跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

大宅

回覆樓主:

我女系栢麗26樓學。。
學左成年幾。。。好好

大宅

嘉汶 發表於 16-6-11 23:56
我女系栢麗26樓學。。
學左成年幾。。。好好

邊間?

別墅

回覆樓主:

除左柏麗,仲有冇其他地方可揀?

男爵府

回覆 嘉汶 的帖子

想知邊間??

大宅

回覆樓主:

系電器舖隔離。。 門口貼左好多珠心算資料

大宅

栢麗26樓心算小博士,超好(emoji)

男爵府

好媽媽勳章

呢間確係唔錯, 雖然柏麗有其他比佢平嘅選擇, 但佢進度因小朋友而上, 小朋友若吸收快, 快人幾條街都得.

我嗰個以前幼稚園, 同學仔喺出面學成年都用算盤, 我嗰個喺呢度就2個月開始唔駛數盤. 而家加減乘除快我好多, 上小學計數都準確性好高.

男爵府

sensei 發表於 16-6-16 11:30
呢間確係唔錯, 雖然柏麗有其他比佢平嘅選擇, 但佢進度因小朋友而上, 小朋友若吸收快, 快人幾條街都得.

我 ...

請問你跟邊個老師?最細幾歲學珠心算?

男爵府

好媽媽勳章

jenny10 發表於 16-6-17 12:01
請問你跟邊個老師?最細幾歲學珠心算?
平日只有一老師,星期一二休息, 星期三四五得呢位女老師. 星期六下午會有多位男老師, 只教進階班及記憶班. 星期日好似只開上午, 從來冇上過星期日, 所以唔肯定.

最好K2開始學, 因為已識睇識寫數目字. 越細開始越, 會聽老師枝笛, 學口訣時加二減二, 加五減五. 小學至開始就會用自己方法計, 咁反而冇咁快上手.

我都遲咗, K3至開始, 上小學前嘅暑假搞掂晒加減乘數, 開始學除數.

都係嗰句, 因人而異, 睇吓小學友肯唔肯每日做小小練習. 應該唔多過半小時啩.

我嗰個就鍾意臨上堂前一日, 一口氣做, 都有辛苦嘅時候. 但自細去茶餐廳或酒樓食飯叫佢計定埋單幾錢, 找番幾錢, 佢就會幾開心, 幾有自信.

男爵府

sensei 發表於 16-6-17 12:10
平日只有一老師,星期一二休息, 星期三四五得呢位女老師. 星期六下午會有多位男老師, 只教進階班及記憶班. ...

多謝回覆,請問上到小學幾年班開始唔使學珠算,因為聽人講珠算好似只幫計快同準加減乘除?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

sensei 發表於 16-6-17 12:10
平日只有一老師,星期一二休息, 星期三四五得呢位女老師. 星期六下午會有多位男老師, 只教進階班及記憶班. ...

請問幾錢堂呢?

男爵府

好媽媽勳章

jenny10 發表於 16-6-17 14:20
多謝回覆,請問上到小學幾年班開始唔使學珠算,因為聽人講珠算好似只幫計快同準加減乘除?
...

學到幾位乘幾位,幾位除幾位,準確又快嗰時可轉去跟男老師學深啲,除心算外,會涉及其他如份數,小學生學中學數等等。

小學時,個人認為有幾樣要注意:

要識解題(呢方面有部份人覺得奥數強啲,但難嘅奥數題又往往只出現喺奥數比賽或平時工作紙度,未試喺考試出)
加減乘除準確性(珠心算較強)
夠唔夠時間做完份卷覆埋卷(計得快有so)

慶幸自己嗰個先學珠心算,上咗小學至學奥數。奥數亦可淘練習嚟自己教,但心算就自問教唔倒。

針冇兩頭利。

男爵府

好媽媽勳章

baby_happy 發表於 16-6-17 22:18
請問幾錢堂呢?

$150

男爵府

sensei 發表於 16-6-17 22:27
學到幾位乘幾位,幾位除幾位,準確又快嗰時可轉去跟男老師學深啲,除心算外,會涉及其他如份數,小學生學 ...

Thx!

公爵府

sensei 發表於 16-6-17 23:14
$150

thx, 請問係咪一個月4堂啊?

男爵府

好媽媽勳章

回覆 baby_happy 的帖子

睇嗰個月你揀嘅日子有4星期就交4堂, 5星期就交5堂, 如此類推.

公爵府

sensei 發表於 16-6-21 15:10
回覆 baby_happy 的帖子

睇嗰個月你揀嘅日子有4星期就交4堂, 5星期就交5堂, 如此類推. ...
thx

大宅

回覆 sensei 的帖子

請問21樓心X小博士-何老師的操手好嗎? 因見到2013年的post, 請有個5歲女仔, 比何老師叫佢錫另一個男同學, 家長致電查詢話係講笑, 但小朋友真係做左, 又話老師借筆比小朋友, 但小朋友唔記得還, 而被老師話偷野, 請問現學的家長, 對何老師的評語如何, 因我想幫阿囝報上珠心算, 睇緊邊間好, 而這間都有幾好的評語, 但有操手問題的評語, 讓我要認真考慮下

大宅

我女係26樓學左成年,初初學係幾好,女女好快學識,但呢個老師講野好直,會鬧小朋友,我女女初學計得快佢好鐘意我女,但之後越來越難,女女有時會計錯,佢就會勁鬧,其他小朋友都一樣,明白小朋友有錯當然要話,但有時真係唔可以迫,我女已好唔鐘意,搞到佢連數學都怕,每星期好似去受苦咁,我怕搞到厭學,所以停左無反

首頁

尾頁

跳至