親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 08-10-23 18:07 發表
codychan:
嘩!!!!!咁貴?係未包滑雪呀?康x和縱x遊要 @$7999/5day,無滑雪。

howto:
雪祭好似要1月中or 尾才開始喎!

ky2005:
我初時都是plan自由行,但因我99話要跟埋去(她7x歲),我朋友的小朋友得2歲多,考慮過又老又嫩,加上我們幾 ...

YY

其實只要plan得好, 我覺得有老有嫩自由行仲有彈性仲舒服, 唔洗早起, 食又可以隨心水嚟揀, 可以淨去目標地方, 又唔洗比人帶去d所謂買手信嘅無謂地方, 而且北海道有好多酒店都有shuttle service.

我都會一家3口聖誕去北海道, 平時我哋去日本玩鍾意揸車, 今次都唔揸, 因為plan到坐hotel shuttle都好方便.

我暫時只定咗大致行程同做哂booking, 有興趣去我個blog望吓啦 ~ http://hk.myblog.yahoo.com/gs19451996/article?mid=2320

大宅

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 08-10-24 15:02 發表
candy925:
未打算跟團前,我都計劃了行程,請給我意見吧!我打算30/12出發,玩五天。

第一站:札幌
1. 札幌站前本店
2. 雪印專門店買芝士蛋糕
3. 円山公園
4. 旭山動物園
5. 狸小路商店街

第二站:小樽
考慮住宏樂園
1. ...

YY
你個行程第2同第3站都冇乜問題,
由札幌落小樽, 坐JR快則36分鐘, 慢就1個鐘多dd,
由札幌落登別第一瀧有酒店free shuttle, 由JR札幌站至酒店2個幾鐘, 好方便,
不過第1站去旭山動物園坐JR如果冇記錯, 來回一共要成3個幾鐘, 仲未計喺入面逗留幾耐, 所以完成哂第一站行程會好攰, 淨大人都可以, 不過有老有嫩就好辛苦喇,
至於第4站, 你係打算由登別直去嗎?
咁要返札幌坐機返香港嗎?
5日行程似乎唔多夠時間喎!

大宅

原文章由 大眼仔mama 於 08-11-9 17:51 發表
Candy925, 我都好想下年暑假7-8月自駕北海道(7-10天), 請問最遲要幾時plan好? 好似話d pension好早比人book滿, 我又唔識日文, 請指教.

暑假北海道好旺架, 我上次3-4月已開始plan行程, 到package出就confirm機位, 之後就陸續book hotels & pension, 北海道一般3個月前先開始接受booking, 不過如果你早睇啱, 可以send e-mail比佢哋, 好多時佢哋都會接受. 我今次去東京&北海道都係, official booking information未出我已send e-mail去問, 佢哋好落意做early booking架.

有興趣可以睇吓我個blog, 景點同住嘅地方都唔錯架.
http://hk.myblog.yahoo.com/gs19451996/index?l=f&id=7&page=2

不過出年經濟唔係咁好, 唔知會唔會易book d呢.

首頁

尾頁

跳至