自由報料

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

今年二月開始頭皮癢,髮際、頸及頭皮又痕又生頭瘡,西醫及專科睇在好多個,但只係開抗生素,類固醇,藥性洗頭水,反反覆覆。近來轉睇中醫食左十數劑中藥,瘡少左但頭痕依舊,痕到入心入肺,所以仍然食緊抗敏感藥。想問有冇人睇中醫醫好個病。依家個人搞到好灰....有冇人可以救下我.....

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

會唔會係洗頭水問題??
有無轉過洗頭水呀//?

別墅

starer 發表於 16-6-12 23:38
會唔會係洗頭水問題??
有無轉過洗頭水呀//?

生病後轉左十種洗髮水,儘可能用天然果D,而家用緊茶籽粉,同埋間中轉用阿原果隻艾草洗髮水,但係都解決唔到頭痕頭瘡。

男爵府

你可試用這牌子 : E-saki藍光洗髮精,E-saki藍光頭皮調理液.你可向香港代理查詢用那隻系列啱你,但香港買貴,我是從台灣樂天市場買的.
希望可以幫到你 :)

https://www.facebook.com/esaki.hk

藍光Oil採用植物來源的日本天然氨基酸,高生物分解性,與肌膚相同的弱酸性。含天然植物活性成分精華,深層淨化、改善頭皮油膩問題,預防酸臭及毛孔阻塞,具有殺菌鎮定、抑制油脂分泌之功能,使頭皮清新舒爽,髮質柔順不乾澀。
適用:日常使用可平衡油脂分泌,改善頭皮頭髮油膩問題,亦同時適用於面部及身體的清潔
http://www.esaki.com.hk/detail_product.php?reid=99&Id=105

紫光Sensitive
紫光Sensitive採用植物來源的日本天然氨基酸,高生物分解性,與肌膚相同的弱酸性。含天然植物活性成分精華,加強頭皮保濕,預防頭皮屑形成,同時在頭皮形成防護膜,調節角質乾化所形成掉屑,改善敏、癢問題,提供頭皮舒適環境。
適用:日常使用可有效改善乾、敏、癢、紅腫、發炎等問題,預防頭皮屑形成,亦同時適用於面部及身體的清潔,溫和滋潤亦適合嬰幼兒使用
http://www.esaki.com.hk/detail_product.php?reid=99&Id=106

E-SAKI質髮醫學 髮柘苑彩文老師案例分享:

我的手用類固醇的藥20年了,
手一直是裂傷,紅腫,癢,
噴紫光沒再抹其他東西,
今天早上的手都退紅了,半夜手也都沒有癢,
傷口都癒合了太好了,終於可以終結類固醇的藥了!

See Translation

E-SAKI質髮醫學 台北質髮團隊英如老師分享
這是我女兒的頭皮(她才五歲大),六月份時只是大約只有5元硬幣大,當時我自己看到的是頭髮被菌啃蝕,但醫生說沒有,後來越來越嚴重,頭皮出現紅腫有化膿,看了四家醫院都跟我說是濕疹,吃了藥抹了藥也不見好轉,還越來越嚴重,到了7月中旬轉診至台大醫院治療,確診為頭膿癬,一直没見好轉……
後來因緣際會開始從九月份接觸E-SAKI至今,使用E saki產品調理修護約五個星期了,漸入佳境,妹妹的頭髮也慢慢的長出來,非常感謝E-SAKI及大家!

See Translation

別墅

janbugatti 發表於 16-6-13 01:25
你可試用這牌子 : E-saki藍光洗髮精,E-saki藍光頭皮調理液.你可向香港代理查詢用那隻系列啱你,但香港買貴, ...

謝謝,不過我個情況係連額角眉心(有時連掌心)都痕,估計非單純外用洗頭水可以搞定,故此想從中醫去調理身體,固本培元。

男爵府

玩具勳章

回覆樓主:

要戒口,唔係話戒海鮮,係要戒高蛋白質食物,少食肉,食清些,你應該毒素太多。
洗臉用極溫和洗面泡泡,用凍水,手指甲要有咁短剪咁短。
洗頭用薄荷成份洗髮水,最好用凍水洗。
你要捱一段時間,佢會自然好,要耐性。壓力緊張會令情況惡化。

瑪瑙宮

引用:本帖最後由 gordonyuen 於 16-6-13 00:42

原帖由 gordonyuen 於 16-06-12 發表

試下用深層清潔洗頭水。
不需藥性的。
毛孔閉塞都會有呢類現象。
用一段時間。會有改善。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

珍珠宮

gordonyuen 發表於 16-6-12 23:28

今年二月開始頭皮癢,髮際、頸及頭皮又痕又生頭瘡,西醫及專 ...

之前睇過皮膚科醫生,佢話改用BB洗頭水無藥性的

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

魚子媽媽 發表於 16-6-13 10:57
要戒口,唔係話戒海鮮,係要戒高蛋白質食物,少食肉,食清些,你應該毒素太多。
洗臉用極溫和洗面泡泡,用 ...

謝謝,看來我再吃多一個月中藥(中醫開方隔天煲藥,即食多十數劑),加食得清D,睇下情況如何。

別墅

beautyhappy 發表於 16-6-13 12:39
仲有, 現在我一覺痕, 就搽 lotion, aveeno 濕疹果隻, 都幫都下。

攞嘢, 特别係會造成壓力在掌心的, 例如匙 ...

明白,你應該係濕疹?我個種脂溢性,即係脂肪團積毛孔,所以一塗lotion會更嚴重,頭皮會更痕。

禁止訪問

別墅

beautyhappy 發表於 16-6-13 13:15
醫生說過荨麻疹, 有點像濕疹

上星期試過五天只吃中藥而唔食抗敏藥,痕到飛起。結果投降食番抗敏藥,先叫做止到七成頭痕。

禁止訪問

別墅

你試吓戒口一個星期淨係食白飯同埋菜心瘦肉,頂得順嘅話就連瘦肉都唔好食,睇下有冇改善。食少一個星期少啲營養冇問題,但如果咁樣可以痕少啲嘅話就證明你平時嘅飲食令到你敏感

別墅

Davia_Salad 發表於 16-6-13 16:45
你試吓戒口一個星期淨係食白飯同埋菜心瘦肉,頂得順嘅話就連瘦肉都唔好食,睇下有冇改善。食少一個星期少啲 ...

呢個建議唔錯,等我搵個長週末唔駛返工,連續一個星期食清淡D試試。

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

用BB 個啲會唔會冇咁刺激

別墅

zuzu888 發表於 16-6-13 22:37
用BB 個啲會唔會冇咁刺激

用過自己個女果支BB洗頭水(Chicco),又用過全天然無香味嘅Dr. Bronner番梘,都係唔掂。因為有頭瘡,所以清唔到瘡都係會痕。

大宅

回覆:(求救!!)頭痕得要死@@脂溢性頭皮炎及毛囊炎><

可以試下呢支野,純中草藥提煉,完全無副作用,最主要系殺菌

好眼訓

首頁
12345...7

尾頁

跳至