夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我屋企嗰隻正是如此...成日多手整爛野,之前已經嗌住佢咪再整,已經好OK唔駛再扭,點知係都唔聽教,C都要扭多兩野至安落,結果又係BROKE一聲整爛~!

好似今朝咁,連開汽水都唔識睇泡,之前咪已經教咗佢啱啱買番黎既汽水始終都搖過實爆泡,叫佢逐D逐D咁擰開少少蓋散咁D氣等無起泡至開,點知又係無耳性,一野擰開個蓋,結果支汽水成支噴泉咁,佢仲唔擰番實個蓋喎!任得D泡係咁噴,自己拎住支噴泡汽水响樹VI 嘩大叫~~~結果搞到成個廳地板周圍都係汽水~~~!!!

睇見佢咁已經眼火爆喇!邊有人可以豬成咁...跟住我都有少少發老脾唔出聲亦唔起身抺地,佢至死死地氣攞個地拖出黎係咁拖,又係真係係咁2囉!咁我都唔想佢扁我咀,我都係咁2同佢講番聲:"唔該老公~~~"

佢一閃咗去番工,我行過達地時,係摺摺聲痴哂腳架!結果我又是要開盤拖地水再抹多幾次至乾淨( 人地噚晚至啱啱抹過地黎...)~~~真係火到爆燈!好想KILL BILL咗佢~~~!!!

複式洋房

哈哈!你先生都好可愛呀!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

haha
我相信2夫妻相處
如果做到互相倚賴
未嘗唔係一件好事
我老公唔係好論盡
但係就可以筷子匙羹放係邊都唔知架
因為家務喱瓣係我負責
但另一方面
有個"電"字嘅嘢
同家庭財務管理....所有軟件嘅affair我都可以一概唔理
咁2人都有貢獻又互相欣賞到對方
我哋都幾開心架
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

水晶宮

原文章由 LovelyColin 於 08-10-23 12:18 發表

成個小朋友咁~~~佢同個仔一擔擔架!成日話個仔輪盡唔小心,佢咪又係咁~~~

珊瑚宮

環保接龍勳章

我老公都會囉. 以前懶, 唔想同佢執手尾所以成日話佢. 但後來發覺只要我唔懶唔怕同佢執手尾, 好多事其實都係小事. 所以無火滾, 老公係屋企會無壓力, 起碼少了我給他的壓力啦.

水晶宮

原文章由 premum2006 於 08-10-23 12:27 發表
haha
我相信2夫妻相處
如果做到互相倚賴
未嘗唔係一件好事
我老公唔係好論盡
但係就可以筷子匙羹放係邊都唔知架
因為家務喱瓣係我負責
但另一方面
有個"電"字嘅嘢
同家庭財務管理....所有軟件嘅affair我都可以一概唔 ...

我老公又係成日唔見野,咩都唔記得自己擺响邊架~~~佢同個仔都係搵野好唔叻,明明佢要搵既野响佢眼前,佢都可以望唔到,有時我睇到都幾勞氣架~~~

我隻佬連電腦都唔識,淨係識得上模型網度睇野,基本上如果係電既話,佢只係識音响同樂器嗰D囉~~~不過嗰次佢連電結他支震臂都可以咬斷.........................真係暈低~~~!!!總之佢就成個小朋友咁啦~~~嗰刻我會炆架~~~但之後諗番又覺得佢好好笑~~~!!!

試過有次佢倒瀉D湯响枱度,連地板都有,佢走黎攞個地拖擺上枱度抹囉~~~~我當堂O咗咀!跟住我都話不如我幫你抹啦咁,佢個人已經亂哂籠又扁哂咀,同我扭哂計咁話:"你由得我啦~~~!!!"成個小朋友咁,俾佢激C.............!!!

子爵府

因为人疲累才多出事

我老公话我知他是因为个人疲累才多出事。
我听落又觉得几有理由。
我以前见到我老公出事都好mung 都曾觉得老公就是笨手笨腳。 后来有一大学男同学来我家短住度假。刚好我老公的笨手笨腳又出现。我一开声要0鹅 老公,我的男同学立时笑住同我讲,“ndw,这是accident。” 我没有在出声。

后来想通了。之后改口用轻松的方式说老公的accident 特别多。

再后来更明白老公为了我们的家付出了很多,才搞到身体多时疲倦,引至accident特别多。 现在唔火爆啦。 况且都是老公自己做事后的清理。 他还做足我的要求。 我有洁癖的。 我的yim尖,连我的亲生父母都不可以接受我。只有我老公接受到我。

水晶宮

原文章由 alphabetagamma 於 08-10-23 12:50 發表
我老公都會囉. 以前懶, 唔想同佢執手尾所以成日話佢. 但後來發覺只要我唔懶唔怕同佢執手尾, 好多事其實都係小事. 所以無火滾, 老公係屋企會無壓力, 起碼少了我給他的壓力啦. ...

查實我又真係成日嬲&鬧爆我老公既~~~學似我朋友所言,我同老公,一個快咇一個慢咇,我又嫌我老公笨手笨腳又轉數慢,我又好講求效率既人黎,一見到人做野諗野咁慢我就好炆~~~不過好多時我嬲完就無野既....好彩我隻佬都好捱得下我D脾氣...如果唔係兩公婆實開火都似~~~~嘻嘻!!!

水晶宮

原文章由 ndw 於 08-10-23 12:57 發表
我老公话我知他是因为个人疲累才多出事。
我听落又觉得几有理由。
我以前见到我老公出事都好mung 都曾觉得老公就是笨手笨腳。 后来有一大学男同学来我家短住度假。刚好我老公的笨手笨腳又出现。我一开声要0鹅 老公,我 ...

頭先我已經係咁打圓場引佢笑架喇~~~之前佢咁噴汽水,我已經EE 哦哦個頭係咁噴煙,跟住我隻佬都知所以唔出聲好努力咁抹,跟住我至同佢講聲:唔該老公~~~~(溫柔的)....之後無耐又俾我發現佢抹漏另一處,我又話鬼佢,跟住我都即刻笑住咁話:"(我)又黎鬧過~~~哈哈~!!"咁我老公至忍唔住笑咋~~~!!有時遇到呢D情景真係唔知好嬲定好笑~~~

大宅

反而我同我老公相處時,我經常都比老公話我蠢...因為我有時都會論論盡盡咁架~好多時都會整親自己...
但比個老公話嗰陣就會條氣好唔順嘉,心諗:冇錯,我係論盡,但我整親自己你都唔安慰我,只係掛住話...而且話明係論盡,我又唔係專登既..."

男爵府

如果自身狀態唔好,出現少許無心之失,情有可原。

不過,平日如是,此類人等絕對絕對絕對絕對不可能成為我的丈夫!!

對方自理能力比自己還更弱,怎麼能夠照顧好另一半??

我老公個腦有一部分讓俾我用...而我d手手腳腳就借俾佢用~~

男爵府

我老公係屬於果種慢工出細活的人..做野係仔細到令人頂唔順, 但出來的效果又真係几好. 但係我又係果種做野好快脆的人, 有時都几火下..不過每個人都有自己的習慣. 都要互相學習下..

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-10-23 12:57 發表

查實我又真係成日嬲&鬧爆我老公既~~~學似我朋友所言,我同老公,一個快咇一個慢咇,我又嫌我老公笨手笨腳又轉數慢,我又好講求效率既人黎,一見到人做野諗野咁慢我就好炆~~~不過好多時我嬲完就無野既....好彩我隻佬都好 ...

我都係咁啦. 不過就算好火滾都唔會發出來了. 有時發得火多, 我覺得我老公仲顯得有品一點. 我都成日做錯野, 我老公唔會發火架, 只有我發火, 從佢身上學到唔好咁衝動.
我老豆昨晚問我老公佢上次係邊到落車, 我老公就係慢!!! 諗...ee哦哦... 我以前就會覺得佢好無用, 又無記性 (其實佢記野好叻, 只不過記得的都不是我地平時d家常小事, 多數同佢工作上有關的他才記, e.g. 邊間公司佢睇過, 一睇個名佢一定記得間公司係做咩...有一次在飛機上, 我媽咪讚某飲品好飲, 我老公話係邊間公司的子公司, 係正架所以好飲, 後來才知佢只係睇過子公司個名一次就記得). 我當時好忟, 因為我老豆同我一樣咁心急, 答問題都要爽快過人呀嘛. ee 哦哦.. 過左成分幾鐘到最後只答"唔記得個屋苑叫咩名". 一開始話唔記得仲好過ar左一輪才話唔住得, 我老豆講過我老公咩都好, 係婆媽左d. 不過兩公婆到真係相處起來, 就要明白我眼中的缺點未必真係缺點, 只不過跟我不同, 但那並不一定是缺點. 所以我現在睇得開d, 好少發火. 不過有時失控會鬧左人先, 唔夠幾分鐘, 可能都會同老公 say sorry話自己太激動同講返自己真正的意思囉 佢可能慣左明白左, 佢都無介意架.

你如果成日火滾, 只要真係對事唔對人, 你老公又明的話. 都算係互相了解呀

[ 本文章最後由 alphabetagamma 於 08-10-23 15:33 編輯 ]

水晶宮

原文章由 icyling 於 08-10-23 13:38 發表
反而我同我老公相處時,我經常都比老公話我蠢...因為我有時都會論論盡盡咁架~好多時都會整親自己...
但比個老公話嗰陣就會條氣好唔順嘉,心諗:冇錯,我係論盡,但我整親自己你都唔安慰我,只係掛住話...而且話明係論盡,我 ...

可能我响我老公面前甚少笨手笨腳,有時我難得一兩次出事俾佢睇,我隻衰公即刻捉住我黎笑足幾日架~~~~笑到我真係嬲嬲地時,佢咪又係要氹番我...不過氹我時佢自己仲响度笑...

水晶宮

原文章由 alphabetagamma 於 08-10-23 15:31 發表

我都係咁啦. 不過就算好火滾都唔會發出來了. 有時發得火多, 我覺得我老公仲顯得有品一點. 我都成日做錯野, 我老公唔會發火架, 只有我發火, 從佢身上學到唔好咁衝動.
我老豆昨晚問我老公佢上次係邊到落車, 我老公 ...

我老公真係好無記性架!今朝發生既事,今晚佢講番又會記錯係前幾日發生既事(時間觀念完全無),成日唔記得自己D野擺邊,總之就提早老人痴呆症啦~!成日自己KICK親撞親出事(好似今早開汽水咁)就大反應到好誇張,心諗,駛唔駛大叫呀...!!!我覺得好肉酸囉~~~我諗今朝都係聽到佢連開汽水噴泡都可以拎住咁耐又VI 嘩鬼叫....一見到佢呢個聲同佢個誇張反應,就................

民房

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 23-10-2008 17:04 發表

我老公真係好無記性架!今朝發生既事,今晚佢講番又會記錯係前幾日發生既事(時間觀念完全無),成日唔記得自己D野擺邊,總之就提早老人痴呆症啦~!成日自己KICK親撞親出事(好似今早開汽水咁)就大反應到好誇張,心諗,駛唔 ...

look on the bright side, as least he didn't run around in the living room while that can of coke bursting

imagine he scream + run around the living room + with a bursting can of coke in hand = catastrophic disaster.

my wife is kinda similar really, always bump into here & there, even there are way enough room in front of her path mouth:

水晶宮

原文章由 Neocatz 於 08-10-24 09:23 發表

look on the bright side, as least he didn't run around in the living room while that can of coke bursting

imagine he scream + run around the living room + with a bursting can of coke in han ...

mouth: 但有時我老公成日郁D下驚呼狂叫真係好嚇人囉@@@以前佢係嚴重D,除咗KICK親未跌佢已經大聲叫咗出黎先,搞到成條街D人好驚咁望鬼住佢!試過有次同佢&仔一家三口去食元X壽司,佢添佢杯茶D熱水時,明明都無滿瀉又無辣到佢自己,佢都可以突然大聲慘叫,好似真係倒瀉咗熱水咁!咁啱我仔又坐响我地中間,我都俾我老公D尖叫聲嚇到彈一彈,結果係我倒瀉我手上杯熱茶辣親個仔囉~~~ 嗰次我真係又驚又嬲又無面到想喊! 明明呢幾年佢無再尖叫架啦!噚日又黎料,真係令我D皮質醇即刻標升!好想毆打佢,打佢一鑊打暈佢可能無咁慶~~~

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 LovelyColin 於 08-10-23 12:18 發表

我都覺得係

男爵府

好媽媽勳章

仔仔媽,
所以... 呢個屋企要妳睇住先得. 靠哂妳啦

水晶宮

YES, MY C6 ALWAYS MAKE ME ANGRY

首頁

尾頁

跳至