自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

一 人 來 港 兩 月 遭 棄   一 人 到 翌 日 喪 夫
兩 婦 被 拒 領 綜 援   告 港 府 評分: 3.9 (21人) 瀏覽人次: 7,133 回應: 18

【 本 報 訊 】 港 府 04 年 起 收 緊 新 來 港 人 士 申 領 綜 援 資 格 , 規 定 申 請 者 必 須 至 少 居 港 7 年 , 首 度 遭 受 法 律 挑 戰 。 兩 名 居 港 寡 婦 及 棄 婦 , 因 申 請 綜 援 時 , 未 符 合 該 規 定 而 被 社 署 拒 絕 。 她 們 昨 透 過 法 律 援 助 入 稟 高 等 法 院 , 指 該 規 定 違 反 《 基 本 法 》 及 《 人 權 法 》 賦 予 所 有 香 港 居 民 可 享 社 會 福 利 的 權 利 , 並 且 構 成 歧 視 , 要 求 法 庭 聲 明 該 規 定 是 違 憲 。
記 者 : 梁 瑞 珮

社 署 發 言 人 表 示 , 事 件 已 進 入 司 法 程 序 , 不 便 評 論 。 按 現 行 政 策 , 即 使 居 港 未 足 7 年 人 士 , 署 方 會 視 乎 特 殊 情 況 , 考 慮 豁 免 有 關 規 定 。 新 規 定 由 04 年 1 月 1 日 起 實 施 , 截 至 今 年 9 月 , 獲 豁 免 個 案 共 有 4,502 宗 。 另 按 上 月 公 佈 的 綜 援 個 案 數 字 , 整 體 領 取 綜 援 個 案 達 282,932 宗 , 受 助 總 人 數 為 474,429 人 。

理 工 大 學 應 用 社 會 科 學 系 講 師 張 超 雄 指 出 , 新 移 民 佔 全 港 人 口 的 少 數 , 況 且 不 是 所 有 新 移 民 均 申 領 綜 援 , 即 使 容 許 他 們 合 資 格 申 領 , 相 信 數 字 上 也 不 會 突 然 暴 漲 , 亦 不 會 對 社 會 構 成 沉 重 壓 力 。 張 認 為 , 最 重 要 還 是 政 府 制 訂 適 合 制 度 , 提 供 配 套 , 使 新 移 民 獨 立 謀 生 。

指 有 關 規 定 違 人 權 法
申 請 人 為 陳 海 菊 ( 45 歲 ) , 於 98 年 嫁 予 港 人 , 育 有 一 名 兒 子 , 她 於 06 年 6 月 持 單 程 證 來 港 , 但 兩 個 月 後 遭 丈 夫 拋 棄 , 無 家 可 歸 , 曾 在 天 橋 底 露 宿 。 07 年 5 月 她 申 請 綜 援 被 拒 , 其 後 署 方 基 於 其 健 康 狀 況 , 酌 情 於 07 年 8 月 至 08 年 1 月 向 她 發 放 援 助 。 她 聲 稱 , 銀 行 存 款 是 零 結 餘 。
另 一 名 申 請 人 孔 允 明 ( 58 歲 ) , 03 年 下 嫁 74 歲 的 第 二 任 丈 夫 , 05 年 12 月 來 港 跟 夫 團 聚 , 惟 抵 港 第 二 日 , 丈 夫 突 去 世 。 她 於 06 年 3 月 申 領 綜 援 被 拒 , 現 靠 當 散 工 每 月 賺 取 約 1 千 元 維 生 , 其 銀 行 戶 口 只 餘 下 78 元 。
港 府 04 年 1 月 實 施 新 政 策 , 將 規 定 新 來 港 人 士 在 港 住 滿 1 年 可 申 領 綜 援 , 改 為 至 少 7 年 。 申 請 人 指 , 《 基 本 法 》 規 定 , 所 有 香 港 居 民 , 包 括 永 久 性 居 民 和 非 永 久 性 居 民 , 在 法 律 面 前 人 人 平 等 , 及 可 依 法 享 受 社 會 福 利 , 另 《 人 權 法 》 亦 保 護 所 有 人 士 不 受 歧 視 。 但 新 規 定 剝 奪 新 來 港 人 士 申 領 綜 援 的 資 格 , 跟 永 久 性 居 民 有 不 同 待 遇 , 構 成 歧 視 。
案 件 編 號 : HCAL126-7/08

一單未完又一單,尋晚睇新聞時已經好激氣啦,如果呢個case佢贏左,都五知有幾多人會系咁做,就好似之前嘅居港權咁....

真系好討厭利用法律漏洞反話人歧視,佢地真系好苦視擔擔香港嘅綜援福利

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

好明顯佢地冇嘢做搵屎痾啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

好媽媽勳章

佢呢d都算歧視...
唔該大家歧視我丫唔該.....

係, 佢地嘅故事係慘
但唔代表香港就要無止境咁為佢地付出
唔住夠7年就有得攞綜援
只會將香港有搵錢能力嘅人趕走晒
- 邊個鐘意自己辛勤搵嘅錢上繳, 但唔係用來改善社會? 而係用黎養一班覺得自己至係"應得利益者"?

法援署低能, 我希望到時審案嘅法官大人唔好比歧視二字嚇窒, 要為我地香港市民主持公道!!!

大宅

我都希望嗰班陪審團有良心,有遠見咁作出投票...無錯,佢地慘,但慘嘅五止佢地,香港嘅資源連香港人都顧五掂,邊到有能力無止境咁比嗰班未住滿7年嘅所謂香港人!!!!

如果遲下系咁,系未所有有香港身份證嘅人,都有能力攞,因為五比佢地又話香港歧視啦....系嘅香港就慘啦...

我讀書時嘅朋友,佢喺昆明出世,阿爸阿媽都講普通話,佢當然都五識講廣東話,佢婆婆住系香港康怡花園,佢系有錢人,佢一年都五黎香港一次,為嘅只系購物......但最奇系佢咁都可以攞到張香港身份證....好彩,佢系有錢嘅,五會貪香港乜野........但最弊系落親黎香港住嘅,大部分都仲系無錢嘅一群,而且,為數仲咁多,當中大部分都會由好多途徑好似我朋友咁攞到香港身份證..........結果系點,都五駛講啦!!!

香港嘅法律五該完善d啦,政府清醒d啦,系未阿爺講乜都要照單全收呀?!!!

[ 本文章最後由 yumi_yim 於 08-10-24 10:55 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至