自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡之前食野一定要玩玩具睇電視,每次都餵成個鐘,呢兩星期我決心唔俾玩具同電視,俾佢開始學習自己畢黎食,佢識自己畢入口,但就成日食幾啖唔食想玩,又係攪成個鐘先餵完,今日換隻羹俾佢佢當新玩具又肯自己再畢黎食,半個鐘已經食晒

請教有經驗嘅媽媽,我應唔應該成日換羹俾佢呢?
點樣可以令佢食快d同埋自己食完一餐飯?
一日三餐真係好痛苦

珍珠宮

回覆:chanchan116 的帖子

未夠18個月就要求bb自己食?是不是有點要求高了點?基本上係嘗試俾bb坐定定習慣食飯,都可以開始訓練自己食。做得如就有鼓勵啦!做唔到亦問題不太。

我自己小朋友都係大約2歲先可以實係自己食,不用餵,可能天生太鍾意食嘢啦!如果出街食,就真係唔駛我理,自己搞掂,還會用筷子。

公爵府

我囡 25個月, 一半自己食, 一半餵

伯爵府

換餐具我覺得ok 呀,最緊要佢唔好搵支匙嚟玩食物。果時我女細個食到自己唔食我就收嘢,曾經有段時間佢都係食得幾啖,我尤得佢,肚餓自然會食。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

歲半,真係唔好要求佢完整自己食晒。慢慢黎,俾佢知食飯係一件愉快既事,應該會好d…
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

我個女1y4m已經自己食
點會無可能
但唔同的係
我個女食野唔睇電視 唔玩玩具

男爵府

另外,我好中意買唔同餐具
成日轉新
多d新鮮感嘛

珍珠宮

畀面勳章

比佢自己食佢慢慢會習慣

我個女要成家一起食返先有動力

我地會鼓勵佢做得好

慢慢佢會有信心覺得自己係做到

而家唔比我地幫要自己食先行食

身教同說話好重要

慢慢黎最緊要唔好心急

禁止訪問

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我2 個小朋友都係1 歲自己食
我地食飯係冇tv, 冇玩具, 可能慣左, so佢地係歲幾時都ok
但一定唔可以要求高。 佢用手食又好, 食到成地/頭都係飯, 都要耐性。 初初我會由佢食45mins, 只要唔係玩飯/掉飯, 我ok. 到幾個月後會見明顯進步。 到而家細仔2 歲多, 20mins食完, 仲好clean, 仲自己去洗手clean咀。

公爵府

好媽媽勳章

兩歲前都係手抓期,佢用手由佢,比個安靜既環境同你一齊食,成身成頭成地都係唔好理佢,食完就抹乾淨,一齊食先好食

伯爵府

回覆樓主:

我仔14個月開始自己食,坐high chair, 無電視,我準備幾隻spoons, 佢自己畢一隻,我又餵一隻,加上佢好為食,16個月已經唔肯畀大人餵,要自己食。不過你預佢會用手抓,又會成地污糟,由佢,放定張報紙post係地下,唔係有排清潔。

大宅

米豬蓮 發表於 16-6-12 03:20
兩歲前都係手抓期,佢用手由佢,比個安靜既環境同你一齊食,成身成頭成地都係唔好理佢,食完就抹乾淨,一齊 ...

想問你地應該同bb一齊食同一樣野定係一齊開飯但食唔同野都得?

大宅

casscassy 發表於 16-6-12 03:36
我仔14個月開始自己食,坐high chair, 無電視,我準備幾隻spoons, 佢自己畢一隻,我又餵一隻,加上佢好為食 ...

我囡又係,剛剛17m已經唔肯俾人餵了

大宅

vvvir 發表於 16-6-11 23:50
另外,我好中意買唔同餐具
成日轉新
多d新鮮感嘛

多謝你,本身擔心換餐具換得多佢會要求我日日唔同款,睇到你回覆個心都定d,希望我囡都會好似你bb咁乖

男爵府

我b一歲已經完全自己食
由佢識拎嘢開始,應該七八個月度已經比啲菜心呀、星星餅佢執嚟食
我覺得首先要唔好唔抵得
唔好唔抵得佢食得污糟
唔好唔抵得佢用手或者用餐具唔叻
同唔好唔抵得佢食得少
Set個時間,例如30-40分鐘,食咗幾多都走
下餐先有得食
有進步就讚下佢
你有你食,佢有佢食
你覺得食嘢係壓力,佢會感受到

公爵府

好媽媽勳章

chanchan116 發表於 16-6-12 03:39
想問你地應該同bb一齊食同一樣野定係一齊開飯但食唔同野都得?

我女由6個月起 佢食乜我食乜,佢唔食淋野蓉/粥,直接煮大人食物好方便

男爵府

我細女15個月,可以自己食。剛開始我係俾隻空碗佢同一隻湯匙,buk一啖係佢面前隻碗,自己餵佢一啖再指導同幫佢用自己手上的食一啖,練習一兩星期,佢就識自己食。我大女都係同一方法,佢18個月已經自己食得好好不過當然好難免小朋友食到天一半地一半。而家同一方法教妹妹,效果不錯。

水晶宮

回覆樓主:

我仔一歲已自己畢野食, 歲半自己食。 而家d家長覺得冇可能???

用戶要求終止服務

birdbird 發表於 16-6-12 08:07
我仔一歲已自己畢野食, 歲半自己食。 而家d家長覺得冇可能???

Jm們啲小朋友真係好乖啊。
我喺我小朋友歲半時想佢自己食,我99當我白痴,虐兒。佢餵到個孫5歲半,佢仲批評啲食物無營養,要餐餐煮啲一模一樣嘅飯菜。之後上小學我簡直可喜可賀因為午餐喺學校食,晚餐99都無嚟教個孫食飯。

首頁

尾頁

跳至