,沖完搽京萬紅 / 俄羅納英都ok!

我都鐘意用呢2樣喎, 咁岩既

京萬紅好好嫁, 我試過水泡都唔會起, 如果無俄羅納英頂住先啦~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 芝士腸 於 08-10-22 15:29 發表

各位媽咪我耒 完d藥膏隻手兩隻手指都係紅,我想問需唔需要睇醫生呀!tahnk

其實我地唔知你淥成點, 紅就一定會紅, 仲會痛一輪嫁, 如果你覺得唔對路再去用水喉水再沖多一輪, 再塗多次藥膏, 再唔得就去睇醫生喇.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至