自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果呢單案判左佢地勝訴,只會更多無乜錢嘅人黎香港攞綜援,又或者搵個香港老公結婚,落左黎先算,香港真系有排煩><'''

政府咁做,即系鼓勵更多人五做野攞綜援...你估個個都會攞綜援就積極搵野做,如果系嘅,就五會出現咁多呃綜援嘅個案....攞開有條引,咁著數,內地又咁多窮苦大眾,你系我都識揀啦mouth:

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

D公公婆婆生果金要審批,大6人10個有9個落到嚟就話要攞綜緩,正苦無條件批。攞佢個死人頭啦!!!

禁止訪問

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

冇架喇冇架喇!香港唔駛幾耐就好快玩完,完完全全俾班仆X大陸人佔領!
就=當年俾日本仔佔領一樣!

男爵府

d pk 議員會幫佢地, 仲有社工! d 大6 人係佢地boss. 無左佢地邊度有甘野做.

原文章由 小虫虫 於 08-10-23 22:09 發表
法援處就幫佢,
我老公係工地發生意外, 因佢公司唔認要打官司,(但有兩個腦科醫生已證明係意外,所以自己保險認咗),但資產過了額,所以法援處幫唔到我.佢地有條例係可以扣除每月開支,咁我一家四口每月可扣萬二,個陣已經 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我真係愈來愈憎d大陸人!我直認我係歧視佢地!佢地真係好老土.落到黎10個有9個都係law著數!

子爵府

環保接龍勳章

班議員同正苦,唔該你地放過我地呢d香港人啦!
係咪又要攪到上街遊行先安樂呀!香港就黎俾班
大6人佔據啦!!!

男爵府

複式洋房

真係好嬲!
如果司法覆核成功, 我地香港D老人家都唔駛指意有生果金攞!
夠竟D議員知唔知好多人呃緊綜援而且重幫佢地. 好心呢D就要反映比政府知係佢地嘅漏洞啦! 叫政檢討吓啦!

記住 : 每天都要將不開心事忘記!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果真係比佢地打贏咗....

唔該香港市民齊齊上街遊行呀!
仲要要求司法覆核, 上訢呀!

別墅

原文章由 AndyMah 於 08-10-24 12:41 發表
如果真係比佢地打贏咗....

唔該香港市民齊齊上街遊行呀!
仲要要求司法覆核, 上訢呀!

讚成呀.....d死人大陸人攞"綜緩"攞得不知幾開心,日日係酒樓約人打牌又唔洗做,又攞名牌袋,不知幾開心,應該要佢地day day去做義工,幫下社會咁就啱,d老人家就冇人理,想生果金又話咁又話咁,lei 個政府冇鬼用......真係嬲

禁止訪問

男爵府

我公司個男仔好慘, 佢亞爸係大6取2奶, 5幾歲人取了18歲2奶, 跟著生了個私生女係大6, 佢亞爸又係無錢比2奶, 2奶跟著走了老. 甘佢亞爸就申請了私生女9歲(單程), 落了來香港同佢屋人住, 成日嘈! 甘政府比佢地分家, 比了天水圍d細屋比佢亞爸, 佢爸有病(唔知mud病), 唔返工, 果陣要照顧個私生女, 甘硬係又搵政府養佢, 但攞了間屋仔後,佢亞爸又唔想照顧私生女 (辛苦), 把了佢去兒童之家.
但我問同事, 佢亞爸同亞媽有無離分, 佢話亞爸係大6取2奶, 媽全不知情. 甘私生女點解會可以落離, 點解? 但同事好傷心, 都無問甘多! 同事老豆e+攞單身綜援有幾千蚊,(私生女果份就無, 因入了兒童之家), 多左間公屋仔, 生活無優, 不過佢爸係無$既, 因佢為人十分冼腳唔末腳.

故事講完!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 catcatmom 於 08-10-24 14:23 發表
我公司個男仔好慘, 佢亞爸係大6取2奶, 5幾歲人取了18歲2奶, 跟著生了個私生女係大6, 佢亞爸又係無錢比2奶, 2奶跟著走了老. 甘佢亞爸就申請了私生女9歲(單程), 落了來香港同佢屋人住, 成日嘈! 甘政府比佢地分家, 比了 ...

一個人都可以攞幾千銀綜緩??

禁止訪問

民房

睇到報紙有個組織話..
綜援唔係人人都攞到.(唔通個個香港人唔做嘢就可以攞到咩)
嚴格審批機制.(咁點解會揭發有攞綜援既人去旅行遇到海嘯事件)
幫助有需要既人.(咪幫佢搵嘢做,咁就可以融入香港呢個社會囉)

子爵府

一 人 來 港 兩 月 遭 棄   一 人 到 翌 日 喪 夫
兩 婦 被 拒 領 綜 援   告 港 府
【 本 報 訊 】 港 府 04 年 起 收 緊 新 來 港 人 士 申 領 綜 援 資 格 , 規 定 申 請 者 必 須 至 少 居 港 7 年 , 首 度 遭 受 法 律 挑 戰 。 兩 名 居 港 寡 婦 及 棄 婦 , 因 申 請 綜 援 時 , 未 符 合 該 規 定 而 被 社 署 拒 絕 。 她 們 昨 透 過 法 律 援 助 入 稟 高 等 法 院 , 指 該 規 定 違 反 《 基 本 法 》 及 《 人 權 法 》 賦 予 所 有 香 港 居 民 可 享 社 會 福 利 的 權 利 , 並 且 構 成 歧 視 , 要 求 法 庭 聲 明 該 規 定 是 違 憲 。
記 者 : 梁 瑞 珮

社 署 發 言 人 表 示 , 事 件 已 進 入 司 法 程 序 , 不 便 評 論 。 按 現 行 政 策 , 即 使 居 港 未 足 7 年 人 士 , 署 方 會 視 乎 特 殊 情 況 , 考 慮 豁 免 有 關 規 定 。 新 規 定 由 04 年 1 月 1 日 起 實 施 , 截 至 今 年 9 月 , 獲 豁 免 個 案 共 有 4,502 宗 。 另 按 上 月 公 佈 的 綜 援 個 案 數 字 , 整 體 領 取 綜 援 個 案 達 282,932 宗 , 受 助 總 人 數 為 474,429 人 。
理 工 大 學 應 用 社 會 科 學 系 講 師 張 超 雄 指 出 , 新 移 民 佔 全 港 人 口 的 少 數 , 況 且 不 是 所 有 新 移 民 均 申 領 綜 援 , 即 使 容 許 他 們 合 資 格 申 領 , 相 信 數 字 上 也 不 會 突 然 暴 漲 , 亦 不 會 對 社 會 構 成 沉 重 壓 力 。 張 認 為 , 最 重 要 還 是 政 府 制 訂 適 合 制 度 , 提 供 配 套 , 使 新 移 民 獨 立 謀 生 。

指 有 關 規 定 違 人 權 法申 請 人 為 陳 海 菊 ( 45 歲 ) , 於 98 年 嫁 予 港 人 , 育 有 一 名 兒 子 , 她 於 06 年 6 月 持 單 程 證 來 港 , 但 兩 個 月 後 遭 丈 夫 拋 棄 , 無 家 可 歸 , 曾 在 天 橋 底 露 宿 。 07 年 5 月 她 申 請 綜 援 被 拒 , 其 後 署 方 基 於 其 健 康 狀 況 , 酌 情 於 07 年 8 月 至 08 年 1 月 向 她 發 放 援 助 。 她 聲 稱 , 銀 行 存 款 是 零 結 餘 。
另 一 名 申 請 人 孔 允 明 ( 58 歲 ) , 03 年 下 嫁 74 歲 的 第 二 任 丈 夫 , 05 年 12 月 來 港 跟 夫 團 聚 , 惟 抵 港 第 二 日 , 丈 夫 突 去 世 。 她 於 06 年 3 月 申 領 綜 援 被 拒 , 現 靠 當 散 工 每 月 賺 取 約 1 千 元 維 生 , 其 銀 行 戶 口 只 餘 下 78 元 。
港 府 04 年 1 月 實 施 新 政 策 , 將 規 定 新 來 港 人 士 在 港 住 滿 1 年 可 申 領 綜 援 , 改 為 至 少 7 年 。 申 請 人 指 , 《 基 本 法 》 規 定 , 所 有 香 港 居 民 , 包 括 永 久 性 居 民 和 非 永 久 性 居 民 , 在 法 律 面 前 人 人 平 等 , 及 可 依 法 享 受 社 會 福 利 , 另 《 人 權 法 》 亦 保 護 所 有 人 士 不 受 歧 視 。 但 新 規 定 剝 奪 新 來 港 人 士 申 領 綜 援 的 資 格 , 跟 永 久 性 居 民 有 不 同 待 遇 , 構 成 歧 視 。
案 件 編 號 : HCAL126-7/08

:;pppp:

禁止訪問

大宅

正一x街黎呀...d奶粉又俾地搶o西呀啦..不特止..仲要話落黎呀..咁呢度係大6..定hk呀..

香港係咪真係有咁多錢去養d大6人呀...
頂....有d著數係都係俾自己香港人啦..

超廢既政府...曾生都唔知有冇腦呀

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章

個個大6,唔做野、食綜援,
閒時返大6、去泰國,不知幾爽。
唔夠錢駛,啤多幾件攞多d,
佢地d仔女就做街童,自生自滅!

首頁

尾頁

跳至