母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

再餵人奶

請問BB3個月大,之前餵過1個月,要返工,而家有冇可能再餵人奶??

子爵府

醒目開學勳章

Re: 再餵人奶

acatpro,

please see the attached!!

如何再度哺乳

大宅

請問有冇人自己試過ar?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

acatpro,
雖然我沒試過, 但我明白是有可能成功的. 起初的階段是好艱難, 因為是一個考驗! 首先一定一定要放鬆心情, 情緒是絕對最影響奶量的恢復狀態的, 也是最要信心去克服的. 參考陳昭惠醫師的文章, 努力, 別心急, 讓身體自然恢復餵奶的狀態, 漸入佳景, 成巧在望! 支持你啊!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

侯爵府

好媽媽勳章

請問...

如果我個仔而家五個幾月大,
之前頭兩個月都係餵人奶,
之後全奶粉...
如果而家想再餵人奶,
係咪都有可能呢??
又係咪俾bb啜多d就會有番奶?

之前番工好唔方便迫住停餵...
但而家好後悔,就算再辛苦都想再餵,
唉...
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

版主

tsznok,

好欣賞你有一份心想再給寶寶再度哺母乳!
你已沒有餵母乳3個月, 期間你有否服用過回奶丸之類的食物呢?
你現在還有乳汁分泌嗎?
寶寶有來要求吸吮嗎?
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

侯爵府

好媽媽勳章

glad:

我果時係由得佢自然收奶,冇食收奶藥傢...

大約冇餵之後既一個月左右,
都試過無那那有d奶流出黎,
而家就冇喇...(我冇專登擠佢)
我就係發現我隻b成日心思思都想食,
(可能佢唔知我已經冇奶)
見到佢咁好自責,所以好想餵番佢呀!

我可以點做呀?

侯爵府

Glad,

我同tsenok一樣, 喂了一個月人奶(mix), 奶不夠, 家人又不支持(為我身體擔心, 不能補身), 現BB剛2個月, 我都好后悔當初無堅持, 是否有機會喂返人奶?

大宅

acatpro、tsznok、sunshine0613:
再度哺乳是有成功例子的。
今年三月初寶康公園聚會時,盈媽媽就是這情況,結果她用陳昭惠所說的方法:在寶寶不太餓時多讓寶寶吸刺激乳房、逐步減少奶粉的量,再加上平時瓶餵時改用NUK奶咀,結果在四月底的油塘聚會時,她的囡囡已經每天只吃一餐奶粉,最近724聚會時我沒時間與她詳談,但相信她已經成功地恢復全母乳了。

版主

對啊! 就是盈媽媽啊!

acatpro, sunshine0613,
你停了只不過是1-2個月左右, 只要你們願意, 是會漸入佳境的. 相信陳昭惠醫師, 她的臨床經驗好豐富, 也相信自己和寶寶能與你一起合作成功的.

tsznok,
我個人的見解, 如果你是沒有吃過回奶丸, 而寶寶又想來吮, 不妨滿足他的吸吮需求, 因為在過程中, 他得到的安慰, 也是令他感到安全和愛護的, 是否能夠再順利出母乳, 已不是主要的最關鍵了. 三個月雖然是較長, 但有志者事竟成啊!

每一位中途放棄哺乳的媽媽, 當初的放棄只是環境不能配合, 好明白那時候來至身邊的不休壓力令你難以承受, 既來之則安之, 深信大家已盡力地去愛寶寶的, 來輕輕鬆鬆享受寶寶的一切成長! 支持你們啊! 或者會有奇蹟出現哩!

努力啊!

侯爵府

好媽媽勳章

glad,

嗚嗚...即是話我再上番奶既機會係微乎其微...?

男爵府

Hi, Glad,

我之前都有看過你很多的回應, 你真是可以幫到很多的媽咪, 如果我可以早些看到你的回應, 我想我心情和哺餵都可以好些. 因為當是沒有家人的支持和鼓勵(因為他們擔心我會好幸苦, 需要多些休息, 也不太了解我有多想餵).

當小B出生第二日, 我已經開始餵人奶, 希望可以早些餵, 之後便可以多些, 和初乳是很有益的, 所以當時小B要留係醫院照燈, 但我都堅持每天回醫院餵一餐,帶一餐給他. 之後我都是全人奶的(一個月), 每日都是不停的餵他, 也擔心他是否足夠, 如見他哭我就給他吃, 但小B有時會吐奶, 都幾多, 成個頭都是, 看見他很可憐, 我老公便會話我給他太多, 所以他吐得這麼多, 你又不知他吃了多少, 總是餵是不可以的.他的說話我真的很放在心上. 但有一點我知道我的人奶是很足夠, 因為他每次的大小便也很多, 還有他的重量增長是很理想的.

還有一點很慶幸的, 我的人奶都算很多, 而且小B吸啜得非常好, 我的乳頭也沒有損過, 因為我有很多朋友也是因為呢兩個原因, 所以沒有再哺餵. 我覺得這是上天和小B帶來的. 但我竟然係呢個時候唔想再餵, 完全停左(pump了出來, 用來塗面或掉左也不給小B飲), 人即時輕鬆了很多, 但心裡就很不舒服, 好像很內疚, 好對唔住小B, 但又沒有人明白我.

幸好, 我去健康院檢查時姑娘同我傾計, 個心舒服左好多, 也明白了自已為什麼會咁做, 呢段時間維持了一個星期, 之後我便人奶再補奶粉.

現在小B兩個多月了, 我已經上班, 但現在都是放工回家便餵他一餐.

我真的很後悔當時的決定.

大宅

tsznok:

你唔好灰心住,我記得聽過一位醫生講過,係戰亂國家,有D可憐的BB因為媽媽死去,由婆婆或祖母照顧,但物資貧乏,於是婆婆或祖母會畀佢地吸吮,吸得一兩個星期,都會有奶喎﹗份量當然唔及剛生產完的婦女,但起碼可以保住BB小命。

我相信你有信心又持之以恆,係有機會上返奶的,不過你唔好期望份量一日變多,好可能都係要補住奶粉先(不過BB就快6個月食粥仔嘛,到時又可以補少D奶粉),你可以咁諗﹕當係同BB打補針,每日都有少少媽媽奶畀佢吃下,有抗體又有最適當營養,仲有肌膚之親,親子關係更好,雖然份量少,但係一定好過無架﹗

祝你成功﹗

大宅

對對對,兩年前我還做過一單斯里蘭卡男人哺乳的新聞,還有圖片,現在我一時之間找不

大宅

找到了。
Widower learns to breastfeed
A Sri Lankan widower has attracted the attention of doctors for his ability to breastfeed his young daughter.
Mr B Wijeratne, from Walapanee, near Colombo, took to breastfeeding her soon after his wife died three months ago while giving birth to their second child.
His elder daughter, 18-month-old Nisansala Madhushani, was so used to her mother's milk that she would not take formula milk.
Mr Wijeratne told Sinhalese language newspaper Lankadeepa: "My child would reject the powdered milk I tried feeding through a bottle.
"Unable to see her cry I offered my breast. That's when I discovered that I could breastfeed her."
The 38-year-old's ability to produce milk was noticed by doctors at the government hospital in the town of Kurunegala.
Dr Kamal Jayasinghe, a spokesman for the hospital, said: "Men with a hyperactive prolactine hormone can produce breast milk."
His younger daughter, who has still to be named, has taken to powdered milk.

男爵府

Dear charlotteling

不要不開心, 現在補救還來得及。試試在家完全埋身餵, 然後在公司pump奶, 慢慢再變成全人奶。 加油, 你一定得!!

版主

tsznok, acatpro, sunshine0613, charlotteling,

今日有份job是deadline, 也要來跟你們加油!
你們已是好盡心為寶寶, 停下來都是因著外來的壓力使你們透不過氣來, 才暫停或減少母乳餵育寶寶, 你們所要承受的痛, 作為母親的最能體會, 此刻我想像著你們當時的感受, 我感動得忍著淚水, 也要來支持你們!

有志者事竟成! 縱然是渺茫, 也有一線盼望, chingchingmom 和 譚媽媽分享的事例, 他們本來就是一滴也沒有, 也被他們的信念和堅持, 也能分泌人乳養活他們的寶貝.

來給信心自己, 參考陳昭惠醫師的文章, 再配合自己的實況, 製訂一個適合自己的計劃. 單就是貼身和心靈溝通的親密感, 已超出了吃得飽的需要, 那種心靈上的感應是無可代替的.

把心靈上的灰塵抹走, 抖擻起來, 振作起步, 自有新希望!

與你們一起共勉!

男爵府

LoveYiLok, Glad,

Thank you for your support ! 現在我都是埋身餵, 但只是夜晚一餐, 但返工司pump奶可能會不太方便, 我打算一直都是一日餵一餐, 直到無人奶(唔知一日餵一餐奶, 可以last到幾耐)總知有就一定會餵.

仲有上次自已發神經有都唔餵小B, 個時仲掙扎食唔食可以回奶的東西, 好彩都沒有食.

版主

charlotteling,

一日一餐埋身餵可以持續至何時? 真沒有肯定的答案.
最開心見到你說:"總知有就一定會餵." , 就放鬆所有負擔, 盡情地餵吧.

想知道你放假時, 會如何餵小B呢? 如果能無分時段, 總之全日去餵, 應該比起每日一餐會更持續得較長時期的. 此外, 你現時的一日一餐, 是那個時段呢? 上班前? 上班後? 臨睡前? 無論你在那一個時段, 能夠邊餵邊泵, 不單可以儲奶, 又可以刺激奶量. 又或者每次餵完, 都清空乳房, 儲起來瓶餵. 以上的三個時後, 總有兩個不是埋身餵, 你也可以用來擠奶儲起瓶餵, 寶寶就可以有多於一次享受到母乳的機會. 如果不怕辛苦, 半夜躺餵小B, 都是增奶的妙法.

不妨參考一下.

侯爵府

好媽媽勳章

Glad,chingchingmom,譚媽媽:

其實...其實....我真係好後悔當日冇堅持落去!
而家打緊呢篇回應,我都係忍唔住d眼淚,好自責,覺得好似欠缺左d野俾bb,冇俾最好既野佢咁...好內疚...
呢兩日我病左,尋晚去睇醫生時,咁岩佢原來係一個好老資既婦產科醫生,我就同佢講起我呢個心結,佢好好人,話我BF左兩個月已經算係好好,至於我仲有冇機會再上奶,佢既建議都係同各位媽咪講既一樣,叫我可以一試...之後我番黎bk見倒你地既支持同鼓勵,我個心突然多左好多信心,我同老公講左我想想法,估唔倒老公好支持,仲話會開始煲番多d魚湯俾我飲,幫我谷奶。
不過我既BB平日係我媽咪照顧,只會星期六日先由我去照顧,所以好難安排每天都有d時段可以俾bb刺激乳房...我尾晚就用左個唔知岩唔岩既方法去幫助刺激乳房 - 用奶泵去刺激,自己就望住bb既相片...我唔知咁樣做得唔得,希望各位媽媽俾d意見~

by the way,好想再次多謝你幾位既鼓勵!我會努力!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊