論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日, 個前工人放咗監(偷竊). 個agent打嚟話要我賠機票送佢走. 我真係好慶! 佢偷完我野仲要我送佢走? 香港政府點做野架?
其實我係唔係真係要賠? 我驚個agent又呃我!

btw, 各mami小心, 因佢應該又會開始搵工! 佢叫s!swat!, 千歧唔好請!
全新hp officejet printer~只售$1250 有意者請pm我!

複式洋房

有無相睇??知唔知佢喺邊到出冊??

水晶宮

即係告イ巨唔入? 係, 要俾機票イ巨走, 政府唔會負責, 呢d就係不平等條約!!!

[ 本文章最後由 CINDYC 於 08-10-22 20:03 編輯 ]

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

原文章由 kwy20082008 於 08-10-22 19:11 發表
有無相睇??知唔知佢喺邊到出冊??

佢個身分證係w902894(x), 今年24歲(好似係), 2/9/198X出世! 小心小心!

全新hp officejet printer~只售$1250 有意者請pm我!

大宅

原文章由 CINDYC 於 08-10-22 20:00 發表
即係告イ巨唔入? 係, 要俾機票イ巨走, 政府唔會負責, 呢d就係不平等條約!!!

告得入呀! 佢坐咗7日監架!

子爵府

我个 ex-yan 偷野判坐兩个星期監,我一樣
要比機票送佢走.

男爵府

點解偷完野都係坐7-14日咁少?

洋房

咁有冇分偷邊個人的野先要陪機票 ?
我有個前工人完左約好耐都冇見過佢,
有佢d街市朋友話佢因為搵唔到第 2 個
僱主而 overstay 比police捉左, 如果
係真, 我好擔心呀, 因為機票錢比左佢
2000蚊, if佢冇買機票, 咁我仲要唔要
再買番比佢呢 ? 希望佢冇咩事, 咁我都
唔使煩...唉, 有冇人知點算 ?

水晶宮

完全唔明你個agent諗咩,,

有犯罪記錄 應該會被即刻停止佢既工作visa架wo~

點可能仲被佢係香港搵工呀...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

據我所知係僱主要比機票佢走,但曾經有位僱主話我聽,佢工人係由監獄坐完直接"介"佢回國的,so個僱主唔駛比機票呀.
所以我都搞唔清究竟要唔要比.mouth:

但佢搵工個part,您快d寫信比immg,比晒所有case等情況佢地,話比佢地聽,叫佢地留意呢個工人搵新僱主啦.(最好by hand交去,寫埋top ugent!!!)
希望immg會做野啦.

男爵府

顧主是要補機票 ... 等同她辭職一樣 !
佢哋偷嘢唔會坐得耐呀 , 因為政府唔會 "哂" 米飯呀 !
但入罪後 , 政府會出信要她幾時前要離港喎 , 我朋友個印傭今年 3月在超市偷嘢 , 判罪名成立 , 入獄 7天 , 永久不可以以傭工 (工作) 理由入境及取得簽證 ! 刑滿後7天內要離境 !

大宅

以我所知好似係因為visa問題,如果佢坐完出黎個visa仲未過期,僱主要比機票,但如果佢坐完出黎個visa已過期,政府就會解佢走,所以唔洗僱主比機票!

原文章由 FA8866 於 2008-10-23 01:11 發表
據我所知係僱主要比機票佢走,但曾經有位僱主話我聽,佢工人係由監獄坐完直接"介"佢回國的,so個僱主唔駛比機票呀.
所以我都搞唔清究竟要唔要比.mouth:

但佢搵工個part,您快d寫信比immg,比晒所有case等情況佢地,話 ...

男爵府

好媽媽勳章

我個姐姐又係因為偷野依家仲坐緊(判6個星期), 好似係僱主一定比機票送佢返歸即使佢犯罪都係要. 我都賠o左 $2310 比 agence 代買機票. 我個 agence 話佢犯過事應該入境處兩年內都唔會再批呢個人黎香港做野.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

香港 d 法例真係對僱主好唔公平架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

複式洋房

You should buy ticket for her by yourself. What happen if the agent does not do anything (you can always buy a cheaper ticket at travel agents)? Then you will lose money again.

Ask your maid when does she wants to leave (with written confirmation, other immg will ask you to pay the passage again for her overstay). Ask you maid to sign for receipt of the ticket.

Remeber : written confirmation can protect you always.

Good luck.

男爵府

原文章由 hinhin.mami 於 08-10-23 09:06 發表
我個姐姐又係因為偷野依家仲坐緊(判6個星期), 好似係僱主一定比機票送佢返歸即使佢犯罪都係要. 我都賠o左 $2310 比 agence 代買機票. 我個 agence 話佢犯過事應該入境處兩年內都唔會再批呢個人黎香港做野. ...

兩年內?? 咁少??

男爵府

好媽媽勳章

我都覺得兩年太小, 最好以後都唔批佢過黎做野,警惕o下班姐姐都好 ar.

[ 本文章最後由 hinhin.mami 於 08-10-23 11:39 編輯 ]

珍珠宮

我2月時炒咗個印印, 補晒錢同機票, 但印印在上機前一晚喺agent屋企走佬想搞事, 佢過期居留俾差人拉咗坐咗成個月, agent話懲教處問前僱主會唔會再幫佢出機票, 唔出就等下次遣返其他人時一次過解佢出境, agent話我唔出都冇問題, 因我之前已俾咗機票, 佢自己出囉, 唔想見到工人再坐多2-3星期咁慘.

禁止訪問

deleted

大宅

多謝晒大家既建議. 香港正苦不嬲都淨係識保障非香港人架啦(eg. 大6, 工人等等), 費事呢班人話香港歧視佢哋嘛!

我決定會帖機票. 簽receipt保唔保障到我? 我驚俾佢告!

首頁

尾頁

跳至