懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BTW, 水果糖份都好高, 千祈咪食過量.

洋房

i also need to see 營養師 tomorrow. My Dr. said I've just reached the passing level 7.8. I also need to go to hosipital next week.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉,我上星期五去左健康院飲糖水,點知今朝10點幾就收到電話,要我返去見醫生.下午去見醫生話血糖高左dd,空肚個時就 pass,飲完個杯糖水2個鐘後就肥老左 ( 8.3 ) 醫生話高左d要我返去威記再去見醫生同營養師,要跟餐單食呀 ( 1800 卡路理 ).

洋房

我今日都去咗qe飲糖水呀, 好快下午有姑娘打我手提啦, 不過我miss call, 聽番留言至知, 都知衰咗啦...,

男爵府

原文章由 bcmok 於 08-10-27 21:13 發表
唉,我上星期五去左健康院飲糖水,點知今朝10點幾就收到電話,要我返去見醫生.下午去見醫生話血糖高左dd,空肚個時就 pass,飲完個杯糖水2個鐘後就肥老左 ( 8.3 ) 醫生話高左d要我返去威記再去見醫生同營養師,要跟餐單食 ...

最重要少食多餐, 少d 飯,麵,麭 同高炭水化合物既食物 etc
唔好食/飲高糖既野.

水果高糖要食少d.

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

男爵府

我媽咪係生我時有糖尿, 我8w幾時已經入院住咗一日喇, 係醫院食嗰兩餐, 血糖都好靚冇問題, 之後係醫院教埋我篤手指, 而家一個禮拜要自己篤兩日!

係醫院仲見埋營養師, 要食1800卡路里餐, 生果每日可以食兩個架, 係醫院派俾你個橙嘅 size 囉!

三餐之間仲有小食架, 只要定時定侯食飯就冇問題, 我尋晚係屋企煮金菇牛肉蟹柳烏冬(蕃茄南瓜湯底), 當然要注意個份量, 牛肉只可以食三至四片, 餐後驗血糖都係 6.0, 其實每餐可以有好多選擇架, 我都係摸索楷段囉!

原文章由 BKVIP 於 08-10-27 14:47 發表
各位我星期五住左一日院啦,真係悶到嘔呀~ 真係寧願返工都無咁慘,食又食唔飽 講下我既結果先︰

8:30 am - 空肚抽1支血 --> 4.6
9:00 am - 食一碗有咸味既粥
12:00 nn - 拮手指 --> 4.3 (因為其間我出院去永安掃貨 ...

大宅

我去完一日院後無再收到電話啦,依家29週,唔知遲d 會唔會叫我又返去再驗呢?

我依家都少左d出街食飯,有時都會自己煮,食少左甜野。大家加油啊!

別墅

i also need to see 營養師 this Thur. My Dr. said I've just reached the passing level 7.8. but my result is 9.1!!!! week

So I need to stay in Hospital for one day next week. If I can't pass the test after dinner... nurse said I need to stay for more days to have treatment

大宅

好媽媽勳章

因為9月尾要stay一日食餐, 前幾日醫生比返個報告我, 3餐後驗血既血糖都pass, 當堂開心哂! 真係要努力戒口同減少食澱粉既野!雖然係pass..但醫生話都要keep住1800kcal

p.s. 少食澱粉質, 少食多餐, 食飽飽散步, 甜野就唔好食喇!

大宅

問過e生,就算一日test pass 左,但到就生可能都要再返去做多次test

男爵府

好似keep住血糖高對BB都唔好. 個fd因control唔到, 催生左.
講座話BB習慣高血糖, 出左黎唔慣, 又會易d炆憎d wok.

大宅

我同你差唔多呀, check到8.4呀, 星期一去左見營養師, 27號返威記覆診, 你幾時再返威記呀?

原文章由 bcmok 於 08-10-27 21:13 發表
唉,我上星期五去左健康院飲糖水,點知今朝10點幾就收到電話,要我返去見醫生.下午去見醫生話血糖高左dd,空肚個時就 pass,飲完個杯糖水2個鐘後就肥老左 ( 8.3 ) 醫生話高左d要我返去威記再去見醫生同營養師,要跟餐單食 ...

大宅

你唔好太擔心, 我都8.4呀, 不過點解你要入院一日既?
我就岩岩係星期一見左營養師, 而家少左出去食飯, 多數屋企煮同埋帶飯返公司, 姑娘話3日後自己拮手指check, 所以聽日我就開始拮手指生涯

原文章由 BKVIP 於 08-10-23 11:57 發表
琴日去e院飲糖水,下午就收到姑娘打電話俾我叫我入院一日食e院餐... 佢話超過7.8 就唔合格,我8.2呀… 係咪好高呀?我好唔開心,喊左几次,好驚bb有事,又驚要打針... 因為我家族有糖尿病,所以我係高危一族。我又唔知係咪同我飲食 ...

別墅

原文章由 BKVIP 於 08-10-23 12:31 發表

依家就快28週。我1x 週時在私家驗小便時超標,抽過一次血pass。依家就好似好嚴重咁,你6.8都話高,咁我咪超高囉?e院隨左叫你控制飲食,駛唔駛再入院check架?or 自己租機check 血糖?
~>0 ...

餐前check 4-6, 餐後5-7就ok, 我果時都係, 飲糖水結果係8.2, 之後跟住醫院既指示去食就ok控制得到, 唔使擔心!

別墅

原文章由 WHY2005 於 08-11-12 15:26 發表
你唔好太擔心, 我都8.4呀, 不過點解你要入院一日既?
我就岩岩係星期一見左營養師, 而家少左出去食飯, 多數屋企煮同埋帶飯返公司, 姑娘話3日後自己拮手指check, 所以聽日我就開始拮手指生涯

...

我果時都係, 一日拮6次, 手指都花哂呀, 但為佐bb好點都要頂硬上! 因為我爸有糖尿病, 所以我好早就要飲糖水, 一直到生我total 拮佐超過40次手指! 因為醫院限定每兩個月review一次血糖!

男爵府

我阿媽係生我時有糖尿, 醫院一早就好照顧我喇, 上個月入院住咗一日, 而家係屋企篤手指, 冇食藥之後, 呢個星期好似有d失控咁, 食完排骨飯11, 今朝食腸粉燒賣(少醬油)有10.9, 好似唔受控制咁, 我食完早餐特登行遠d路先返公司!

之前有藥食, 都冇咁架, d血糖好靚架, 最多都係得6.2, 而家內科下個月先覆診, 產前又係下個月, 呢兩/三個星期點算呢?

原文章由 小田 於 08-11-12 15:50 發表

我果時都係, 一日拮6次, 手指都花哂呀, 但為佐bb好點都要頂硬上! 因為我爸有糖尿病, 所以我好早就要飲糖水, 一直到生我total 拮佐超過40次手指! 因為醫院限定每兩個月review一次血糖! ...

別墅

原文章由 QQ2006 於 08-11-12 16:16 發表
我阿媽係生我時有糖尿, 醫院一早就好照顧我喇, 上個月入院住咗一日, 而家係屋企篤手指, 冇食藥之後, 呢個星期好似有d失控咁, 食完排骨飯11, 今朝食腸粉燒賣(少醬油)有10.9, 好似唔受控制咁, 我食完早餐特登行遠d路先 ...

盡量食清淡d咯, 點心太肥膩喇!同埋做返少少運動就得!

大宅

我都驗到有8.7, 下個week要入院一天. 而家的心情已好了很多. 初初知道中招覺得好唔開心, 因為我都算介得清, 不過就食兩碗飯同有時飲芝麻胡.

我覺得最煩係每天唔知食咩好.

水晶宮

WAH,
I think I am the highest one
I have 9.6 ar
stay 1 day hospital
need control eat and drink 1800kal per day
but really not full ga

and need check by myself ( 2 days per week )

If control is good, shuld be no problem ge

首頁

尾頁

跳至