自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

春季勳章

最後回覆 發表於 16-6-9 13:34
珀麗灣最後一期係2011年

珀麗灣,一般人睇環境好好!
住緊嘅朋友就話牆身好易霉。要密密清潔先得。有小朋友的話, 入唔返馬基就幾麻煩。

男爵府

你有冇睇過縉皇居?(emoji)度人少d, 同埋唔俾養狗

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:深井碧堤 vs 珀麗灣.... 邊度好住d

我娘家就係住碧堤,珀麗灣我都成日去,交通上碧堤方便過珀麗灣,就算夜返都唔驚無車,但珀麗灣就真係唔可以夜返,除非搭的士
如果環境上珀麗灣真係唔錯,好有假日feel, 我自己有養狗,啲人對狗好friendly

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 teresayan07 的帖子

我住過碧堤幾年, 對我嚟講環境是不錯 , 管理也幾好, 因揸車出入無交通問題, 但如果往二十樓以下的, 早上返工返學, 要等幾部 lift 先入到, 因座座都成70, 雖然有四部客 lift, 但好出時落到來已爆.

令我最煩厭的是小强問題, 我自己住不同地區甘多年從無大/小强出現過, 但住咗碧堤就算試過不同座數有高有矮層, 都小强常伴左右, 去到化境地部. 試過去旅行前用煙霧炸吓, 清潔姐姐說有成百幾隻小強屍. 我試過在自己大厦門前見到超大甴曱行過, 實在驚嚇, 向管業處投訴, 他們回覆已定期及常常做滅蟲工序, 因很多住客投訴曱甴問題, 但始終解決不到!

禁止訪問

珍珠宮

綠絲帶 發表於 16-6-9 17:27
近美孚,点解唔考慮四小龍?出tst都方便
太貴... 超出預算..

珍珠宮

karenlohy 發表於 16-6-9 17:26

我住過碧堤幾年, 對我嚟講環境是不錯 , 管理也幾好, 因揸車出入無交通問題, 但如 ...
啊...........點解會咁?
呢樣堅驚 wor........

禁止訪問

子爵府

dickl 發表於 16-6-9 16:33
九倉同會德豐米係同一間公司,老豆同仔嘅分別

但建築用料好唔同
會德豐用料同設計好好多

禁止訪問

珍珠宮

綠絲帶 發表於 16-6-9 17:32
是買嗎?前些時我也看過,四小龍55x 有盤,萬景峯低層已要650萬,仲要開門有臭渠味 ...
四小龍好多都叫6百中到尾...碧堤都係5百中上下..

子爵府

回覆:Anke615 的帖子

但亦有人話旺桃花,財,但不利健康

伯爵府

以前去珀麗睇過樓,飛機噪音都幾嚴重,而家是否還有此問題?

大宅

teresayan07 發表於 16-6-9 13:13
主要係因為想搵d環境清靜同空氣好d既地方...最近睇過呢兩度... 屋苑環境感覺都幾好..
不過因為我唔熟個頭.. ...

提議你睇埋東涌,東涌近港鐵站都有幾個屋苑,起碼行路都到港鐵站!樓下附近仲有巴士出市區!
屋苑都新淨,又有會所。附近又有街市,樓價同柏麗灣可能差唔多的,惟一諗係小學校網麻麻,但住就一流!行出樓下大部份都係外國人,環境又好好住。
我都住左10年東涌的。

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

聽說此地以前是生力啤酒廠,製造過程要發酵,所以地底下有大量曱甴生生不息,滅不絶。我試過半夜入廚房飲水,一開燈成廿隻小強在工作台面四散逃亡,真係人攞命!

伯爵府

我會㨂珀麗灣,比較過碧堤,樓齡差不多或珀麗灣耐 d 嘅樓,質素同保養,珀麗灣好 d, 間格好用 d, 感覺開揚 d, 舒服 d!

交通方面,珀麗灣巴士有時間表,基本上都準時,我又覺得都方便,亦有通宵車,都係有晒時間!

打風,起初屋苑新,會有混亂,但而家見都冇乜嘢,但封咗橋就真係唔俾車出入,但見就算掛咗 八號風球,未封橋都有巴士行!但對掛八號風都要開工嘅人就真係唔得!

我自己一直住珀麗灣,有諗過轉碧堤,但睇過環境同樓,結果都係住返珀麗灣!如你有私家車,你要考慮,珀麗灣係唔俾私家車入!

以上純粹個人意見!

公爵府

虎到金來勳章

一定碧堤,風水好好!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:深井碧堤 vs 珀麗灣.... 邊度好住d

我住過碧瑅。 食方便, 又有車出港島 , 忘命van 出九龍。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

引用:你有冇睇過縉皇居?(emoji)度人少d, 同埋唔

原帖由 lamwwjd 於 16-06-09 發表
你有冇睇過縉皇居?(emoji)度人少d, 同埋唔俾養狗
向海嘅單位, 風水唔好。 我cfu 係咁講。

珍珠宮

Pulmma 發表於 16-6-9 19:53
向海嘅單位, 風水唔好。 我cfu 係咁講。
向海風水唔好????

首頁

尾頁

跳至